Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Случаи на дискриминация в обществени басейни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През лятото, когато хората често посещават обществени басейни, се случва да научаваме от медиите за наши съграждани, които не са били допуснати там само заради цвета на кожата си и без други основания. Подобен случай имаше наскоро във водния комплекс край с. Къпиново, където група роми не можаха да си купят билети и да влязат само защото са роми. 

Такива случаи представляват нарушаване не просто на Закона за защита от дискриминация, но и на българската конституция, както и на базисни постановки в законодателството на ЕС. А заради конкретния инцидент в Къпиново КЗД се е самосезирала в началото на тази седмица, разказва в "Нашият ден" нейният заместник-председател доц. д-р Баки Хюсеинов.

"За съжаление, много от хората, когато усетят отношение на дискриминация, просто се обиждат и си отиват, защото им се струва твърде трудно и болезнено да останат в ситуацията и да ѝ потърсят решение, а и заради заучената безпомощност, която често става част от нас и определя поведението ни, когато сме членове на малцинствена общност. Не е лесно да си потърсиш правата, искам да кажа. 

И все пак някои го правят – вдигат шум, викат медии, пишат жалби да КЗД, оплакват се в социалните медии. Реакцията е много важна, и то не само заради личното удовлетворение от възмездието и солената глоба, която ще плати собственикът на басейна, а и заради това, че такива случаи ни учат – нас като общество, как не бива да се постъпва."

А до КЗД може да се напише не само жалба, но и сигнал за дискриминация – тоест, не е нужно да си потърпевш, може да си свидетел. 

Ето какво още каза г-н Хюсеинов за пътя на жалбите и сигналите до комисията във връзка с неравно третиране при ползване на обществени басейни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се изгражда умението да дебатираш

От десет години в България съществува Асоциация по дебати, която е насочена изключително към учениците от горните класове и младите. Те се обучават от треньори, научават се да изслушват опонентите си, да удържат своята теза, да поднасят и подготвят факти, да мислят бързо. „Качественият дебат е този, който не следва определен модел. Всички трябва..

публикувано на 16.09.21 в 14:18

Реконструкция в многофамилна сграда без експертно решение - имаме ли право

Какво се случва с конструкцията на многофамилни жилищни сгради, когато без експертно разрешение се събарят стени, усвояват балкони, преместват се врати и водопроводи? Колко закона се нарушават, извършват ли се проверки и къде се подават сигналите? Темата коментира в “Нашият ден“ Методи Андреев , строителен инженер. “Когато се..

публикувано на 16.09.21 в 11:49

Каква е ролята на програмата за развитие на бизнеса на “Иновации Норвегия“

Кои са програмите, които изпълнява България по Норвежкия механизъм и по механизма на Европейското икономическо пространство и в какво се състои програмата за развитие на бизнеса, която изпълнява агенция „Иновации Норвегия“? Темата коментира в “Нашият ден“ Калин Маринов от агенция „Иновации Норвегия“. „Механизмът на Европейското..

публикувано на 16.09.21 в 11:31

Мария Габриел: Стартъпите са движещата сила

Ден, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе своята годишна реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Стасбург. Тя постави акцент върху възстановяването на Европа от кризата с коронавируса . Върху това, което трябва да се направи за трайно възстановяване, осигуряващо ползи за всички...

публикувано на 16.09.21 в 11:25

Финанси, инвестиции и финтех - нова магистърска програма на СУ

Българските висши училища се променят - търсят все по-иновативни начини за преподаване, създават нови специалности, общуват и обменят опит с останалите страни в ЕС. Новата магистратура по финанси, инвестиции и финтех на Стопанския факултет на СУ. Темата коментира в “Нашият ден“ гл. ас. д-р Божидар Недев . “Миналата година..

публикувано на 16.09.21 в 09:12