Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Нора Ампова: Самотата е важна

| обновено на 23.09.21 в 11:52

Нора Ампова е художник и визуален артист. В последната година живее в Женева със семейството си. Там тя създава всички произведения, които показва в България.

Защо не тръгва по стъпките на родителите си, известните трио “Спешен случай“, и не последва кариерата на брат си Влади Ампов Графа?

Нора Ампова е главен герой в “Нашият ден“.

“Рисуването при мен не е спирало и надделя над всичко. Не съм екстровертен тип човек, който да може да се раздава на сцена. Може би защото винаги съм имала примера пред себе си и интуитивно съм търсила да е нещо различно.

Благодарна съм на родителите ми, които са ни възпитали добре и са ни дали свобода да избираме.

Трябва ли визуалният артист да бъде космополит? 

Не, има интернет, който ти дава достатъчно информация. Естествено, пътуването не може да бъде заменено с никаква виртуална реалност до този момент.

Сериозната работа на артистите е в главите им и не е толкова важно непрекъснато да се стремим да пътуваме физически.


Социална позиция

Не само артистът, а всеки едни човек би трябвало да има социална позиция. Също така би трябвало да може да я защити, но не на всяка цена. Ако нямаш адекватна позиция и не си подготвен, по някакъв начин въвлечен със сърцето си, по-добре е да нямаш или да я търсиш.

Преди 3-4 години направих изложба, която посветих на бежанците. Моят проект бяха щрауси, които асоциирах с човека, който иска да бяга от проблемите си, с нашите страхове и предразсъдъци. Тогава за първи път се осмелих да подходя толкова социално към конкретен проблем.

Нещата, които правя в последната една година, са коренно различни. Не са толкова конкретни. В момента съм се концентрирала върху живописта в класическата й форма.

Изложбата “Прагове и белези“ все още е част от Националните есенни изложби в Пловдив.

Не съм имала някаква конкретна цел, послание едно или две. Просто действах интуитивно в тази пандемична ситуация, в която се затворих още повече в себе си умишлено, за да изкарам всичко това, което е в мен и да го предам в картините. Има и философски момент, но той не е на всяка цена.

За мен е важно хората да намерят свой прочит и чувство. Опитала съм се да постигна едно чисто изкуство, картини, които лесно комуникират с хората.

„Автопортрет” – Нора Ампова

Самотата

Самотата е важна, защото чрез нея можем да си отговорим на много въпроси.  Тя води до отговорите, на които иначе нямаме смелост да стигнем. Опознавайки себе си, опознаваш и всичко останало. Всеки човек е една малка вселена.

Чуйте Нора Ампова в звуковия файл.

Снимки: Личен архив, Фейсбук - личен профил
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Събитието“ с Голямата награда на „Синелибри“

Филмът "Събитието" на Одри Диван е големият победител от тазгодишното седмо издание на кинолитературния фестивал "Синелибри". Това стана ясно на официалната церемония по награждаване, която се състоя в Зала 1 на Националния дворец на културата . Лентата "Събитието" е носител и на "Златен лъв" във Венеция и е адаптация на едноименния роман на Ани Ерно...

публикувано на 22.10.21 в 17:26

Юбилеен Световен куклен театрален фестивал във Франция

Световният куклен театрален фестивал в Шарлевил-Мезиер, Франция, отбеляза своя 60-годишен юбилей. Това е най-големият фестивал за куклено изкуство. За десетте дни са представени 414 спектакъла, артистите, участвали от цял свят са 448, като са продадени 45 000 билета. Освен сцените, разположени  на 30 различни точки из целия град, са били организирани 36..

публикувано на 22.10.21 в 17:10

Снежина Петрова: Ако се вгледаме в баба Илийца, може би ще променим нашето родно пространство

Какво е да бъдеш баба Илийца? Да погледнеш с нови очи към разказа на Иван Вазов – една българка, да откриеш дълга и добрината, като мотиви между редовете на разказа „Една българка“? Как да изследваш и да анализираш всяка една дума въплътена със смисъл в литературата на Вазов и да я превърнеш в действие на сцената? Кой е Вазов от гледна точка на нашето..

публикувано на 22.10.21 в 17:02

30 години списание „Хемус“

„Хемус“ – двуезичното списание за българска култура и обществен живот в Унгария – отбеляза 30-годишния си юбилей. Изданието е основано през 1991 година в Будапеща и се списва и поддържа от българската общност в страната. „30 години не са малко. Сами по себе си, разбира се, те не са предмет на гордост, но не мога да сдържа радостта си, че доживяхме..

публикувано на 22.10.21 в 13:45
Камелия Спасова

„Модерният мимесис. Саморефлексията в литературата“ – новата книга на Камелия Спасова

На 19-и октомври в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе премиера на книгата „Модерният мимесис. Саморефлексията в литературата“ с автор Камелия Спасова "Изследването анализира с размах различни и изненадващи репонятизации на миметичното, като демонстрира, че модерният мимесис - чрез своята опосредстваност и саморефлексия - винаги..

публикувано на 22.10.21 в 10:27