Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Антон Иванов: Очаквам запазване на цените на ел. енергията през зимата

Важно е да имаме достатъчно устойчиви механизми за контрол върху търговските играчи

| обновено на 24.09.21 в 10:23
Снимка: БГНЕС

Каква е ситуацията на свободния пазар на елекроенергия у нас, докъде ще стигне увеличаването на цената на тока?

Във вчерашния ден служители на Национална агенция държавна сигурност са изискали информация от Комисията за енергийно и водно регулиране и от Българската независима енергийна борса. Най-вероятно става дума за документи, свързани с търговията на ток на борсата.

Още през август прокуратурата започна проверка на рекордно високите борсови цени на тока след сигнал на една от работодателските организации.

Темата коментира в “Нашият ден“  Антон Иванов, енергиен експерт от Българския енергиен и минен форум.

Вчерашната акция на ДАНС и МВР в КЕВР

“Търсят се доказателства за манипулации на пазара. Това е тема, която се развиваше особено остро август месец.

Когато на Балканския полуостров цените бяха значително по-високи от средноевропейските, но това беше един сравнително кратък период.

Сега виждаме, че навсякъде в Европа цените са високи. Хубаво е да се анализират данните от борсата, хубаво е да се анализират задълбочено търговските практики, за да се ограничават опитите за манипулация, но фактът за повишените цени на електрическата енергия си остава. И той не е валиден само за България, а и за целия свят в момента."


Как се стигна дотук?

"Повишеното търсене след Covid кризата основно на природен газ и на други енергийни суровини доведе до недостиг на природен газ на пазарите. Невъзможност толкова бързо да се възстановят доставките, особено за Азия, а от оттам и към Европа. Това доведе до главоломно повишаване на цените на природния газ, а от там и връзката с електрическата енергия, която също повиши своите стойности значително спрямо онова, което сме свикнали да виждаме.

От гледна точка на борсовата търговия, където тя се осъществява у нас задължително през борсата на няколко платформи, винаги може да има съмнение. И тук е важно да имаме достатъчно устойчиви механизми за контрол върху търговските играчи."

Контрол

"Преди няколко години, когато беше поставен остро въпросът за липса на външен контрол на действията на търговските играчи във връзка с едни съмнителни сделки, бяха приети специални законодателни изменения, беше въведен един специален регламент т.нар. REMIT.

Той е европейски регламент. В прилагането му обаче няма особена динамика. Т.е. започват се, откриват се преписки по конкретни сигнали, но те продължават твърде дълго.

Очевидно очакването в обществото е да има много по-бърза реакция и яснота дали има манипулация, дали има наказани. В тази връзка е реакцията на прокуратурата и ДАНС, които влизат с очакването по-бързо да навлязат в материята и да установят дали и кой прави манипулации на пазара."

Предложенията за помощи за бизнеса и домакинствата

"Пакети за стимулиране и подпомагане се разглеждат в много страни в ЕС. България няма да е изключение в тази тенденция.

Когато имаме едни извънредни обстоятелства от гледна точка на ценови нива на базови източници, каквито са елетрическата енергия или природният газ, трябва да се потърсят възможности за подпомагане и компенсиране на индустрията основно в този момент, защото те работят на свободния пазар и са най-силно изложени на тази ценова буря."

Антон Иванов

Домакинствата

"За домакинствата все още проблемът не е сложен от гледна точка на електрическата и топлинната енергия, но ще се превърне във фактор през зимните месеци, когато ще се наложи преразглеждане на цените."

Според предложението на подпомагане ще имат право бизнеси, понесли 20% загуби от високите цени

"Вероятно ще има дебати, там трябва пряко да участват работодателските организации, които имат най-добро наблюдение. Тези дебати са сходни с онези, които се водеха за мярката 60/40.

Ще се продължат мерките, които бяха прилагани във връзка с кризата от коронавирус, но вече по отношение на цените на природен газ и електрическа енергия. Считам, че това е правилният път, технически е разговорът какъв модел да се избере и как точно ще бъде обоснован.

Важното е да бъдат обхванати онези фирми, които реално произвеждат продукт за пазара и понасят съществени щети от високите цени. Внимателно трябва да бъдат прилагани такива механизми, за да не се получи предимство за някой, които нямат принос към цените на пазара."

На 1 октомври миналата година малкият и средният бизнес трябваше да излезе на свободния пазар на електрическа енергия. Какви са наблюденията година по-късно? От 50 фирми на свободния пазар се получава информация, че някои от тях са в доста тежко финансово състояние?!

