Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събота, 25 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Новини от музикалната сцена.
• Нов албум – Ингви Малмстийн – „Parabellum“ 2021г.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рок след полунощ

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ваня Дженезова, Роза Цветкова, Костадин Дурев, Стоян Парушев и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в радомирското село Кленовик. С местни хора говорим за историята и настоящето на населеното място, за поминъка, читалището и дейностите му, за делниците и празниците, проблемите и малките радости на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Кой и кога е изобретил парашута.
• Защо пингвините носят черно-бели фракове.
• Яйцето на света: любопитен разказ за един от старите занаяти по нашите земи – шекерджийството.
• История на изкуството за деца: шварцвалдските часовници с кукувички и  красивия дворец Виланов, наричан още „Полският Версай“

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„Зависимости...” – в днешния свят сме повлияни от всичко заобикалящо: стрес, телефони и компютри, дрога, хазарт, опасни игри в Интернет, цигари, алкохол, лекарства...Как се справя човечеството, как да предпазим младите и как да ги лекуваме, ако са в плен на пристрастяването? В студиото – д-р Атанас Канчелов и д-р Явор Делчев с много съвременни и модерни теории и практики за справяне със зависимостите.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Една покана за търсачите на силни усещания – Банско филм фест представя двадесетото юбилейно издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино – адреналин, приключения и пътешествия, представяне на книгата „Неверест” на мореплавателите Стефан и Максим Иванови. Разговор с Александра Антонова – организатор
• Обучителен уъркшоп в Стария Пловдив – среща с майстори, изработващи изделия от стъкло в къщата –галерия „Верен Стамболян”.  За тайните на занаята, за умението да се изработят красивите произведения  ще разговаряме с Иван Станев – майстор по изработка на стъкло.
• „Академия за визионери” – една покана за дистанционно участие към всички, които имат желание да опазят планетата от посегателствата на цивилизацията. „Маркирай чешми” са нарекли организаторите своята идея и целят да наливаме вода в пластмасови бутилки от чешмите, за да намалим използването на вредните материали. Разговор  по тел. с Елица Панайотова – координатор на проекти – „Зелена София”
• От другата страна: съвети от Огнян Димов
• Покана за премиерата на танцовия  спектакъл „Звездното дете” по едноименната приказка на Оскар Уайлд. Постановката е на Университетския театър на НБУ. Разговор с Албена Тагарева, организатор
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостува фамилия млади зъболекари – Васил Урумов и неговата съпруга – Мария Симеонова. Защо избират Велико Търново за място на своята реализация, защо остават да работят в България, трудно ли се справят като родители на две малки деца – това са част от темите на разговора.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Гостуват ни композиторът Минко Ламбов и певицата Ани Топалова (втора част).

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Разговор за една от невидимите професии в сферата на книгоиздаването. Какво всъщност прави коректорът? Защо е важно коректорът и редакторът да работят плътно с автора или преводача? Кога грешката е вярна?  
Участват: Ива Колева, Невена Дишлиева-Кръстева

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златен кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Биг бендът и неговото развитие през 30-те и 40-те на миналия век.
Биг бендът представлява музикален ансамбъл от джаз мени, които са подредени по инструменти в четири секции: саксофони, тромпети, тромбони и ударни инструменти. Възниква като формат доста рано, още в началото на 1910 г. но чак през 30-те и 40-те години на миналия век добива по-голяма популярност и то благодарение на факта, че тогава се оформя и суингът като стил. Най-популярните формации по това време са биг бендовете на Дюк Елингтън, Каунт Бейзи и Бени Гудман.

