Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Левичаров, БТПП: България заема 53-то място по конкурентоспособност от общо 64 държави

Любомир Левичаров
Снимка: стоп-кадър

България показва спад с 5 позиции спрямо миналата година по отношение конкурентоспособност – сочи изследване на Швейцарския институт за развитие на мениджмънта, базиран в Лозана, за 2021 г. Институтът цитира и основните предизвикателства пред България, свързани с политическа нестабилност, нисък процент на ваксинация срещу Covid-19, липса на електронно правителство, високи енергийни разходи за бизнеса, изоставащо качество на университетското образование в съчетание с ниски разходи за научноизследователска и развойна дейност, и на на последно място, проблема с корупцията. 

Любомир Левичаров, икономически анализатор от БТПП, коментира "диагнозата" на Швейцарския институт в "Нашият ден":

"За БТПП е много важно партньорството ни с този институт, защото той е един от водещите изследователски центрове в световните класации за обучение на мениджъри. За първа година палатата участва пряко в изследването на световната конкурентоспособност за 2021 – като участваме в подготовката на проучването на територията на страната, селекцията от фирмите и координацията на цялото проучване. Проучването оценява готовността на всяка една страна за нейния просперитет. За съжаление през 2021 г. България заема 53-то място от общо 64 държави."

Чуйте цялото интервю от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20