Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваня Григорова:

Приоритетите на следващия кабинет трябва да са енергетика и икономическо укрепване

Ще отънее ли още джобът на българина след последното увеличение на цените

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно отопление, което е 4 пъти повече от средното в ЕС, където едва 7 на сто от домакинствата изпитват подобни затруднения. Ако се обърнем в предходните 10 години и погледнем цените по данни на НСИ, средно с около 42% се увеличават разходите на едно домакинство за осветление, отопление и енергия.

Ще отънее ли още повече джобът на българина след последното увеличение на цените, тока, горивата и стоките?

Темата коментира в “Нашият ден“ Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“:

“Несъмнено това ще се случи. Вече има и инфлационни процеси, които текат. Същевременно бяха предприети мерки за увеличаване на покупателната способност донякъде на най-слабите български граждани.

Нарастването на основната социална помощ е едно от нещата, за които малко се говореше, която беше гласувана от Министерския съвет миналата седмица. Това е ключово важно.

Другото, което се направи, беше предложението за увеличение на пенсиите. И заплатите нарастват според последните данни на НСИ, но не сега, а към април месец тази година. Всичко това показва, че има някакъв опит и движения да се увеличи покупателната способност."


Ще има ли нов скок на цените през есенно-зимния сезон

"Не е изключен такъв, макар че е необичайно като график да се случи. Не се увеличи цената на тока с толкова, колкото трябваше, за да се покрият разходите. Не се увеличи и цената на водата толкова, че да се покрият нужните разходи за оперативна дейност към дружествата, което означава само едно – забави ли се увеличението на цената, се намаляват капиталови разходи и дружествата скоро ще бъдат в невъзможност да изпълняват дейността си."

Ще излязат ли хората на улиците при нов скок на цените

"Зависи от това кое ще бъде правителството. Ако е такова, към което хората все още имат доверие, по-скоро биха задържали, за да видят как ще им помогне въпросното правителство."

Трябва ли да бъдат преизчислени пенсиите

"Винаги когато бива внесен такъв законопроект, често само ние подкрепяме от “Подкрепа“. Това трябва да се случи. Видяхме една партийна заигравка с темата в предходния парламент. Това, което виждаме обаче, е, че като че ли нашите представители в Народното събрание не смятат да решат въпроса.

Изчисляването на пенсиите е отчитане на по-висока тежест на всяка година стаж. Разликата е в това – има едно доплащане, което ще се прави, това е предвидено в държавния бюджет към най-ниските пенсии, така че да достигат те линията на бедност. Това плащане няма да важи за всички пенсионери.

Но за всички други пенсионери преизчислението си важи. То вече е съвсем друг модел на изчисляване на пенсиите. И критерият не е дали пенсионерът е работещ, или не.

Акцентът на работата на следващото правителство трябва да бъде върху енергетиката и върху въглищната енергетика. Трябва също така да се работи по приоритет – икономическо укрепване на държавността."

Чуйте Ваня Григорова в звуковия файл.


Снимки: БГНЕС, БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват Дни на нулевоенергийните сгради в Смолян

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от 23 до 25 септември.  Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 11:16

Биофермерът Васил Ралчев и другото лице на земеделието

Васил Ралчев развива семеен малък бизнес. Той е производител на биоплодове и зеленчуци, както и на етерично-маслени култури. Васил Ралчев е главен герой в “Нашият ден“. Защо земеделие ? „Вярвам, че това е сектор, който не е достатъчно добре развит у нас. Конкуренцията не е голяма, а и нейната възраст е застаряваща, средната е..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Бъдеще за малките населени места в България – реалност или утопия

Регионите са важни, защото те ни дават много повече от това да се движим свободно между отделните населени места. Дават ни право и възможност на собствен избор – да останем там, където се чувстваме най-уверени. Тази година се проведе Шестото издание на гражданския форум "Добрич в бъдеще време". Форумът е инициатива на добричкото сдружение..

публикувано на 23.09.21 в 09:12

Възможни прекъсвания на сигнала на програма “Христо Ботев“ заради профилактика

На 23 септември  ще бъде извършена планова техническа  профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни СВОГЕ 5 на честота 94.3 мегахерца. Възможни са прекъсвания на сигнала. Можете да слушате програма „Хр. Ботев“ през интернет сайта player.bnr.bg.

публикувано на 23.09.21 в 06:00

Проф. Огнян Герджиков: Трябва да се гордеем с творците си

На 22 септември е последната вечер на “Театър пред театъра“, посветена на Иван Вазов. България чества 113 години независимост Втора годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов ще бъде връчена днес от президента Румен Радев. Събитието ще започне в 20:00 часа в Народния театър "Иван Вазов" и се провежда в рамките на..

публикувано на 22.09.21 в 11:16