Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венета Андрова и Петер Одинзов с различна изложба в Гьоте-институт

| обновено на 20.08.21 в 15:25
Снимка: Гьоте-институт

„1+1: Артсцена Германия“ е поредица, в която български артисти представят актуални имена от Германия. На 20 август в Гьоте-институт се открива изложбата „Да влезеш в роля“. 

Венета Андрова е българска художничка, живееща в Германия, достатъчно популярна както в България, така и в международен план. През 2020 г. неин филм беше номиниран за най-престижната германска награда за късометражно кино German Short Film Award, а преди броени дни филмът ѝ „АЙВА“ спечели Prix Ars Electronica 2021 за компютърна анимация, както и „Златен конник – анимационен филм, международен конкурс“ и LUCA Gender Diversity Award на 33-тия Международен фестивал за късометражно кино в Дрезден.

Сега тя е в България по покана на Гьоте-институт България не само за изложбата, но и за да постави в светлината на прожекторите още един автор – Петер Одинзов. Това се случва в рамките на дългогодишната програма „1+1: Артсцена Германия“ на Гьоте-институт, в която художници представят други автори, но и сами избират как да презентират собствената си работа.

За изложбата Венета Андрова се обръща към Петер Одинзов – млад автор от узбекски произход, живеещ в Берлин, в чиято работа водеща е куиър перспективата.

На 20 август двамата автори, живеещи в Берлин, ще открият в София изложбата „Да влезеш в роля“, специално за която създават нови произведения, резултат на задълбочен обмен и разговори в последната година.

"Изложбата се занимава с различните „роли“, в които влизаме заради предразсъдъците и очакванията на околните въз основа на стереотипите, свързани с пол, мигрантски произход, социален статус или сексуалност. Венета Андрова и Петер Одинзов разглеждат живота като вариететна сцена, на която всички влизаме в роля, определена от някой друг, неудобна, непасваща, неавтентична. Особено внимание обаче те обръщат на аутсайдерите – образа, от който най-трудно се излиза. 

За двамата автори работата по проекта е повод да се вгледат и в самите себе си, в категориите и етикетите, които им биват приписвани. За Андрова това са „мигрантка“, „чужденка“, „жена“ и във видеоинсталацията си „Разтегни и отпусни“ тя се занимава с предизвикателствата в професионален и личен план.

Петер Одинзов пък разглежда социалния статус и как той предопределя живота, кариерата, творческото развитие, но и вътрешното усещане за непринадлежност и срам. В работата си той комбинира както карикатурни образи на клишираните в сферата на културата персонажи, така и лични архивни материали, които посетителите ще могат да разгледат и чрез приложение за добавена реалност."

Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден от 14.00 до 20.00 ч. до 10 септември в Гьоте-институт България.

Чуйте повече подробности от звуковия файл.

Снимки – Гьоте-институт България

Венета Андрова (р. 1985 г. в София) завършва история на изкуството и философия в Хумболтовия университет, както и се дипломира в специалност скулптура в Академията Вайсензее в Берлин. Със своя опит в областта на експериментален документален филм и фотография в настоящата си артистична практика тя съчетава различни медии и източници като архивни и документални материали с живопис, всички свързани чрез 3D-анимация и компютърно симулирани среди. Участва в множество изложби в Германия и България, както и в Австрия, Аржентина, Бразилия, Испания, Полша, Чехия и в Израел, където през 2016-2017 г. завършва част от обучението си в Bezalel Academy of Arts and Design в Йерусалим. Андрова е носител и на няколко стипендии, като Elsa-Neumann-Scholarship, Artist Scholarship Cusanuswerk, Mart Stam и през 2020 г. е номинирана с творбата си "From My Desert" за German Short Film Award. Последният ѝ филм „АЙВА“ е носител на Prix Ars Electronica 2021 в категория "Компютърна анимация", както и Golden Horseman и LUCA Gender Diversity Award в международния конкурс на Filmfest Dresden. Филмите ѝ са селектирани и представени на множество международни филмови фестивали, включително: International Leipzig Festival for Documentary and Animated Film, Germany, Go Short International Short Film Festival Nijmegen, Netherlands, FILE Electronic Language International Festival, Brazil, European Media Art Festival (EMAF), Germany.

Петер Одинзов (р. 1987 г. във Фергана, Узбекистан) завършва специалност „Свободно изкуство / скулптура“ в Академията Вайсензее в Берлин в средата на 2018 г. Живее и работи в Берлин. Работата му е показвана в разнообразни регионални и международни изложби, най-вече независими. Първата му самостоятелна изложба е през 2017 г. в проектното пространство „MeinBlau“ в Берлин заедно с художника Джеферсън Д‘андраде, последвана от втора през 2019 г. в „Shoe Frog“ във Виена. Често си сътрудничи с различни художници и колективи, включително е бил и в проектни групи към институции като ZKM Карлсруе, Schwules Museum* Берлин и Casa Franca Brazil в Рио де Жанейро.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Интервенция": Пиеса, която разкрива отношенията и личните избори

"Интервенция" е пиеса, която се впуска в света на взаимоотношенията, личността и личния избор. Представлението разглежда сложната връзка между мъж и жена, между лицата А и Б, както и между двама най-добри приятели, чиито различия ги притеглят и отдалечават едновременно. На ефира на "Нашият ден" гостуват актьорите Илиян Стаменков и Цветина..

обновено на 19.04.24 в 11:35

Артинсталация на мястото на мавзолея обединява миналото и бъдещето

Започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било" в Градската градина в София от 15 април. Очаква се програма от тематични събития да бъде представена на мястото през целия период, в който проектът ще пребивава в градската среда. Според плана..

обновено на 19.04.24 в 10:34

Лекции по теми на съвременността през призмата на архитектурата

Цикъл публични лекции на тема "Архитектура, медии, критика" на фондация "Ново архитектурно наследство" с подкрепата на Гьоте-институт, България, поставят фокус върху наболели проблеми на архитектурната среда, в която живеем. Две от лекциите са вече факт, предстоят още две.  Третата е на тема: "Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове,..

публикувано на 19.04.24 в 08:45

"Анна непоправимата" – театрален разказ за Анна Политковская

Премиерният спектакъл "Анна непоправимата" очаква първата си среща с публика тази вечер. Пиесата е на италианския драматург Стефано Масини и е посветена на руската журналистка и защитник на човешките права Анна Политковская. На 7 октомври 2006 година Политковская е застреляна в асансьора на сградата, където живее в Москва. Предполага се,..

публикувано на 19.04.24 в 08:35

Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури. Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей...

публикувано на 18.04.24 в 18:00