Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петък, 24 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция: Български поети
Пейчо Кънев

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Свободни съчинения
• Николета Попкостадинова, основател на онлайн платформата за сексуално образование на тийнейджъри Loveguide ще бъде наш спътник след полунощ. Защо не можем да превъзмогнем срама и психологическите бариери в общуването между деца и родители в сферата на секса? Как липсата на този вид общуване предопределя комуникацията на децата с бъдещите им партньори? Какво ще се промени, ако научим тийнейджърите да задават въпроси?
• Да бъдеш или не: Как личната ни самооценка влияе на отношенията ни с близките хора? Разговор с психолога д-р Елена Анзова.
• Минути на слушателите

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изпълнения на холандския китарист Ян Акерман

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Елисавета Димова, Карамфил Божиков, Антонио Симеонов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Дървото с най-вкусните плодове“, по африканска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Ами и Морската царица“ от Иван Остриков – част 2

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Анонси за деня и покана за Европейската нощ на учените.
• Какво се случва на свободния енергиен пазар у нас и докъде ще стигне увеличението на цената на тока – коментар на енергийния експерт от Българския енергиен и минен форум Антон Иванов.
• Вътрешно-политически обзор на седмицата – говори политологът Калоян Велчев.
• Истории в ефира: Юлияна Антонова-Мурата представя най-новата си книга „Сан сан, Япония“.
• Покана за откриването на сезона на СО на БНР на 1 октомври – интервю с главния диригент Марк Кадин.
• Минути на редактора: По време на Световното първенство в Турция 19-годишният състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си, за да спаси живота на свой конкурент от Полша, който претърпя тежко падане по трасето.

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Тревожни тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството?
Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици.
Събеседници: Георги Апостолов, Център за безопасен интернет и Мариета Гечева, Асоциация „Родители“.
• Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
• На фокус: Би Би Кинг
• Рожденици

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Литературен маратон“ – писателят, изкуствовед, културовед – Юлий Йорданов изследва творчеството и живота на Яна Язова във втората книга, която подготвя. Разговор с автора.
• „Кино в училище“ – проект на „Арте Урбана“ за прожектиране на филми сред учениците във Велико Търново, София, Ловеч. Разговор с координатора на проекта – Ралица Иванова.
• „Проклятието на вечните сънища“ – най новата книга на писателя от Великобритания – Кристофър Бъкстон. Разговор с автора.
• „Житие и страдания грешнаго Софрония“ – премиерно представление в театър-лаборатория „Алма-Алтер“. Разговор с незрящия актьор – Андриян Асенов.
• „200 години просветителска дейност в село Костенец“ – инициативи и история на мястото, от което са се вдъхновявали поети и писатели на България, сред които Иван Вазов. Разговор с Ангелина Пергелова – учител в района.
• „Сградите в нас“ – изложба на Иво Бистрички в галерия „Структура“. Разговор с художника.
• „Безнадежден случай“ – нова книга от Богдана Карадочева и Стефан Димитров. Разговор с Богдана Карадочева или – Георги Тошев, под чиято редакцията е книгата.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Музиката на Лео Фал.

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
• „Нови хоризонти в журналистиката“ – световноизвестни журналисти участват в конференцията, организирана World Press Institute и със съдействието на АЕЖ - България на 24-25 септември в София. Иван Радев от АЕЖ  коментира  целите на медийната среща. Интервю с  Пол Стайгър, създател и дългогодишен главен редактор на ProPublica,онлайн платформа за разследваща журналистика, която в годините на неговото редакторство печели две награди „Пулицър“.
• Русия след избори. Какво да очакват гражданите й и светът? Коментар на Валентин Радомирски, дипломат и международен анализатор.
• Премиера на  „Избрани есета“ на  журналиста Георги Василски.


от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Радио, любов моя!“ – Забавната музика в БНР

от 17.00 до 18.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
„Лов и любов” – гостува авторът на книгата Михаил Михайлов – ловец, риболовец и покрай тези занимания - почетен консул на България в Намибия.
Ще стане дума и за книгите му „Кафява захар” и „История на истината”.

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
Документален запис на концерта „Среща с Деди Йожи” на Биг бенда на БНР , дирижиран от Антони Дончев. Събитието се състоя  на 20 май 2021г. в Първо студио на Радиото.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикални вечери
Вечер с творчеството на композитора, диригента и джаз-пианиста Любомир Денев, по повод 70 години от рождението му.
В концерта са включени записи на негови авторски творби от различни жанрове.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Пънк-документалистиката, формите на свободно себеизразяване и удоволствието от това, което правиш, като противовес на съвременната „потребителска култура“, в която по-важно е сякаш да купиш и да се  „отбележиш“ в социалните мрежи, отколкото да преживееш. Или как в това да правиш ботуши или да имаш малка ферма в разрез с корпоративната система понякога има много повече пънк и свобода, отколкото на съвременната поп сцена. Гост в студиото – американският режисьор от полски произход Лех Ковалски, който представи в София филмите си „D.O.A.” (уловил по уникален начин американското турне на Sex Pistols в края на 70-те), „И това е Париж“ и „Разбий го на парчета“.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
Ирина Георгиева, пиано.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 24 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Градът“ от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Недялко Цонев, вокално трио „Добруджанка“, Евелина Спасова,..

публикувано на 23.10.21 в 08:45

Събота, 23 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа „Заедно след полунощ“ – „Нощна стража“ • Новини от пловдивската метъл сцена – Ася Катранджиева, гласът на пловдивската банда „Nameless Day Ritual“, ще разкаже повече за новите сингли на групата, както и какво да очакват слушателите от тях в близко бъдеще. • Нова българска музика. • Нови сингли. • На този ден..

публикувано на 22.10.21 в 18:05

Петък, 22 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 20 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • „Извънредно специално“ гостуване на Здрава Каменова в Заедно след полунощ, в което ще си говорим за това защо „Машините са кучки“, накъде могат да ни заведат едни „Цигански колела“ и можем ли..

публикувано на 21.10.21 в 15:45

Четвъртък, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Концертна версия Концертният „The Nightfly Live” на Стили Дан и Доналд Фейгън. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 20.10.21 в 08:45

Сряда, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Посрещаме нощта с обичания актьор Дарин Ангелов – единия от най-популярните близнаци в българския театър. Разговор за театралните традиции в техния род, за решението му да се посвети на..

публикувано на 19.10.21 в 16:14