Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Никола Петров: Всеки от нас е това, което може да бъде и нищо друго

В диалозите на Никола Петров с Никола Петров се ражда „Не са чудовища“ – новата книга на младия поет. Общуването наум – със самия себе си, с „онези, които не могат да отговорят“, но има какво да кажат, с двойниците и губещите, за които спасението „може да е много по-малко от това, за което са се надявали“ – разказва за катарзиса, който Никола изживява, докато пише. Този нито болезнен, нито мрачен момент дава път на една „смела и честна поезия, чието сърце бие с настойчив ритъм за приетата болка“, както я определя поетът Стефан Иванов, която вече всеки читател може да държи в ръце.

„Не са чудовища“ зае първо място в класацията на книжарница „Български книжици“ през месец юли 2021 година. Това е третата книга на Никола Петров след „Въжеиграч“ и „Бяс/бяло“. Поезията му е преведена на испански език, тя му носи първа награда в Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ през 2012-а, отвежда го и на неедно представление на „Актьори срещу поети“.

В писането, в което преоткрива и предизвиква себе си, той разпознава два вида писатели – разказвачи и гурута. Не иска да е от вторите, защото смята, че от естетическа гледна точка назидаването и поучаването изглежда малко смешно. А в поезията, която, по негови думи, може да бъде всичко, което поискаш, открива близост със заклинанието. Точно то прави опит да подреди света и да го вкара в ритъм. В този ритъм живее и човекът.

„Всеки от нас е това, което може да бъде и нищо друго. Може да осъзнава себе си дотоколова, доколкото му е позволено от неговите лимити и предели“, смята Никола Петров. Той говори и за „чудовищата, които не са чудовища и именно това е чудовищното“, като добавя:

„Ако злото не осъзнава себе си като зло, то тогава кои сме ние и на какво сме способни?“

Още за това какво наричаме спасение и правим ли разлика между интелектуалния и интелектуализирания избор чуйте от Никола Петров в звуковия файл.

Снимка – изд. ДА, личен архив на Никола Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50
Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)

Театърът като всичко

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването. Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в..

публикувано на 15.07.24 в 13:35
Група ''ЕврАзия''

Богатство, древност и съвременна енергия в българската народна музика

Богатство и древност в българската народна музика със съвременна енергия, вплетена в елементи от джаз и рок от Балканите и Близкия изток. На територията на "Terra Култура" музикантите от група "ЕврАзия" разказват за своята спонтанна, автентична и вдъхновена среща в света на етно музиката. Омайват ни и с изпълнения на живо. Всеки от тях е..

публикувано на 15.07.24 в 12:27

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03