Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Единбургският фестивал протече скромно и редуцирано

Най-големият фестивал за култура във Великобритания се сви заради пандемията

Единбургският фестивал през 2019 година
Снимка: princesstreetsuites.com

Всяка година през месец август главната улица на Единбург в Шотландия, която се нарича „Принцес стрийт“, е осветена от пищни фойерверки, които се извисяват над огромния дворец, разположен в стария град точно над нея. Те продължават чак до полунощ, а множеството хора, дошли заради фестивала на сценичните изкуства там, се събират в близките пъбове и отпразнуват подобаващо неговото завършване.

Още от 1947 година насам Единбургският фестивал, в който вземат участие най-добрите артисти в областта на операта, класическата музика, театъра и танците, събира през последните 3 седмици на август хора от цяла Великобритания и от чужбина. Той е сред най-големите културни събития на кралството.

Заради Covid пандемията миналата година за първи път фестивалът се проведе онлайн. А тази година имаше събития на живо, но те бяха редуцирани и нямаше тази празничност, която се усеща обикновено. 

Проф. Дина Йорданова от Университета на Сейнт Андрюс в Шотландия разказва за фестивала в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР