Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Световен ден на туризма

Даниела Стоева: Българските туристи спасиха туристическия сезон

Успешно лято за българския туризъм

| обновено на 27.09.21 в 10:58
Снимка: БГНЕС

Какъв беше летният туристически сезон на 2021 г. за българските туроператори и какви са тенденциите за зимните ни курорти?

Темата коментира в “Нашият ден“ Даниела Стоева, бивш зам.-министър на туризма в служебното правителство на Стефан Янев и собственик на туристическа агенция.

“Не бива да бъде изпуснат нито един участник в целия процес, в цялата верига на доставките, в цялата верига на партньорствата в този сектор. Всеки един участник е важен, за да може да се случи туристическият продукт."


100% растеж на летния сезон в сравнение с миналата година

"Можем да кажем, че сезонът беше положителен. Не бих използвала думата “добър“, защото не е ясно какво значи добър сезон. Да, по отношение на 2020 г. беше добър. Но, работейки в условията на ограничение на пандемия вече втора година, смятам, че този сезон беше много по-труден от предходния за целия туристически сектор.

Най-важният показател в момента не е даже ръстът спрямо миналата година, защото тя беше почти нулева.

Важното е да отбележим нивото, което достигнахме спрямо 2019 г. на базата на данните, които имаме от единната система за туристическа информация, както и от НСИ.

Накрая на август, още не беше напълно приключил сезонът, а сме достигнали ниво 70% от 2019 г., което смятам, че трябва да се отрази като положителен резултат. Още повече, че надхвърли очакванията, които имахме в началото.

Тук е важно да се отбележи, че с този ръст над 70% отчитаме броя на пренощували лица. Това е важният индикатор. Не броят на преминали туристи, а броят на пренощували лица.

В крайна сметка това ниво от 70% през 2019 г. го достигнахме основно благодарение на българските туристи."


Загуби от отменените програми на чуждестранните туроператори

"Вече има някаква статистика. Като обобщена оценка, която включва както организирания, така и на неорганизирания туризъм.

Общите нереализирани приходи за целия сектор – хотелиери, ресторантьори, туроператори, туристически агенти надхвърля 6 млрд. лева за 2020 г.

Мога да говоря за 2020 г. в този аспект, тъй като трябва да отбележим, че финалните данни за сезона ще излязат не по-рано от края на октомври. Тук се базираме основно на данни от НСИ и от БНБ по отношение на приходите.

Загубите за 2021 в сравнение с 2020 г. ще бъдат по-малко. Говорим за реализиране на много по-малки загуби в сравнение с 2019 г.

За месеците юни и май например, тъй като за тях имаме данни от БНБ за приходите от входящ туризъм.

За месец юни 2021 г. спрямо юни 2020 г. приходите от туризъм надхвърлят два пъти ръст. За основните месеци имаме доста сериозен ръст, спрямо 2020 г. Като цяло сезонът ще бъде успешен."

В Стара Загора отбелязват Деня на туризма с уникална изложба от Филипополис

Чуйте Даниела Стоева в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН

На 21 октомври има годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН: Какво е значението му (освен голямо) и какво представлява той 13 години след началото. Редакторът Светлана Тодорова-Гергова коментира темата и разговаря с доц. Борислав Павлов от катедра „Атомна физика“ във ФФ на СУ, представител на екипа, който работи..

публикувано на 21.10.21 в 13:36
Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация

Добромир Иванов: Едва под 4% от българите са склонни да имат собствен бизнес

Реформа 11 на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с оптимистичното име „Разрастване България“ касае предимно високотехнологичния сектор и индустриите с висока добавена стойност. Ключово е стартъп и скейлъп компаниите в България да се развиват с по-бързи темпове и да остават регистрирани в страната . Стартъпите са стартиращи фирми с..

публикувано на 21.10.21 в 11:35
Лазар Петров

ФНФ и стартиращите предприятия – възможности за подкрепа

Какви са възможностите за финансиране и подкрепа на стартиращи малки и средни предприятия от българския Фонд на фондовете? Фондът на фондовете (ФНФ) е структура за целево разпределение на публични средства чрез специализирана схеми за финансиране, която работи с посредници. Темата коментира в “Нашият ден“ Лазар Петров , директор..

публикувано на 21.10.21 в 11:24

Пътешествието на меда

През 2018 г. двама братя пчелари от Северна България решават да преместят кошерите си, за да осигурят на пчелите си чиста паша. Добромир и Енчо Еневи избират един от най-дивите райони на България – Ивайловградско. Кошерите на Добромир и Енчо Еневи са на самата граница с Гърция сред недокосната природа, където почвите са канелени и освен пчелите жужат и..

публикувано на 21.10.21 в 10:55
Стойне Василев

Стойне Василев: Българинът не обича риска

През последните месеци се наблюдава скок в цените на основните хранителни стоки. Очаква се поскъпване на тока и парното. Цените на имотите също скочиха заради по-голямото търсене. Потребителят е поставен всеки ден пред нови предизвикателства и това се отразява на организирането на семейния ни бюджет. Темата коментира в “Нашият ден“..

публикувано на 21.10.21 в 10:15