Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Красимира Стоянова в „Мария ди Роан“

Снимка: krassimira-stoyanova.com

„Музиката е моят живот. Така ме е орисал баща ми, така и продължих и не мога да си представя всекидневието си без мисълта за нея. Не знам каква бих била, ако нямах на времето цигулката в ръцете си. Тя ми даде всичко. Операта за мен е само едно естествено продължение на любовта ми към цигулката. Чувствам живота си пълноценен и активен и съм безкрайно благодарна на Господ за това!“ – това заявява прочутото българско сопрано Красимира Стоянова за себе си и за съдбата си. 

В оперната вечер имате удоволствието да я проследите в „Мария ди Роан“ – 64-тата опера и една от най-зрелите творби на Гаетано Доницети, в която се преплитат любов и интриги. Преживяла пълната си забрава след премиерата през 1843 г., творбата се завръща с нова сила в края на ХХ в. и печели много привърженици.

Красимира Стоянива в „Дон Карлос“
Действащи лица и изпълнители:
• Рикардо, граф дьо Шале – Хосе Брос, тенор
• Енрико, Херцог ди Шеврьоз – Кристофър Първис, баритон
• Мария, графиня ди Роан – Красимира Стоянова, сопрано
• Армандо ди Гонди – Лоиц Феликс, тенор
• Виконт Сузе – Греъм Броадбънт, бас
• Фиеско – Вриндли Ширът, бас
• Обри, секретар на Шале – Кристофър Търнър, тенор
• Роднина на Шеврьоз – Рикардо Симонети
Свири Оркестърът от епохата на Просвещението, пее хор „Джефри Мичъл“, диригент – сър Марк Елдър.

Съдържание на операта „Мария ди Роан“ от Гаетано Доницети

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25

„Музикамерон“ – нови пътища за камерната музика

Един нов и обещаващ проект изгрява на българския музикален небосклон. Това е сдружението за камерна музика „МузиКамерОн“ , основано от трима ярко изявени в своята област български изпълнители: виолистът Румен Цветков, виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Виктория Василенко. Основната идейна художествена концепция на тримата музиканти и..

публикувано на 18.09.21 в 12:15
Марио Диаз

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия...

публикувано на 17.09.21 в 09:41
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05