Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът „Панаир на куклите“ ще бъде закрит на 19-ти септември

Снимка: Столичен куклен театър

Проведе се 11-ият Международен фестивал на уличното и куклено изкуство – „Панаир на куклите“ на сцената на кукления театър в София. С тазгодишното издание се отбелязват и 75 години от първото изиграно представление там. За първи път фестивалът има и специално подготвена, онлайн програма, която дава възможност представленията да бъдат видени в рамките на 48 часа след тяхното представяне на сцена, заяви директора на Столичния куклен театър – актьорът Иван Райков.

„Столичен куклен театър отбелязва и 75-ата годишнина от първото си представление с представянето на книгата летопис „75 години Столичен куклен театър“. Въпреки трудната ситуация, свързана с пандемичната обстановка, организационният комитет реши, че и зрителите, и участниците очакват фестивала с нетърпение и успя да намери начин да го проведе, спазвайки всички противоепидемични мерки, за да донесе усмивки и да стопли сърцата им. За съжаление, от първоначално предвидената програма отпада голяма част от уличните прояви. Девет български спектакъла имаме в програмата, както и гости от Русия и Испания.“

Повече за фестивала „Панаир на куклите“, който ще продължи до 19-ти септември, когато ще бъде официално закрит с представление на Бургаския куклен театър, чуйте от актьора Иван Райков.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуална интерактивна куклена сцена в кинотеатър „Освобождение“

На 27 октомври предстои старт на Виртуална интерактивна куклена сцена с общо представление между НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов и „Невиждан театър“ , съобщи за „Артефир“ проф. Велимир Велев – режисьор, актьор, сценограф и педагог.  Проф. Велимир Велев е възпитаник е на големия режисьор и реформатор на българския театър през втората половина на ХХ век Юлия..

публикувано на 26.10.21 в 08:10

Излезе „Ферма за калинки“ – нов роман на Христина Панджаридис

„Ферма за калинки“ доказва за пореден път таланта и изкусното майсторство на авторката в описанието на пъстрия живот, който живеем, и на хората, които срещаме и ни променят или ние променяме тях. Живеем, преживяваме и помним. С любов. С тъга. Може умишлено да забравяме или крием неволи и премеждия. Но пазим паметта на онези, които са били част от..

публикувано на 25.10.21 в 16:37
Кристо и Жан-Клод

Какво още не знаем за Кристо

В Софийската градска художествена галерия до 7 ноември е открита изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ (куратор Матиас Коденберг), която включва фотографии на Волфганг Фолц. Той е официален фотограф на техните творби от 1971, като освен това ръководи и участва в изграждането на някои от големите им проекти. Освен великолепни фотоси..

публикувано на 25.10.21 в 15:11

Културата на бързи обороти – 17-24 октомври

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 17 октомври – 24 октомври. Това са някои от акцентите в предаването от 3 октомври: "Международните фотографски срещи" – фестивал с близо 40-годишна история – се провеждат в Пловдив под мотото „Сертификат за присъствие“. На 28,..

публикувано на 25.10.21 в 14:52

Критиката като изкуство

“Критиката на изкуството, когато е направена добре, може да остави дори по-голямо удоволствие от изкуството, на което е посветена.” – казва Роджър Ебърт. Вдъхновени от думите на първия филмов критик със звезда на Алеята на славата, решихме да разгледаме темата за критиката и влиянието ѝ в съвременния свят. Кинокритиката може да е много повече от..

публикувано на 25.10.21 в 12:22