Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново сезонно издание за изкуство – „Дерзай“

Джули Хаджолян (вляво) и Ангелина Грозева
Снимка: личен архив

С изложба в рамките на „КвАРТал“ фестивал в София от 17 до 19 септември ще бъде представено новото сезонно издание за изкуство: „Дерзай“. То има за цел да събере колажи, снимки, литературна критика и творческия поглед на младите в изкуството. Това е поредната изложба, посветена на изданието, в която ще бъдат представен първия брой, който съчетава творби и на български и на английски. И вие можете да разлистите списанието „Дерзай“ като посетите изложбата, посветена на изданието от 17 до 19 септември на „КвАРТал“ фестивал в София. А изданието подготвя своя втори брой, заяви в „Артефир“ редактора – Джули Хаджолян:

„Вторият брой се подготвя. Отново ще има такъв синтез на различни теми, жанрове и обмяната на идеи, което за мен е много важно. Разбира се – литературната критика, сякаш днес се страхуваме от тази дума критика. И е доста особено, защото хем е доста по-свободна да си да дадем мнението, хем е по-субективно и деликатно дали няма да бъде крайно прието. Но изкуството не може да съществува без критика. Тя му е необходима.“

Повече за списанието за изкуство и размишления – „Дерзай“ чуйте от неговия редактор – Джули Хаджолян в интервюто и с Ангелина Грозева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Следи от империи“ на френския фотограф Тома Жорион

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България представя изложбата „Следи от империи“ на френския фотограф Тома Жорион, едно от водещите имена в урбекс фотографията. Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими проекта: „Silencio“ (2007-2013), Vestiges d’Empire (2013-2016 ) и „Veduta“ (2009-2020). Те са съпътствани от..

публикувано на 18.10.21 в 13:19
Доц. д-р Михаил Груев

70 години държавно архивно дело в България

На 10 октомври 1951 година е издаден Указ на Президиума на Народното събрание, с който се създава Държавният архивен фонд в България. През следващите години, след редица трансформации, започват да функционират и Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на Народна република България и териториални държавни архиви. Институцията..

публикувано на 18.10.21 в 12:20
Галя Йотова

Фотографията като илюзия за реалност

Галя Йотова е фотограф, изследовател на образа, визионер, творец със собствен стил и професионално поведение. Работи в различни полета на фотографията и философията на образа, от експерименталните форми до портрета, от градската фотография до колажа. Когато говори за фотографията, тя не описва просто технологията на създаване на..

публикувано на 18.10.21 в 10:15
Михалис Гарудис

Отиде си художникът Михалис Гарудис

На 81-годишна възраст си отиде художникът Михалис Гарудис. За това съобщава Гергана Борисова от галерия „Арте“. Михалис Гарудис е име в изкуството – артист и колоритна личност, която през годините създаде „стила Михалис Гарудис“ – изкуство, което се вписа в българската художествена сцена. Михалис Гарудис е гръцки и български художник, роден в 1940..

публикувано на 18.10.21 в 10:10

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев открива самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки..

публикувано на 18.10.21 в 09:45