Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора годишна награда на името на Иван Вазов

Проф. Огнян Герджиков: Трябва да се гордеем с творците си

Снимка: БГНЕС

На 22 септември е последната вечер на “Театър пред театъра“, посветена на Иван Вазов.

България чества 113 години независимост

Втора годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов ще бъде връчена днес от президента Румен Радев.

Събитието ще започне в 20:00 часа в Народния театър "Иван Вазов" и се провежда в рамките на отбелязването на 100-годишнината от кончината на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 година.

За празника и събитието говори в “Нашият ден“ проф. Огнян Герджиков.

“Трябва да се гордеем с нашите творци и да им обръщаме заслуженото внимание. Имаме и прекрасни поети, и музикални изпълнители, и писатели, и художници, които са известни по света.

Включих се с удоволствие в това начинание. Трябва да пазим светините на България, а Вазов безусловно е една от тях.

Предизвикателствата

Много важно е да устояваме нашата културна идентичност. Един от елементите на тази идентичност е азбуката ни. Това е болен въпрос, който повдигам периодично и не мога да се примиря с обстоятелството, че навсякъде по улици, булеварди, магазини на първо място е латиницата, а кирилицата най-често изобщо отсъства.

Не трябва да се бием в гърдите само на 24-и май какво сме дали на света, а трябва непрекъснато да устояваме това, че сме създали третата азбука. 

Свободата днес

Независимостта винаги е условна, защото хората сме зависими един от друг. Нациите са зависими едни от други. Това не означава, че сме в това състояние, в което сме били преди обявяването на Независимостта.

В последната година нагледно показахме как ни е трудно да се обединяваме в името на една обща цел. Две поредни Народни събрания не успяха да постигнат споразумение, за да се излъчи правителство. Ние сме в една перманентна политическа криза. Надявам се, че до края на годината ще е преодоляна.

Чуйте проф. Огнян Герджиков в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54