Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България участва в общоевропейска инициатива за детска безопасност на пътя

Снимка: Pixabay

Статистиката за жертвите на пътя става все по-стряскаща. Осем държави от Централна и Източна Европа избраха тази дата, за да стартират обща инициатива, насочена към безопасността на децата на пътя.

В нея се включват представители на държавни органи, застрахователната индустрия, организациите за безопасност на движението по пътищата и образователни институции от Австрия, България, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Инициативата преминава под мотото „Заедно за безопасността на децата на пътя“.

Във всяка държава се планира провеждането разнообразни видове активности, които варират от обучения под формата на игра и театър до онлайн викторини и кампании в социалните мрежи.

Целта е децата да бъдат стимулирани да спазват правилата за безопасност, да се научат да разпознават и избягват опасностите на пътя и да се обърне внимание на факта, че всеки от нас има изключително важна роля в грижите и опазването на нашите деца.

Участници в инициативата от българска страна са Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (БАБДП), Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Гаранционният фонд (ГФ).

Планират се редица атрактивни активности, посветени на инициативата и целящи да поставят във фокуса на общественото внимание темата за безопасността на децата на пътя.


Темата коментира в “Нашият ден“ Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

“Опитваме се да достигнем до колкото се може повече семейства и учебни заведения. Асоциацията на българските застрахователи често прави кампании за безопасност на пътя. Застрахователите винаги са подкрепяли превенцията на рисковете, които съществуват в нашия живот.

Пътната безопасност и войната по пътя са едни от най-големите проблеми в нашето общество. Проблемът е по-силно изразен в Източна Европа, отколкото в Западна по редица причини."


Причините

"По-лоша инфраструктура, по-стар автопарк, а сякаш и по-безотговорно поведение на шофьорите на пътя. До известна степен и по-занижен контрол.

Това са общи черти на нашите държави. Особено в България и в Румъния статистиката е изключително стряскаща, но това се отнася и до други наши партньори от Централна Европа като Словакия, Словения, Унгария, Хърватска, а също и Полша.

Решихме да я направим заедно в началото на учебната година, като всяка държава в своята кампания прави собствени инициативи, но сме под едно общо лого, обща шапка, включително общо рекламно филмче.

С обединението се надяваме да привлечем повече внимание. Също така обменяме добри практики и опит и се надяваме да открием това, което ще достигне най-бързо до съзнанието и най-много ще повлияе върху поведението на участниците в движението.

Ние като малка неправителствена организация не можем да направим много неща от гледна точка на финансиране и ресурс, но пък се надяваме да стигнем с иновативни подходи до участниците в движението. Тази кампания е насочена към децата и заради първия учебен ден, и заради това, че те са най-незащитени и поведението им е най-трудно предвидимо на пътя, а пък те са ни най-ценното."

/roadsafetyiq.abz.bg

Българската кампания

"Наблегнали сме на учебни помагала и подходи, които да достигнат най-лесно до най-малките участници в пътното движение."

Учебен театър за пътна безопасност

"Използваме подхода “урок спектакъл“, който вече сме тествали. Представлява една малка пиеса, която трае около 40 мин., колкото един учебен час с тематика, интересна за децата."

Онлайн тест-игра

"От 20 септември стартира онлайн тест-игра „Без грешки на пътя“, достъпен чрез сайта на АБЗ. Освен да проверят и обогатят познанията си за правилата за безопасност на движение на пътя, деца и възрастни, училища и други образователни институции ще могат да участват в томбола с награди. За целта участниците ще трябва да открият „грешките“ в 10 ситуации на пътя, представени в теста."

Чуйте повече за инициативите в кампанията от Нина Колчакова в звуковия файл.

Снимки: roadsafetyiq.abz.bg, Pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40