Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОУ “Васил Левски“ в Белене

Как се прави иновативно училище в град с намаляващо население

Румяна Богданова
Снимка: личен архив

Училище „Васил Левски” Белене е основно училище според българските образователни стандарти. От учебната 2017/2018 година училището е иновативно. То е едно от първите иновативни училища в страната, въпреки че Белене е град с намаляващо население.

В него се обучават 78 ученици, разпределени в 7 паралелки от І до VІІ клас.

Темата коментира в “Нашият ден“ Румяна Богданова, директор на ОУ „Васил Левски“.

“Да, наистина, ние сме едно от първите иновативни училища. Първата иновация, която вече финализирахме, беше за период от 3 години и се осъществяваше с учениците от начален етап.

Голям иновативен урок в 6 клас „Движение и кръговрат“ с интегриране на учебно съдържание по Математика, История, География, Английски език, Музика, Физкултура, Човекът и природата, Изобразително изкуство и дейности по интереси се проведе на 03.06.2021 г. в ОУ „Васил Левски“.

От миналата година осъществяваме иновация в прогимназиален етап, като интегрираме учебно съдържание по различни предмети в един голям урок с различни дейности, които се провеждат не само в класната стая – разчупени са, изнесени са и с участието на много външни хора.

Опитваме се да разнообразим ежедневието на учениците и да направим ученето приятно и да включим повече практически умения – възможности да се учи и преподава на различни места не непременно на чина и черната и бялата дъска.

Смятаме, че е много важно интегрирането на учебно съдържание. Защото децата ни сега са широко информирани и старият начин на преподаване за тях е скучен. Възможността да видят, че тези знания са важни и са приложими в практиката, е това, което пробужда ученическото любопитство, а то е един от важните ключове.

http://vasillevskibelene.org

Стремим се да избягаме от сухото, еднообразното и скучното. Да провокираме интереса у децата и да ги накараме повече да мислят и да разсъждават.

Ученикът се чувства умеещ и знаеш, когато види, че може да прилага учебното съдържание, а не само, когато го е научил."

Чуйте Румяна Богданова в звуковия файл.

Снимки: личен архив, vasillevskibelene.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55