Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Втора годишна награда на името на Иван Вазов

Проф. Огнян Герджиков: Трябва да се гордеем с творците си

Снимка: БГНЕС

На 22 септември е последната вечер на “Театър пред театъра“, посветена на Иван Вазов.

България чества 113 години независимост

Втора годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов ще бъде връчена днес от президента Румен Радев.

Събитието ще започне в 20:00 часа в Народния театър "Иван Вазов" и се провежда в рамките на отбелязването на 100-годишнината от кончината на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 година.

За празника и събитието говори в “Нашият ден“ проф. Огнян Герджиков.

“Трябва да се гордеем с нашите творци и да им обръщаме заслуженото внимание. Имаме и прекрасни поети, и музикални изпълнители, и писатели, и художници, които са известни по света.

Включих се с удоволствие в това начинание. Трябва да пазим светините на България, а Вазов безусловно е една от тях.

Предизвикателствата

Много важно е да устояваме нашата културна идентичност. Един от елементите на тази идентичност е азбуката ни. Това е болен въпрос, който повдигам периодично и не мога да се примиря с обстоятелството, че навсякъде по улици, булеварди, магазини на първо място е латиницата, а кирилицата най-често изобщо отсъства.

Не трябва да се бием в гърдите само на 24-и май какво сме дали на света, а трябва непрекъснато да устояваме това, че сме създали третата азбука. 

Свободата днес

Независимостта винаги е условна, защото хората сме зависими един от друг. Нациите са зависими едни от други. Това не означава, че сме в това състояние, в което сме били преди обявяването на Независимостта.

В последната година нагледно показахме как ни е трудно да се обединяваме в името на една обща цел. Две поредни Народни събрания не успяха да постигнат споразумение, за да се излъчи правителство. Ние сме в една перманентна политическа криза. Надявам се, че до края на годината ще е преодоляна.

Чуйте проф. Огнян Герджиков в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и защо..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново, където..

публикувано на 26.10.21 в 08:50