"Тези 50 фирми са търговците на свободния пазар. Тук има два въпроса. Единият е излизането на свободния пазар на малкия бизнес, което се случи много инертно, по-скоро не се случи. Главно поради липсата на целенасочена информационна кампания, която да разясни модела.

Когато през лятото цените скочиха съществено на свободния пазар, а голяма част от фирмите останаха в сегмента – доставчик от последна инстанция, който е най-скъпият сегмент на пазара, вече се забелязва търсене на възможности за договори с търговци на ел. енергия.

Но търговците на ел. енергия, особено по-малките, изпитват силни затруднения да осигуряват ел. енергия на своите клиенти поради високите ценови нива. Тук трябва да поясним, че търговецът закупува реално ел. енергията, предоставя я веднага на своите клиенти, а получава парите от тях с месец изоставане.

Когато цените скочат рязко, търговците трябва да имат възможност да осигурят много по-висок обем оборотен капитал. За малките търговци това е трудно. Банките сякаш невинаги съдействат за осигуряване на такъв капитал.

Необходимостта да се осигурят оборотни средства подлага много фирми на риск от това да не могат да ги осигурят.

Елетроразпрделителните дружества са натоварени с функцията доставчик от последна инстанция. КЕВР направи преди няколко месеца изменение в методиката за образуването на цените на доставчик от последна инстанция, за да ограничи възможността електрорапределителните дружества да поставят прекалено високи цени. Но въпреки това този сегмент на пазара е най-скъпият."

Прогнозата

"Следващите месеци са зимни, а през зимата обичайно наблюдаваме повишено търсене и съответно повишени цени на ел. енергията. Няма индикации за намаляване на цените на природния газ, не очаквам и промяна на ценовите равнища на ел. енергията.

Не очаквам съществено повишаване спрямо това, което е сега, но и то е доста високо. По-скоро тези ценови нива ще се запазят през зимата, чак през пролетта ще наблюдаваме някакъв обратен процес на нормализация, на търсенето на новото нормално."

Чуйте Антон Иванов в звуковия файл.

Снимка: БГНЕС, БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искаме ли Христос в живота си

За излекуването на един човек, в чиято душа са победили силите на злото и са я обсебили бесове, се разказва в евангелския текст от днешната неделя. След като Христос изгонва бесовете от мъжа и ги праща в свинете, пасящи наблизо, гардинарците, уплашени и огорчени, че са загубили стадото си, молят Спасителя да си иде от тях. Останал при тях, Той щеше да..

публикувано на 24.10.21 в 09:25

Корийн Вела: Ако журналистите са в опасност, то тогава няма демокрация

Тази седмица ЕП връчи Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ на журналистите от проекта „Пегас“, координиран от консорциума „Забранени истории“. Проектът „Пегас“ разобличи, как в продължение на години системно се е злоупотребявало с израелска технология за подслушване на над 50 000 телефонни номера. Изтеклите..

публикувано на 24.10.21 в 09:15
архитект Тодор Булев

Арх. Тодор Булев: Културните аспекти на архитектурата да се обхванат в специален закон

Проблемите на културните аспекти на архитектурата трябва да бъдат обхванати в специален закон за архитектурата. В този специален закон архитектурата ще се разглежда като културна ценност. Защо е необходим закон за архитектурата? Темата коментира в “Законът и Темида“ арх. Тодор Булев , председател на САБ. “Архитектурата е една..

обновено на 22.10.21 в 13:47
доц. д-р Ана Джумалиева, председател на КЗД

Достъпната среда – сред основните теми на заседанието на Съвета за наблюдение по ЗХУ

На 15 октомври се проведе онлайн заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания (ЗХУ), председателствано от Комисията за защита от дискриминацията. Какъв беше дневният ред на заседанието и кои бяха основните акценти, по които работи тази среща? Темата коментира в “Законът и Темида“ доц. д-р Ана Джумалиева ,..

публикувано на 22.10.21 в 11:32

Мария Петрова: Ваксините още нямат разумна алтернатива

Как изглежда изискването за наличие на зелен сертификат от правна гледна точка? Влезе в сила изискването за зелен сертификат Здравните власти допускат дори локдаун при неуспех със зеления сертификат Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Петрова "Не съм съгласна, че зеленият сертификат е точно мярка, той по-скоро е..

обновено на 22.10.21 в 11:29