Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23 септември – Международен ден на жестомимичните езици

Снимка: Pixabay

Международния ден на жестомимичните езици се отбелязва от 2018 г. с резолюция A/RES/72/161 на Общото събрание на ООН от 25 януари 2018 г. Създаден е с цел повишаване на информираността за жестомимичните езици и значението им за пълноценния живот на хората със слухови проблеми.

Темата коментира в “Нашият ден“ Милена Гъркова-Калинова, председателят на Национална Асоциация на преводачите на жестов език в България (НАПЖЕБ).

“Този ден е ден за подкрепа и защита на езиковата идентичност на хората с увреден слух, както и за всички, които използват жестовия език.

Жестовите езици по света са 200 на брой и се ползват от над 70 млн. глухи по света.

Тази година Международната седмица на глухите се отбелязва от 20-и до 26-и септември.

Мотото на тазгодишния ден на жестовите езици е – “ние говорим на жестов език за човешките права“.

Ние, жестовите преводачи, сме проводници на информацията, идваща от звучащия свят. Ние сме съмишленици и сътрудници на глухите хора в отстояване на човешките им права.

На 21-ви януари 2021 г. Законът за жестов език бе приет единодушно от Народното събрание. С това официално признаване се направи решителна стъпка към постигането на човешките права за глухите хора в България.


Специалистите у нас

В състава на нашата Асоциация до момента членуват над 70 жестови преводача от цялата страна.

Упражняването на професията жестов преводач в условията, които съществуват до момента, беше нестандартно и все още е, докато заработи Законът както трябва.

От една страна тази професия съществува, от друга жестовите преводачи на практика никога досега не са разчитали на тази професия, за да се издържат финансово. Всеки един жестов преводач упражнява друга основна професия.

Чуйте повече от Милена Гъркова-Калинова в звуковия файл.

Снимки: Pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08