Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 4 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Гости: Дамското alternative/indie трио „People of Maha“, часове след официалния рилийз на дебютния им албум „Blue To Gold“.
• Нов албум – Джо Бонамаса – „Royal Tea“ 2020.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Жанрова еквилибристика.
Когато смесиш няколко жанра и прилежащите им стилове в единна сплав, се получава или тотална бъркотия, или ...музикална магия. Героите от днешната ни музикална приказка са магьосници, които успявят да накарат въображението ни да полети свободно.
„Диабло Суинг Оркестра“ – „The Butcher's Ballroom“ – 2006 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения  на ансамбъл „Филип Кутев“, Мария Лешкова, оркестър „Сияние“ и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в село Крепост – най-голямото село в димитровградска община.
С председателя и секретаря на местното читалище, с директора на училището и с най-възрастния жител на селото говорим за историята и настоящето на населеното място, за живота на село и поминъка, за делниците и празниците, читалищните дейности, самодейните състави и училището.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Питаме децата: какви книги прочетохте през лятото;
• Яйцето на света, етнографската рубрика – интересни факти за захарта;
• История на изкуството за деца: какво съдържа сборникът „Химни за Дева Мария“; историята на университета в Саламанка, как е построен мостът на св. Серваций.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„За розата и бодлите” – цъфтежът на треви и цветя често създава проблеми. Светът на алергиите е коварен и опасен и затова се доверяваме на доц. Мария Стаевска, на практиката и опита й. От нея ще научим много за алергичните реакции на организма, за първите симптоми и собственото ни поведение. И още: от какво и как да се пазим през различните сезони, кога и къде да се изследваме, що е астма и алергичен шок?

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Семейна библиотека: книжката за деца „Малката мечтателка“. Разговор с авторката – Константина Живова.
• Представяне на темата на уебинара „Защо децата лъжат”, подбрана след проучване „Какво вълнува родителите“  – разговор с Доника Боримечкова.
• От другата страна: Огнян Димов – на прага на зрелостта и бъдещето – предизвикателства в началото на пътя на завършващите училище.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостува семейството на учителя по история Николай Данев и неговата съпруга Мария Данева със специалното участие на едноседмичния им син Никола.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Избрано от фонда на предаването: Гостува Кристиян Гуджунов – син на популярния и обичан от всички български певец Борис Гуджунов.

от 12.20 до 13.00 часа
Концерт народна музика
В обедния концерт народна музика звучат изпълнения на Иванела Керанова, Еличка Кръстанова, Лазар Налбантов, Виевска фолк група и много други.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златен кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Началото на блуса

от 15.10 до 16.00 часа
Концерт

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• На хоризонта: „Содом“. Немските траш машини ще бъдат хедлайнъри на Metal Time Machine. Събитието ще се състои в столичния парк-център „Юнак“ на 15 септември – точно 30 години след първия щурм същата банда в България. Това беше първият истински хеви метъл концерт в летоброенето на страната ни. Сега Том Ейнджълрипър води легендарните железари за шоу само и единствено у нас, което да повтори (почти) едно към едно предишното – като състав на гостите, а и като подгряващи формации. Преди „Содом“ ще ударят родните ветерани „Ера“, Милена Славова (заедно и поотделно) и „Креш“, които с мощен тътен се разбунтуваха срещу системата и соца и детонираха стените на тоталитарните ограничения.
• Всичко за металиадата и последни новини от първа ръка: Иван Несторов-Амебата („София Мюзик Ентърпрайсис“, бас в „Ера“)
Черно-бял спомен от времето на „онази лудост“: Говори първата и все така единствена дама на българския рок Милена Славова.
• В репертоара – хит до хита, резня до резнята и култ до култа: „Защо“, „Не’ам нерви“, „Месо“, „Suicide“, „Басня“ (известна повече като „Свиня и слон“), „Не е лесно (да си тиква)“ и други. Бонус трак - актуалното парче „Fractal Vision“ на дрийм тийм, съставен от членове на „Креш“ и „Ейлиън Индъстри“ (премиера в ефира на програма „Христо Ботев“).

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Гост: популярната актриса и дипломиран психолог Ани Михайлова.
Използваме случая, че актрисата скоро ще защитава и докторантура по психология в СУ „Св. Климент Охридски“, за да проследим нейната психоанализа на епохата, света, в който живеем, българския народ, властта като феномен и собствения автопортрет.
С инструментите на психологическата наука, звездата анализира живота, обществото, медиите, човешките комуникации, изкуството.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Изповед на автостоп“ от Невена Николова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Истории на ръба: Как един пътешественик разказва за друг пътешественик, как един учен описва живота на друг учен – разговор с Елеонора Гаджева за книгата на испанския полярник Хавиер Качо, посветена на живота на Фритьоф Нансен – „Нансен. Полярният изследовател, който искаше да промени света“. Това е книга, в която Хавиер Качо описва историята на Фритьоф Нансен като пример за истинско вдъхновение. Нансен е не само учен, но и дипломат, който получава Нобелова награда за мир през 1922 г. Както самият Нансен пише, той обича да гори мостовете след себе си, защото така му остава единствено пътя напред.
• Пътуване с деца: Природонаучният музей в Бургас – заедно с Божана Рибарова ще разгледаме изложбите, но и ще си набележим онези експонати, които си струва да се видят на живо.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Избрано от програмата на Залцбургския фестивал.
В. А. Моцарт – „Дон Жуан“. Спектакъл, състоял се в рамките на Залцбургския фестивал на 26 юли 2021 г. с участието на солисти, хор и оркестър „musicAeterna“, дирижирани от Теодор Курентзис. В ролите: Давиде Лучано, Мика Карес, Надежда Павлова, Майкъл Спайърс, Федерика Ломбарди, Вито Прианте, Давид Щефенс и Анна Луция Ри



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

Събота, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Супергрупи: Transatlantic. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 28.06.24 в 16:48

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35

Четвъртък, 27 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Мария Колева, Радио Кърджали от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Испанска вълна с една от "кръстниците" ни, Естрея Моренте в акомпанимента на китариста Рафаел Рикени. Той..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Сряда, 26 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започваме темата за цирка и цирковата музика. Ману Чао и този, който до 1980 се осмеляваше да осмива системата, наречена..

публикувано на 25.06.24 в 16:42