Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нечовешкият поглед на фотографа Димитър Караниколов

| обновено на 01.09.21 в 14:22
4
Димитър Караниколов
Снимка: @ApolloniaFestival

Погледът, който дава снимката с дрон, може да бъде определен като нечовешки. Виждат се кадри, заснети от възможно най-високата точка, които дават усещането за падане стремглаво надолу, а обектите и сградите в тях говорят за мащабност. До голяма степен Димитър Караниколов снима по този начин, защото е архитект. В своите фотографии той предлага именно архитектурната гледна точка на нещата, която е много по-различна от човешката перспектива и от начина, по който хората възприемат света.

Завършил архитектура, Караниколов, който дори създава студио за архитектурни визуализации, се запалва по травъл фотографията и с днешна дата има немалко награди в областта. Обявен е и за въздушен фотограф на годината за 2020-а в категория изящно изкуство. До момента има четири самостоятелни изложби, като петата вчера (31 август) беше открита в рамките на 37-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“. „Нечовешки поглед“ ще бъде разположена в двора на Художествената галерия в стария Созопол до последния ден на фестивала, 6 септември.


С чувство за хумор фотографът определя илюстрирането на света с дрон като мързеливо снимане. Казва, че наистина е видял едно място едва когато го погледне отгоре. Във фотографиите му се откриват не само непознати гледни точки, но и автентични места и хора. За това много помагат специализираните фотографски експедиции, на които пътува. В изложбата му „Нечовешки поглед“ обаче кадрите се делят на два типа – такива, в които може да се открие някаква човешка намеса и мащабът е съвсем очевиден, и напълно абстрактни кадри, в които се губи реалната представа за размера на обекта.

Димитър Караниколов намира хармония между това, което е отгоре и това, което е отдолу. За него красотата се състои именно в този нов поглед към света и детайлите в него, в симбиозата между микро и макровселената. Той не задава тема на своите снимки, а само послание – колко прекрасен е свтът и хората в него.


Според Димитър Николов човек трябва да се научи да вижда красивото, да е смел и да експериментира. Артистът не трябва да си поставя ограничения, защото в крайна сметка всичко се свежда до усета му за композиция и цветове. Самият той води и уъркшопи за постпродукция, работи с интериорен дизайн и създава мобилни игри. Успехът, колкото и субективно да е това понятие, за него се крие именно в свободата да правиш това, което искаш. Цената за тази свобода се намира в отговорността, която трябва да поемеш за нея.

Още за цената на успеха Димитър Караниколов ще разкаже в едноименните и традиционни срещи на „Аполония“ на 2 септември. Повече от него можете да чуете и в звуковия файл.

Снимки: Празниците на изкуствата „Аполония“ / ФС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45
Антонио Таркуинио (вдясно), Жени Михайлова и Димитър Стойнов, съветник на Консулския кореспондент във Варна

Дните на италианската култура се откриха в Балчик

Под патронажа на Министерството на културата, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и на Италианския културен център в София, на 21 юли в ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик се откриха Дните на италианската култура , които се провеждат за седма поредна година. В Каменната зала до 30 юли може да бъде посетена изложбата "Операта – културно..

обновено на 22.07.24 в 13:24
Резерват

Природната среда на Балчик – дом на защитени видове и място на легенди

Освен море и богата културна програма Балчик предлага досег до красива и уникална природна среда . За защитените местности в "Нашият ден" разказва Мариан Цветков , инженер, озеленител и лесовъд към Община "Балчик", известен и като разказвач и изследовател на местните легенди. Географските дадености на община Балчик са много разнообразни..

публикувано на 22.07.24 в 09:43

Най-старото читалище в Балчик – живо средище на духовността

За историята и дейността на най-старото читалище в Балчик "Паисий Хилендарски" в "Нашият ден" разказва Веселин Павлов – секретар на читалището. Балчишкото читалище е основано през 1870 година. Жителите на града осъзнали, че имат нужда от средище на духовността и просветата, затова богатите балчиклии решили да учредят такава организирана..

публикувано на 22.07.24 в 09:20