Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историците и техният занаят

Снимка: queenmab.eu

Рухването на Берлинската стена и разрушаването на стария комунистически свят след 1989 г., терористичната заплаха след 11 септември, финансовата криза от 2008 г, Арабската пролет през 2011 г., връщането на обявените за мъртви „големи разкази“, преди всичко религията – всички тези събития имат своите корени в близкото или далечно минало. Затова се задава с право въпросът за тяхната повторяемост и закономерност с оглед разбирането на сегашния свят. И обществото изисква от историците, пазители на миналото да му го обяснят. Но как да се открият разликите между факти и мнения, които ги оцветяват, между заблудата и истината, границите между истината и лъжата? На това ни учи книгата на преподавателя в белгийския университет в Гент Марк Бооне „Историците и техният занаят. Увод в историческата критика“. На пръв поглед може да се каже, че това е научна литература, но съвсем не е така. Книгата е предназначена за широк кръг от любознателни читатели, изкушени от историята , философията и политиката. В нея може да се открие и как поколения историци са се справяли с миналото. Кои причинни връзки са смятали съществени при обясняването на „защото“ на историческите събития. Още за книгата чуйте в разговора с Николай Аретов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23