Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Бандата на 1500-те“: Доброволци, обединени от любовта към животните

Анита Георгиева: Мястото на кучетата не е нито в приюта, нито на улицата

Анита Георгиева и Розалин Шмих - от ляво надясно
Снимка: Личен архив

Организацията “Бандата на 1500-те“ обединява хора на различна възраст, с различни интереси и разбирания, но свързани с една кауза – любовта към животните.

Като доброволци те са убедени, че могат да променят не само живота на кучетата в приютите, но и нагласата на обществото ни спрямо животните.

Доброволци от Бандата, заедно с кучета от приюта, са организирали през годините и съвместни инициативи със сдружение “Аутизъм днес“, като част от популяризирането на използването на кучета при терапията на деца с аутизъм.

Тази година на Международния ден за защита на животните – 4 октомври, организацията ще представи фотографската изложба “Обич назаем“

Каква е образователната роля на организацията „Бандата на 1500-те“?

Автор:Анита Георгиева

Темата коментира в “Нашият ден“ Анита Георгиева, доброволец и фотограф.

“Доброволчеството е обществена култура, която трябва да бъде възпитавана. Трябва да се започва с най-малките. Тук идва ролята на “Бандата на 1500-те“. Това е голяма група доброволци, които работят основно в Приют Горни Богоров или в общинските приюти, които са към Софийска община. Те помагат за грижата за кучетата, които вече са в приюта.

Има нужда от такива приюти, а за да няма нужда от тях, обществото трябва да промени виждането си по отношение на кучешката популация. Там вече идва образователната роля на организации като нашата.

Основната дейност на “Бандата на 1500-те“ е образователна. Все повече се насочваме към най-малките. Знаем, че е доста трудно да се променят възгледите на хора, които вече имат изградени културни ценности и виждания за това каква трябва да бъде средата, в която живеем. Бездомните кучета са част от средата ни и голяма част от обществото ни за съжаление все още я възприема като нормално присъстваща.

Насочваме се към това да образоваме и обществото, и децата, че на кучетата трябва да се гледа по различен начин и че мястото им не е нито в приюта, нито по улицата.

Автор: Анита Георгиева

„Бандата на 1500-те“ работи по-скоро зад кадър по отношение на образователните дейности. Това е част от дейността на организацията, за която като цяло не се говори много и се опитваме да и дадем по-голяма видимост.

Тази дейност върви през годините с множество инициативи, голяма част, от които са абсолютно самостоятелни или са плод на дейността на някои от членовете на Бандата. Имаме вече такива в детски градини и училища.

Едни от най-широко отразяваните ни събития са “Осиновителските уикенди“, които организираме в различни части на София. На тях се опитваме да покажем на обществото какъв е проблемът и как обществото може да се включи в неговото решаване. Тези уикенди се радват на много голямо внимание от семейства с малки деца. В много случаи тези семейства после идват в приюта, имаме случаи на осиновяване на кучета. 

Чуйте Анита Георгиева в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Розалин Шмих, доброволец в организацията. Тя е родена и израснала в Германия и от 10 г. живее в България.

Предстоящата изложба “Обич назаем“

“Винаги съм искала да направим изложба на Моста на влюбените. Тази година идеята дойде на преден план. С колегите от сдружението решихме да реализираме този проект.

По отношение на образователната ни мисия. В момента разчитаме предимно на частни училища, частни детски градини – те ни канат с голямо удоволствие да посетим техните часове. Надяваме се същото да се случва и в държавните училища и детски градините.

Там е по-трудно да се случат нещата, има учебни планове, програмата е много натоварена и често не остава време децата да обръщат внимание на различни предмети от подготвените.

Автор: Розалин Шмих

Бездомните животни в България

В Германия проблемът е малко по-различен. Там няма скитащи по улицата кучета. Когато едно куче се разхожда безстопанствено на секундата ще ес намери някой да звънне на полицията и кучето се отвежда в приют.

То ще се настани и после ще се търсят стопани за него.

В България и приютите за кучета са пълни, но и улиците също с безстопанствени кучета. Въртим се в кръг, от който е трудно да намерим изход.

Чуйте Розалин Шмих в зувковия файл.


Снимки: Анита Георгиева и Розалин Шмих

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49