Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Стара Загора отбелязват Деня на туризма с уникална изложба от Филипополис

4
Снимка: Уикипедия

27-и септември се чества като Световен ден на туризма от 1980 г., обявен е за такъв от Световната туристическа организация към ООН.

Целта на инициативата е да се привлече вниманието на международната общественост към значението на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфери на обществения живот.

Тази година Денят е под мотото “Туризмът за приобщаващ растеж“. В Стара Загора го отбелязват с уникална изложба.

Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“. Това са 25 фотографии, информационни табла, които показват великолепието на мозайките в базиликата.


Темата коментира Радост Иванова, изпълнителен директор на организацията “Тракийски туристически район“.

“В началото на тази година Епископската базилика на Филипополис беше открита за посещение. Базиликата е била използвана в античността от IV до VI век.

Може би значение за това Филипополис да има толкова голяма и красива базилика има император Константин, който премества столицата на империята от Рим в Константинопол. Така тогавашният Филипополис се озовава много близо до столицата.

В града започват да се строят много и красиви църкви. Има много неща, които знаем за Епископската базилика, и много, които не знаем. Може би по-интересните факти за нея са това, че тя е огромна и много красива. Има подове и мозайки на две нива, на които общата площ е над 2000 метра.


Голяма част от запазените мозайки могат да се видят в сградата, която е изградена и отворена за посещения.

Посетителите биха могли да се изобразят на десетките изображения на птици, които са символ на Райската градина. Има и едно много прекрасно изображение на един паун, чийто ярък символизъм е безсмъртието на душата."

Даниела Стоева: Българските туристи спасиха туристическия сезон

Чуйте повече за изложбата от Радост Иванова в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Имуществени спорове и проблеми с администрацията

Слушателка от София е гражданин на САЩ, без да губи българското си гражданство. Има завещание от баща си за 1/4 от неговото собствено жилище, а другите 3/4 идеални части са прехвърлени срещу издръжка и гледане на нейния брат. Той е български гражданин, живее постоянно на територията на България, живее в София в същото жилище. Брат ѝ обаче придобива с..

публикувано на 26.11.21 в 14:35

Финалната фаза на преговорите за съставяне на правителство

Преговорите за съставяне на правителство навлизат във финалната си фаза. Днес е предпоследният ден за дискусии.  На масата за преговори сядат експертите в направленията "Труд и социални грижи", "Туризъм", "Национална сигурност" и "Спорт". Началото на преговорите беше поставено във вторник, ден след балотажа за президент, когато изборните..

публикувано на 26.11.21 в 12:29

Превръща ли се тюркският свят в нов глобален играч

Този месец в Турция се състоя среща на върха на Тюркския съвет, на която бе утвърдена Концепция за Тюркския свят до 2040 г. Участваха президентите на Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, а премиерът на Унгария, както и президентът на Туркменистан, се включиха като наблюдатели. Какво предвижда тази концепция? Темата..

публикувано на 26.11.21 в 11:47

Дигитално съдържание и дигитални услуги – продавачи и потребители

Какво ще се промени за потребителите от 1 януари 2022 г. след влизането в сила на Закона за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки и Регламент (ЕС) 2019/1150 на Европейския парламент на Съвета от 20 юни 2019 година за насърчаване на справедливост и прозрачност за бизнес ползвателите на посреднически онлайн услуги...

публикувано на 26.11.21 в 11:45

Младежки форум с отворено писмо: В преговорите за кабинет липсват младежки политики

Национален младежки форум публикува отворено писмо по повод преговорите за съставяне на правителство. Оказва се, че от всички теми ПП, ИТН, ДБ и БСП не са намерили място в натоварената програма, за да обсъдят сферата на младежките политики. „Продължаващото неглижиране на политиките за младежта е пагубно не само за нас, младите хора, към..

публикувано на 26.11.21 в 09:40