Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ивайло Мирчев:

Да спрем да разчитаме на Вашингтон и Брюксел да ни решават проблемите

Ивайло Мирчев
Снимка: Ани Петрова

Народното събрание прие преместването на Бюрото за защита на свидетели и символично прие промените в Закона за съдебната власт на “Демократична България“ на първо четене.

Малко по-късно на първо четене беше приет и проектът на Христо Иванов и депутати от ДБ, който предвижда закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

Темите коментира в “Законът и Темида“ Ивайло Мирчев, народен представител от ДБ в бившето 46 Народно събрание.

За първи път се отнема нещо от обвинител номер едно на държавата

“Да, това стана изключително трудно, оказваше се сериозен натиск върху политическите сили. Дори и нещо толкова дребно, защото Бюрото не е толкова жизнено важно за Гешев. Но се оказа, че е почти невъзможно да бъде преместено в Министерство на правосъдието.

В крайна сметка това се случи само защото президентът се съгласи да отложи издаването на указа за изборите с един ден.

Ситуацията отвътре беше много тежка. До последно не знаехме как ще реагират БСП. маше някои съмнения за това какво ще направят ИТН, но се радваме, че тези политически сили успяха да удържат, което видимо вбеси ДПС и ГЕРБ. Те през цялото време подкрепяха главния прокурор. Не трябва да се възгордяваме. Това е най-малката стъпка от всички.

Агресията в парламента

Става дума за интереси и за много пари. Винаги следвай парите, за да разбереш определен тип поведение. В случая този, който притежава главния прокурор и има влияние над него, в голяма степен може да определя поведението на различни държавни институции, на бизнеса. Защото главният прокурор е всичко – над премиера и президента в тази държава.

Затова, когато мафията си има главен прокурор, не ви трябват нито министри, нито премиер.

Чадър над политици

В България няма високопоставен политик в затвора, не е имало. Знаете, че в Румъния има министри от няколко правителства в затвора. Там в момента, в който станеш министър, вероятността, ако сгрешиш и имаш корупционни практики, бързо да бъдеш съден и да влезеш в затвора, е огромна.

Радан Кънев

“Хилядите протестиращи срещу корупцията българи не могат да разберат тишината на Европа по проблемите, довели до санкции по закона “Магнитски“, се казва в писмено изказване на евродепутата Радан Кънев. На изслушването в Страсбург Европейската комисия обяснява защо е бездействала срещу корупцията в България, докато САЩ са наложили санкции.“

“Трябва да спрем да разчитаме на Вашингтон и на Брюксел да ни решават проблемите. Трябва да прогледнем и критичната маса от хора, които виждаме проблемите да сме повече.

Публична тайна е, че Пеевски и Доган са хората, които имат контрол върху съдебната система, върху главния прокурор“ - казва Мирчев. 

Чуйте Ивайло Мирчев в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и защо..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново, където..

публикувано на 26.10.21 в 08:50