от 15.10 до 16.00 часа
Музей в ефира
„РеВизии“ – на паметници, исторически разкази, идеи
Произведения на художниците Марина Генова (София) и Чааръ Сарай (Истанбул) са събрани от куратора Красимир Терзиев в едноименната изложба, открита в галерия ИСИ-София до 27 октомври. С различни изразни средства те преразглеждат моменти и образи от миналото, „за да разтърсят заварените идеи и стопят солидната легитимация на хегемонните разкази“.
Чааръ Сарай представя рисунки на бележити архитектурни паметници, свързани с изграждането на националната идентичност на Турция. Марина Генова среща във въображаеми разговори исторически личности и литературни герои.
За концепцията на изложбата и произведенията в нея е разговорът с Красимир Терзиев и Марина Генова.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• Розовые розы: „Весёлые ребята“ на 50. Московският септет в стъпките на Ливърпулския квартет. Хитове и малко популярни песни от всички периоди на вокално-инструменталния състав. Памет за несменяемия ръководител на формацията - народният артист на СССР Павел Слободкин. Радиопрожекция на комедийния мюзикъл „Веселите момчета“ (1934) в компанията на Сталин и Максим Горки.
• Полет към планета Мелмак с „Мелмак Райдърс“ и С.А.Р.С.
• Интригуващи версии по стандарти на „Бийтълс“.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 431 – „Няма накъде, нали така“
Гост: известният режисьор Бойко Богданов в музикално превъплъщение.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Митарствата на Гърневи в материалния свят“ от Даниела Манолова – 2 част

от 19.00 до 21.00 часа
Музикалните вечери
Директно от залата на Доходното здание в Русе – концерт от програмата на юбилейното, 60-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Свири Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Минчо Минчев - цигулка. В програмата: Йоханес Брамс – Концерт за цигулка и оркестър в Ре мажор, опус 77; Феликс Менделсон – Симфония № 4 в Ла мажор, опус 90 „Италианска“.

от 21.00 до 22.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Зелени истории: Истории за птици и хора – репортаж от волиерата над град Сливен, в Стара планина. Ивелин Иванов от „Зелени Балкани“ ни разказва за усилията да се запазят лешоядите у нас.
• Маршрути: Близо до Белоградчик, се намира имение Обичковци - създадено като къща от приказките, автономно жилище, което архитектът Георги Георгиев построява. Това имение е доказателство, че и по този начин може да се живее - много по-свободно, много по-близо до природата. Георги разказва как се строи с естествени материали, как се прави родово имение, но и как се поддържа то.

от 22.00 до 24.00 часа
На опера в събота
„Литовците“, опера от Амилкаре Понкиели, базирана върху поемата „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Запис от Литовската национална филхармонична зала във Вилнюс, от 5 септември 2020 г. С участието на солисти, Държавния хор на град Каунас и Литовския национален СО с диригент Модестас Питренас. В ролите: Модестас Седлевичус, Юрате Шведайте-Валер, Микаел Спадачини, Арунас Маликенас и Тадас Грининкас.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 24 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Градът“ от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Недялко Цонев, вокално трио „Добруджанка“, Евелина Спасова,..

публикувано на 23.10.21 в 08:45

Събота, 23 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа „Заедно след полунощ“ – „Нощна стража“ • Новини от пловдивската метъл сцена – Ася Катранджиева, гласът на пловдивската банда „Nameless Day Ritual“, ще разкаже повече за новите сингли на групата, както и какво да очакват слушателите от тях в близко бъдеще. • Нова българска музика. • Нови сингли. • На този ден..

публикувано на 22.10.21 в 18:05

Петък, 22 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 20 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • „Извънредно специално“ гостуване на Здрава Каменова в Заедно след полунощ, в което ще си говорим за това защо „Машините са кучки“, накъде могат да ни заведат едни „Цигански колела“ и можем ли..

публикувано на 21.10.21 в 15:45

Четвъртък, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Концертна версия Концертният „The Nightfly Live” на Стили Дан и Доналд Фейгън. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 20.10.21 в 08:45

Сряда, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Посрещаме нощта с обичания актьор Дарин Ангелов – единия от най-популярните близнаци в българския театър. Разговор за театралните традиции в техния род, за решението му да се посвети на..

публикувано на 19.10.21 в 16:14