Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

“За звездите и хората“

3 август в Kino Cabana

Снимка: Фейсбук

Звездите далеч не са само горещи кълба от нажежен газ в студения Космос или красив фон за романтичните нощи. Всяка една от милиардите звездни системи в нашата галактика има своя собствена увличаща история.

От тяхното създаване в облаци студен газ и прах, през бурната си ултравиолетова младост и отглеждането на свои планети, та чак до трагичната си експлозивна смърт, звездите разказват уникални приказки на физиката, от които можем да научим много.

На 3 август в Kino Cabana може да се научи повече за чудния живот на звездите. Събитието е част от честванията по случай 40-годишнината на Националната астрономическа обсерватория “Рожен”. 

Повече подробности за участниците може да намерите тук.

Доц.д-р Кирил Стоянов, доц. д-р Камен Козарев и доц. д-р Галин Борисов обсъждат темите:

Как е била създадена слънчевата система?

Какво ни разказват астероидите и кометите за нейното детство?

Как Слънцето продължава да защитава и извайва слънчевата система със своя магнитен вятър вече над 4 милиарда години?

Защо не намираме живот никъде другаде, освен на Земята?

Националната астрономическа обсерватория Рожен

За събитието разказва в “Нашият ден“ д-р Никола Кереков от НФ “Рацио“.

“Това е много тържествена година, защото нашата най-голяма и стара обсерватория “Рожен“ навършва 40 години.

Това е и най-голямата космическа обсерватория на Балканите и не просто на Балканите, а и изобщо в Югоизточна Европа. Навремето това е най-голямата единична инвестиция в наука, правена в България.

Обсерваторията и нейното оборудване са на световно ниво. Често чужди астрономи наемат наблюдателно време в България, където да извършват своите изследвания.

Лекторите на събитието ще ни разкажат една много интересна приказка за това как се е образувала нашата Слънчева система. Как се е образувало нашето Слънце, централният обект, съдържащ над 99% от масата и материята в Слънчевата система.

Ще си говорим също и за планетите. Дали тези, които познаваме днес, винаги са били на същите места."

Чуйте д-р Никола Кереков в звуковия файл.


Снимки: Фейсбук, личен профил

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53
Асен Василев и Кирил Петков

Общите консултации на ДБ, ИБНИ и ПП са положителната новина на седмицата

“Това, което можем да отчетем като положителен факт, е, че ДБ, ИБНИ и ПП все пак ще проведат консултациите следващата седмица относно общата им програма и приоритети , които ще реализират евентуално в управлението в бъдещия парламент“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Калоян Велчев и допълни: “Това показва малко..

обновено на 24.09.21 в 11:46

Антон Иванов: Очаквам запазване на цените на ел. енергията през зимата

Каква е ситуацията на свободния пазар на елекроенергия у нас, докъде ще стигне увеличаването на цената на тока? Във вчерашния ден служители на Национална агенция държавна сигурност са изискали информация от Комисията за енергийно и водно регулиране и от Българската независима енергийна борса. Най-вероятно става дума за документи, свързани..

обновено на 24.09.21 в 10:23