Истината за динозаврите

Владимир Николов
Снимка: Личен архив

Динозаврите са сред създанията, за които смятаме, че знаем много, заради книгите и филмите. Основна роля за това има, разбира се, „Джурасик парк“ – филм, който в известна степен се превръща в жертва на успеха си.
Първият епизод от филма е успореден с научното познание за времето си (1993), но оттам насетне визията на филма се капсулира в образа от 90-те, а палеонтологията през това време се развива шеметно и следващите епизоди са далеч по-малко интересни от онова, което науката не спира да открива за едни от най-древните обитатели на Земята.

Кога и как динозаврите се превръщат във владетелите на света отпреди 85 милиона години и колко пъти са изчезвали - това са само част от темите, които разговорът с палеонтолога Владимир Николов повдига.

Освен на археологически съкровища, България се оказва богата и на палеонтологически залежи. Първите следи от динозаври у нас са открити през 80-те години на ХХ в., но едва в първото десетилетие на новия век те са идентифицирани.

Владимир Николов участва в откритието и описването на третата находка от нептичи динозавър у нас и вероятно първата от титанозавър.

Повод за разговора с него е лекцията му в Пловдив „Когато те властваха на Земята“, организирана от Рацио в рамките на Нощта на учените.
Чуйте го, за да се убедите, че истината за динозаврите се оказва по-интригуваща и вълнуваща и от най-смелите ни предположения.


Владимир Николов
е докторант в Националния природонаучендинозаври музей при БАН, носител е на грант от The Jurassic Foundation, основана от продуцентската компания на Стивън Спилбърг. Освен учен, той е и палеоилюстратор.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Човеколюбиво училище

Ученикът човек ли е? Въпросът е напълно безсмислен… докато не се сблъскате с претоварената с излишна информация програма на децата, не поносите препълнената с луксозни учебници раница или не попаднете на родителска среща, в която се говори за учебни предмети, изисквания, правилници, санкции, но не и за човешките същества, заради които уж е..

публикувано на 26.10.21 в 09:50

Еврика! Успешни българи: Васил Николов и усещането за общност в науката

Васил Николов е едно от онези момчета, които се връщат с медали след всяко свое участие в олимпиадите по математика и физика. Носител е на стипендия „Еврика“, запален е по точните науки и може разпалено да разказва за красотата на физиката. И когато го карам да се представи сам, Васил ми казва, че е студент в първи курс в Софийския университет и учи..

публикувано на 25.10.21 в 17:51

Българи в Тюмен

За малката българска общност в западносибирския град у нас не се знае почти нищо. Българите са се озовали там основно като строители. И днес няколко многоетажни жилищни блока са известни като „българските“. Връзката с България, българския език и традиции се пази в различна степен в семействата, повечето от които са смесени. Дори да не говорят..

публикувано на 25.10.21 в 17:03
Петър Теодосиев

Променящото се лице на българската наука

Обикновено, когато интервюират голям български учен, медиите неизменно питат „Защо решихте да се занимавате с наука в България?“ А ако се зачетете в списание „Българска наука“, ще видите разнообразните причини и мотиви на различни специалисти зад подобно решение. Може дори да ви споходи слаб оптимизъм, че в едно обозримо бъдеще въпросът „Защо..

публикувано на 25.10.21 в 14:23
Църквата „Успение Богородично“

Монахини гледат охлюви и пеят с ангелски гласове

Продължавам разказите си за Грузия, която е страна-прегръдка! Сега ще ви водя в манастир в селцето Уде, район Самцхе-Джавахети. На входа на църквата „Успение Богородично“ ни посреща послушницата Екатерина. На 29 години е, но изглежда много по-млада. В погледа ѝ свети непонятна за нас отдаденост. Сградата е разрушавана и достроявана, но основите ѝ са..

публикувано на 25.10.21 в 09:33