Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Мирчев:

Да спрем да разчитаме на Вашингтон и Брюксел да ни решават проблемите

Ивайло Мирчев
Снимка: Ани Петрова

Народното събрание прие преместването на Бюрото за защита на свидетели и символично прие промените в Закона за съдебната власт на “Демократична България“ на първо четене.

Малко по-късно на първо четене беше приет и проектът на Христо Иванов и депутати от ДБ, който предвижда закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

Темите коментира в “Законът и Темида“ Ивайло Мирчев, народен представител от ДБ в бившето 46 Народно събрание.

За първи път се отнема нещо от обвинител номер едно на държавата

“Да, това стана изключително трудно, оказваше се сериозен натиск върху политическите сили. Дори и нещо толкова дребно, защото Бюрото не е толкова жизнено важно за Гешев. Но се оказа, че е почти невъзможно да бъде преместено в Министерство на правосъдието.

В крайна сметка това се случи само защото президентът се съгласи да отложи издаването на указа за изборите с един ден.

Ситуацията отвътре беше много тежка. До последно не знаехме как ще реагират БСП. маше някои съмнения за това какво ще направят ИТН, но се радваме, че тези политически сили успяха да удържат, което видимо вбеси ДПС и ГЕРБ. Те през цялото време подкрепяха главния прокурор. Не трябва да се възгордяваме. Това е най-малката стъпка от всички.

Агресията в парламента

Става дума за интереси и за много пари. Винаги следвай парите, за да разбереш определен тип поведение. В случая този, който притежава главния прокурор и има влияние над него, в голяма степен може да определя поведението на различни държавни институции, на бизнеса. Защото главният прокурор е всичко – над премиера и президента в тази държава.

Затова, когато мафията си има главен прокурор, не ви трябват нито министри, нито премиер.

Чадър над политици

В България няма високопоставен политик в затвора, не е имало. Знаете, че в Румъния има министри от няколко правителства в затвора. Там в момента, в който станеш министър, вероятността, ако сгрешиш и имаш корупционни практики, бързо да бъдеш съден и да влезеш в затвора, е огромна.

Радан Кънев

“Хилядите протестиращи срещу корупцията българи не могат да разберат тишината на Европа по проблемите, довели до санкции по закона “Магнитски“, се казва в писмено изказване на евродепутата Радан Кънев. На изслушването в Страсбург Европейската комисия обяснява защо е бездействала срещу корупцията в България, докато САЩ са наложили санкции.“

“Трябва да спрем да разчитаме на Вашингтон и на Брюксел да ни решават проблемите. Трябва да прогледнем и критичната маса от хора, които виждаме проблемите да сме повече.

Публична тайна е, че Пеевски и Доган са хората, които имат контрол върху съдебната система, върху главния прокурор“ - казва Мирчев. 

Чуйте Ивайло Мирчев в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08