Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Код жълто или какво ни казва видът на болно канарче

Снимка: Pixabay

Дори само видът на болна птичка активира имунната система на здравите ѝ съседи по кафез – са изводите от изследване, направено с необичаен лабораторен обект, какъвто са канарчетата.

„Интригуващо е, че визуален стимул може да активира имунната функция, казва Ашли Лов, ръководител на проекта и доктор по екология на заболяванията от Университета в Кънектикът, макар и за момента да не е ясно дали това активиране действително предпазва птиците.“

Знаем, че имунната система е онзи свръхбдителен механизъм, който през цялото време брани организма ни и мобилизира „войските си“ всеки път, когато се натъкне на патоген. Обикновено обаче, за да стане това, патогенът трябва да ни е атакувал.

„Има изследвания, които допускат, че предполагаема заплаха също събужда имунна реакция. Правени са експерименти, при които снимка на болен човек повишава отделянето на цитокини у здрави пациенти. Но досега не е изследвано дали близостта с болен може да провокира имунната система да реагира, отбелязва Лов.

Ако животните в природата могат да се подготвят имунологично при първия сигнал, че могат евентуално да се заразят, вероятно ще са по-добре подготвени, когато болестта наистина е налице“, казва още тя.

За да проверят хипотезата, Ашли Лов и екипа ѝ заразили десетина канарчета с патоген, предизвикващ конюнктивит и водещ до омърлушване и летаргия. Девет други птички били поставени в кафези така, че да виждат болните си събратя, но достатъчно далече, за да не прихванат вируса. В продължение на месец изследователите вземали кръвни проби от здравите птички и следили за различни аспекти на имунната им активност и наблюдавали повишена имунологична реакция.

„Изключително интересен експеримент - коментира и Дана Хоули, друг участник в проучването, много животни избягват инфекции, практикувайки дистанциране от болните индивиди. Разбира се, при социалните видове това има своята цена. Но изследването хвърля нова светлина върху връзката на имунната с нервната система и способността да реагираме на потенциални заплахи.“

Повече за експеримента чуйте в „Науката не спи“ с Никола Кереков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25