Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Венета Андрова и Петер Одинзов с различна изложба в Гьоте-институт

| обновено на 20.08.21 в 15:25
Снимка: Гьоте-институт

„1+1: Артсцена Германия“ е поредица, в която български артисти представят актуални имена от Германия. На 20 август в Гьоте-институт се открива изложбата „Да влезеш в роля“. 

Венета Андрова е българска художничка, живееща в Германия, достатъчно популярна както в България, така и в международен план. През 2020 г. неин филм беше номиниран за най-престижната германска награда за късометражно кино German Short Film Award, а преди броени дни филмът ѝ „АЙВА“ спечели Prix Ars Electronica 2021 за компютърна анимация, както и „Златен конник – анимационен филм, международен конкурс“ и LUCA Gender Diversity Award на 33-тия Международен фестивал за късометражно кино в Дрезден.

Сега тя е в България по покана на Гьоте-институт България не само за изложбата, но и за да постави в светлината на прожекторите още един автор – Петер Одинзов. Това се случва в рамките на дългогодишната програма „1+1: Артсцена Германия“ на Гьоте-институт, в която художници представят други автори, но и сами избират как да презентират собствената си работа.

За изложбата Венета Андрова се обръща към Петер Одинзов – млад автор от узбекски произход, живеещ в Берлин, в чиято работа водеща е куиър перспективата.

На 20 август двамата автори, живеещи в Берлин, ще открият в София изложбата „Да влезеш в роля“, специално за която създават нови произведения, резултат на задълбочен обмен и разговори в последната година.

"Изложбата се занимава с различните „роли“, в които влизаме заради предразсъдъците и очакванията на околните въз основа на стереотипите, свързани с пол, мигрантски произход, социален статус или сексуалност. Венета Андрова и Петер Одинзов разглеждат живота като вариететна сцена, на която всички влизаме в роля, определена от някой друг, неудобна, непасваща, неавтентична. Особено внимание обаче те обръщат на аутсайдерите – образа, от който най-трудно се излиза. 

За двамата автори работата по проекта е повод да се вгледат и в самите себе си, в категориите и етикетите, които им биват приписвани. За Андрова това са „мигрантка“, „чужденка“, „жена“ и във видеоинсталацията си „Разтегни и отпусни“ тя се занимава с предизвикателствата в професионален и личен план.

Петер Одинзов пък разглежда социалния статус и как той предопределя живота, кариерата, творческото развитие, но и вътрешното усещане за непринадлежност и срам. В работата си той комбинира както карикатурни образи на клишираните в сферата на културата персонажи, така и лични архивни материали, които посетителите ще могат да разгледат и чрез приложение за добавена реалност."

Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден от 14.00 до 20.00 ч. до 10 септември в Гьоте-институт България.

Чуйте повече подробности от звуковия файл.

Снимки – Гьоте-институт България

Венета Андрова (р. 1985 г. в София) завършва история на изкуството и философия в Хумболтовия университет, както и се дипломира в специалност скулптура в Академията Вайсензее в Берлин. Със своя опит в областта на експериментален документален филм и фотография в настоящата си артистична практика тя съчетава различни медии и източници като архивни и документални материали с живопис, всички свързани чрез 3D-анимация и компютърно симулирани среди. Участва в множество изложби в Германия и България, както и в Австрия, Аржентина, Бразилия, Испания, Полша, Чехия и в Израел, където през 2016-2017 г. завършва част от обучението си в Bezalel Academy of Arts and Design в Йерусалим. Андрова е носител и на няколко стипендии, като Elsa-Neumann-Scholarship, Artist Scholarship Cusanuswerk, Mart Stam и през 2020 г. е номинирана с творбата си "From My Desert" за German Short Film Award. Последният ѝ филм „АЙВА“ е носител на Prix Ars Electronica 2021 в категория "Компютърна анимация", както и Golden Horseman и LUCA Gender Diversity Award в международния конкурс на Filmfest Dresden. Филмите ѝ са селектирани и представени на множество международни филмови фестивали, включително: International Leipzig Festival for Documentary and Animated Film, Germany, Go Short International Short Film Festival Nijmegen, Netherlands, FILE Electronic Language International Festival, Brazil, European Media Art Festival (EMAF), Germany.

Петер Одинзов (р. 1987 г. във Фергана, Узбекистан) завършва специалност „Свободно изкуство / скулптура“ в Академията Вайсензее в Берлин в средата на 2018 г. Живее и работи в Берлин. Работата му е показвана в разнообразни регионални и международни изложби, най-вече независими. Първата му самостоятелна изложба е през 2017 г. в проектното пространство „MeinBlau“ в Берлин заедно с художника Джеферсън Д‘андраде, последвана от втора през 2019 г. в „Shoe Frog“ във Виена. Често си сътрудничи с различни художници и колективи, включително е бил и в проектни групи към институции като ZKM Карлсруе, Schwules Museum* Берлин и Casa Franca Brazil в Рио де Жанейро. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хавиер Гома

Философските микроесета на Хавиер Гома на български език

Хавиер Гома Лансон е испански философ, есеист, писател и изтъкнат интелектуалец. Много популярни са неговите философски есета. За първи път на български език можем да прочетем есеистичната му книга под заглавие „Философия за света (и за всички в света)“. Това са всичките му кратки текстове, наречени микроесета. Те са публикувани в притурките на различни..

обновено на 17.10.21 в 18:08

Три етажа за тайните

В рамките на Кино-литературния фестивал "Синелибри" 2021 гостува израелският писател Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на филма на режисьора Нани Морети „Три етажа“.  Ето какво сподели  Ешкол Нево в "Артефир": Предчувствие за Covid "За първи път съм в България – всичко изглежда много очарователно. Заради филма книгата..

публикувано на 16.10.21 в 14:56

"Зелената планета" или как изкуството помага на образованието

Как изкуството може да влезе в полза на образованието? Един красив приказен свят, "Зелената планета" използва нов подход, чрез който децата, четейки приказки, учат. Това се случва с помощта на игри, вплетени умело в историите.  Сред българските издания за книги с буквите липсват подобни двуезични издания като "Зелената планета". Те  биха били от полза..

публикувано на 16.10.21 в 14:20

„Архитектура на звука“ – проект на Мартиан Табаков

„Архитектура на звука“ се наричат проектът на Мартиан Табаков, с куратор Ирина Баткова, и пърформансите с участието на музикантите Георги Дончев и Росен Захариев-Роко в столичната галерия „Плюс 359“ в сградата на запазената Водна кула в квартал „Лозенец“. "Създаването на скулптура, която работи като музикален инструмент, включва не само..

публикувано на 16.10.21 в 10:00
Албена Баева

Художникът като арбитър в спора за бъдещето

Албена Баева е художник, експериментатор, фантазьор, създател на създаващи джаджи. Тя работи в пресечната точка на изкуство, технология и социална наука и от тази своя позиция наблюдава метаморфозите на света. Най-важното от разговора е споделянето на визията за новата роля на художника или визуалния артист, както го назоваваме по-често днес...

публикувано на 15.10.21 в 14:35