Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кристо и Жан Клод в София преди опаковането на Триумфалната арка

7
Снимка: Фондация „Кристо и Жан-Клод“/sghg.bg

Изложбата в Софийска градска художествена галерия „Кристо и Жан Клод. Живот = творби = проекти“ е може би едно от най-мащабните културни събития на сезона в София. Повод за нея е предстоящото опаковане на Триумфалната арка в Париж на 18 септември, което ще сбъдне мечтата на Кристо и Жан Клод отпреди цели 60 години, макар и осъществена от екипа на световноизвестния художник след смъртта му миналата година. И това е последният проект на тандема, който може да бъде съпреживян и без автора му. Той ще покаже, че всичко е възможно, казва Гергана Мудова, един от организаторите на изложбата.


Не случайно централно място в нея заема платното на Волфанг Фолц, фотографът на двойката и техен съратник, показващо работата на Кристо по опаковането на Триумфалната арка.


За разлика от първата голяма изложба с работи на Кристо пак в СГХГ през 2014 година, сега посетителите ще могат да видят и някои много интимни моменти от личния живот на звездния тандем. Те много са се обичали и често са се целували, което е запечатано от фотографиите на Волц, казва Гергана Мудова. Изложбата е съпътствана от редица други събития, посветени на Кристо и организирани от Столична община, за които ще чуете в звуковия файл.


Снимки: Волфанг Фолц, фондация „Кристо и Жан-Клод“ / СГХГ
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.  Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“..

публикувано на 24.10.21 в 09:20

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.   „Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в..

публикувано на 24.10.21 в 09:00
Колаж: Ангелина Грозева

Отвъд голямата вселена на полската фантастика

Тази година се честват 100 години от рождението на гениалния полски фантаст, хуманист, сатирик, философ и експериментатор Станислав Лем. Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и..

публикувано на 24.10.21 в 08:55

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02