Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Бандата на 1500-те“: Доброволци, обединени от любовта към животните

Анита Георгиева: Мястото на кучетата не е нито в приюта, нито на улицата

Анита Георгиева и Розалин Шмих - от ляво надясно
Снимка: Личен архив

Организацията “Бандата на 1500-те“ обединява хора на различна възраст, с различни интереси и разбирания, но свързани с една кауза – любовта към животните.

Като доброволци те са убедени, че могат да променят не само живота на кучетата в приютите, но и нагласата на обществото ни спрямо животните.

Доброволци от Бандата, заедно с кучета от приюта, са организирали през годините и съвместни инициативи със сдружение “Аутизъм днес“, като част от популяризирането на използването на кучета при терапията на деца с аутизъм.

Тази година на Международния ден за защита на животните – 4 октомври, организацията ще представи фотографската изложба “Обич назаем“

Каква е образователната роля на организацията „Бандата на 1500-те“?

Автор:Анита Георгиева

Темата коментира в “Нашият ден“ Анита Георгиева, доброволец и фотограф.

“Доброволчеството е обществена култура, която трябва да бъде възпитавана. Трябва да се започва с най-малките. Тук идва ролята на “Бандата на 1500-те“. Това е голяма група доброволци, които работят основно в Приют Горни Богоров или в общинските приюти, които са към Софийска община. Те помагат за грижата за кучетата, които вече са в приюта.

Има нужда от такива приюти, а за да няма нужда от тях, обществото трябва да промени виждането си по отношение на кучешката популация. Там вече идва образователната роля на организации като нашата.

Основната дейност на “Бандата на 1500-те“ е образователна. Все повече се насочваме към най-малките. Знаем, че е доста трудно да се променят възгледите на хора, които вече имат изградени културни ценности и виждания за това каква трябва да бъде средата, в която живеем. Бездомните кучета са част от средата ни и голяма част от обществото ни за съжаление все още я възприема като нормално присъстваща.

Насочваме се към това да образоваме и обществото, и децата, че на кучетата трябва да се гледа по различен начин и че мястото им не е нито в приюта, нито по улицата.

Автор: Анита Георгиева

„Бандата на 1500-те“ работи по-скоро зад кадър по отношение на образователните дейности. Това е част от дейността на организацията, за която като цяло не се говори много и се опитваме да и дадем по-голяма видимост.

Тази дейност върви през годините с множество инициативи, голяма част, от които са абсолютно самостоятелни или са плод на дейността на някои от членовете на Бандата. Имаме вече такива в детски градини и училища.

Едни от най-широко отразяваните ни събития са “Осиновителските уикенди“, които организираме в различни части на София. На тях се опитваме да покажем на обществото какъв е проблемът и как обществото може да се включи в неговото решаване. Тези уикенди се радват на много голямо внимание от семейства с малки деца. В много случаи тези семейства после идват в приюта, имаме случаи на осиновяване на кучета. 

Чуйте Анита Георгиева в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Розалин Шмих, доброволец в организацията. Тя е родена и израснала в Германия и от 10 г. живее в България.

Предстоящата изложба “Обич назаем“

“Винаги съм искала да направим изложба на Моста на влюбените. Тази година идеята дойде на преден план. С колегите от сдружението решихме да реализираме този проект.

По отношение на образователната ни мисия. В момента разчитаме предимно на частни училища, частни детски градини – те ни канат с голямо удоволствие да посетим техните часове. Надяваме се същото да се случва и в държавните училища и детски градините.

Там е по-трудно да се случат нещата, има учебни планове, програмата е много натоварена и често не остава време децата да обръщат внимание на различни предмети от подготвените.

Автор: Розалин Шмих

Бездомните животни в България

В Германия проблемът е малко по-различен. Там няма скитащи по улицата кучета. Когато едно куче се разхожда безстопанствено на секундата ще ес намери някой да звънне на полицията и кучето се отвежда в приют.

То ще се настани и после ще се търсят стопани за него.

В България и приютите за кучета са пълни, но и улиците също с безстопанствени кучета. Въртим се в кръг, от който е трудно да намерим изход.

Чуйте Розалин Шмих в зувковия файл.


Снимки: Анита Георгиева и Розалин Шмих

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22
Енчо Господинов

Страдаме от политическа слепота, в която никой не вижда другия, не говори с другия и не слуша другия

За кризата в съвременната демокрация, лидерството днес, опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп – разговор с Енчо Господинов , дипломат, хуманитарист, легендарен журналист и военен кореспондент, бивш генерален директор на МКЧК. По повод атентата срещу Тръмп, бивш американски президент и настоящ кандидат за същия..

публикувано на 16.07.24 в 09:53
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50