Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Драматичен театър Ловеч представи 12-ото издание – „Фестивал на младите в театъра“

Сцена от „Мяра за мяра“ от Уилям Шекспир на младия режисьор Крис Шарков
Снимка: kmeta.bg

Фестивалът „Дни на младата режисура“ има своята традиция, той е създаден през 1985 г. по инициатива на режисьора Иван Станев съвместно с Димитър Радичков. Това е отворена възможност за млади, току-що завършили режисьори с покана да представят своето разбиране за театър. Изданието „Младите в театъра“ започна преди дни с мисията да предостави сцена на спектакли от дебютиращи и млади режисьори и да даде възможност на ловешката публика да се запознае в рамките на няколко дни с най-любопитното от театралния живот в страната. Тази година в изданието са селектирани седем постановки, като две от тях са премиерни - „Мяра за мяра“  по Шекспир на режисьора Крис Шарков на Драматичен театър Ловеч и „Пепеляшка“ с режисьор Маргарита Мачева – продукция на Драматичен театър „Никола Вапцаров”- Благоевград. Фестивалът „Дните на младата режисура“ е продължение на провежданите през 80-те години в Ловеч театрални прегледи „Младежка сцена“ и „Преглед на режисьорските дебюти“, затова можем да кажем, че има и още по-дълга история и традиция във времето. Фестивалът на младите в театъра ще бъде закрит официално утре с постановката „Посещението на старата дама“, представена от завършилия клас  на проф. Пламен Марков, под режисурата на Дамян Тенев.

Подробности за „Фестивала на младите в театъра“ чуйте в звуковия файл от Биляна Петрова, директор на театър Ловеч и организатор на фестивала.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Нова българска драма" се открои с много силно актьорско присъствие

От 11 до 16 май Шумен беше домакин на традиционния Театрален фестивал "Нова българска драма". В конкурсната програма на престижния театрален форум участват единствено представления, създадени по български текстове, като на най-добрите от тях се присъждат награди в няколко категории. "Много е важно, че този най-стар форум в България, който..

публикувано на 19.05.22 в 15:47

Поли Генова – героиня в нова книга на Алон Амир

Артистът и продуцент Алон Амир, представител на "Евровизия” за Израел, изключително популярен в своята държава, наскоро издаде новата си книга със заглавие "Това е, което имам". Тя идва като продължение на друга негова поп риалити книга, издадена преди време – "Три минути на вечността" и посветена отново на песенния конкурс "Евровизия”. Само че сега,..

публикувано на 19.05.22 в 11:56

Между културите на България и Франция

Мария Конакчиева е отдала живота си на каузата да привнесе част от френската култура в България. Тя има съществен принос за задълбочаването на културния диалог и за приятелството между двете страни. Мария Конакчиева e пресаташе на Френския институт в София, дългогодишен приятел на предаването "Артефир".  Какво споделя Мария Конакчиева  по повод..

публикувано на 19.05.22 в 08:50

Откриват ново артпространство в градинката пред хотел "Рила"

Белослава открива на 19 май новото пространство за изкуство и култура – сцената на New Kids from the Block (ул. “Алабин” 39, градинката пред хотел "Рила"), съобщават организаторите. През май и юни на същото място ще се изявят певицата Leena, Nikéca, група Как е?, Eка мое & Friends, Петър Йорданов - Бъни и Константин Кучев-Косьо, Илин..

публикувано на 19.05.22 в 08:46

Спектакълът "Бащата" открива юбилейното издание на "Варненско лято"

От 31 май до 10 юни Варна ще бъде домакин на Международния театрален фестивал "Варненско лято", който тази година празнува своя 30-годишен юбилей. Тържественото откриване на юбилейно издание e със спектакъла "Бащата" от Флориан Зелер. Постановката на Диана Добрева е в репертоара на Народния театър "Иван Вазов". Кои са останалите..

публикувано на 19.05.22 в 08:10