Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 септември - Международен ден на мира

Мохамед Халаф: Проблемът не са бежанците, а кои от тях ще влязат в Европа

Силсила Махбуб от Афганистан: В България се чувствам свободна

Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова

В Международния ден на мира засягаме темата за задълбочаващия се бежански поток и възможните сценарии след кризата в Афганистан.

Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Мохамед Халаф.

Заплаха ли са бежанците за Европа? 

Проблемът не е идването на бежанците, а кои от тях ще дойдат в Европа. Преди седмица САЩ обявиха, че са разкрили 40 бежанци, свързани с различни групи от евакуираните от Афганистан.

Заплахата си остава, защото тези групи винаги ще се опитват да пращат още обучени хора от техните среди.

Заплахата идва от диаспорите, които в момента се намират в Европа. Това са “Мюсюлманските братя“, различните групи, свързани с “Ал Кайда“, които са воювали в Сирия и Ирак. Част от атентатите, които се случиха последната година, бяха направени точно от хората, върнали се от страни с военни действия.


Европа

“Европа вече е много по-различна от това, което беше през 2015 г. През тези години се случиха много промени. Първо, пандемията от коронавирус, а после и икономическата криза. Влиянието на различните популистки групи, които са против бежанците, но имат голяма тежест в различните парламенти.

Европейските държави вече имат опит и знаят как да се справят с бежански вълни, идващи от Близкия Изток или Африка. Европа вече е обединена в това, че бежанците трябва да бъдат близко до техните държави и култури.

Мигрантски натиск

Все още не сме виждали големи групи, напуснали Афганистан, защото почти всички съседни държави са затворили границите.

Единствената държава в момента, която е прозорец и път към Турция, е Иран. Те са създали на границата си около два лагера. Тези, които идват от там в момента, не са новите бежанци, а хора, които живеят в Иран и се опитват да стигнат до Европа през Турция.

В момента в Турция има около 300-400 хил. афганистанци, които по-рано са пристигнали там и работят. 

Турция беше много категорична, че не иска да допуска мигранти.


Бежанците като геополитическа карта

Бежанците се превърнаха в една геополитическа карта, с която се притиска Европа от различните държави.

Видяхме как Турция разигра тази карта през последните години, а сега виждаме Иран. Иран има един конфликт с ЕС и САЩ относно атомна си програма, споразумението, което беше напуснато от САЩ по времето на президента Тръмп.

Сега Иран се опитват да използват тази карта, за да притиска Европа, но бежанците нямат друг път освен този през Турция, а Турция няма да го позволи.

Ердоган в момента е в много тежка ситуация, защото на територията на Турция има 4 млн. бежанци от Сирия плюс 400-500 хил. афганистанци, които са от години там. Те много притискат обществото и то е негативно настроено. Това се използва от различните медии и опозиционни партии в опит да се подкопава властта на Ердоган.

Обвиняват го за договорки между него и президента Байдън по времето на последната конференция на НАТО.

Чуйте Мохамед Халаф в звуковия файл. 


В звуковия файл можете да чуете историята на Силсила Махбуб от Афганистан, която е в България от шест години и е член на Бежанския консултативен съвет.

“Собствената родина не можеш да намериш на друго място, но в България се чувствам свободна. Чувствам се добре!“ - казва тя в “Нашият ден“.

Силсила Махбуб

Снимки: БНР, Reuters, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49