Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Силвия Недкова: Независимостта идва, когато спре зависимостта от предразсъдъците

Снимка: Pixabay

В състояние ли сме да обявим културна независимост на България и какво точно означава това?

България чества 113 години независимост

Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Недкова.

“Днес е един от най-красивите празници на България. Темата е изключително важна, защото според мен все още не сме си дали сметка какво означава независимост.

Независимостта като личен избор все още ни е малко неясна. Това е културната независимост на една държава, която все още няма самочувствието да се изправи редом с останалите и да заяви себе си като изключителен факт, допринесъл за културата на Европа. Все още вярваме, че не сме дорасли.

Независимостта се появява едва, когато спрем да сме зависими от предразсъдъците си, а това още не сме успели да постигнем.


Разделителните граници

Ето например Кристо, който е световен артист, роден в България.  Ние все още инстинктивно не вярваме, че сме дали този артист на света и се страхуваме, че той е надраснал България. Той всъщност е разширил границите ѝ бекрайно.

В този смисъл Кристо е допринесъл за България много повече, отколкото всеки, който се е опитал да свие границите на държавата ни.

За мен е странно, че българите се разделихме на две – хора, които приемат изкуството на Кристо и такива, които яростно го отричат. Оказва се, че не можем да открием общото, което да ни даде общата свобода. Това също е разделителна граница.

Чуйте Силвия Недкова в звуковия файл.

Снимки: Pixabay, БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Николай Витанов

Миграционните, демографските и пандемичните процеси могат да се управляват, ако се слушат експертите

В началото на тази година ООН публикува своя доклад "Международна миграция 2020“. Той показва, че през 2020 г. най-големият брой международни мигранти пребивава в Европа – общо 87 милиона. Докладът също отчете, че пандемията от коронавирус е забавила глобалната миграция с близо 30% т.е. около 2000 000 по-малко хора от предвиденото са мигрирали между..

публикувано на 28.10.21 в 11:31

Ива Дойчинова: Будителството е кауза

Една кампания вече осма години ни пробужда да видим съвременните двигатели на промяната, да им подадем ръка и да тръгнем заедно с тях към така мечтаното светло бъдеще. Всичко започва с чисто професионалната промяна на вдъхновителката на инициативата „Будител на годината“ , журналиста и директор на програма „Радио София“ на БНР Ива..

обновено на 28.10.21 в 10:37

Неравенствата и въздействието им върху обществото

Все по-важен става въпросът какво въздействие оказват неравенствата върху обществото като структура, като начин на взаимодействие и като начин на реакция във времена на криза. Темата коментира в “Нашият ден“ Ивана Мурджева . Неравенства и гражданско участие – каква е връзката Намираме се в ситуация, в която общото ни живеене..

публикувано на 28.10.21 в 09:02

193 години от рождението на Драган Цанков

Драган Киряков Цанков (с истинско име Димитър Гиков ) е български политик, почетен член на Българското книжовно дружество.  Той е трети министър-председател на България, изпълнявал тази длъжност от 7 април до 10 декември 1880 г., и седми министър-председател на България от 19 септември 1883 г. до 11 юли 1884 г. Датата на рождението му..

обновено на 28.10.21 в 08:53

Христо Анастасов: Границите на свободата са там, където започва свободата на другите

Либерализмът на 21 век или кой има правото да реши пренебрежима ли е свободата във време на „война” в името на здравето? Темата коментира в “Нашият ден“ политологът Христо Анастасов . “Нека да напомним, че ясното разбиране за права и свободи – изконни, кодифицирани – идва през трите революции – Френската, Американската и славната..

публикувано на 28.10.21 в 08:50