Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Една действителна история в картини


През 1968 година много популярна у нас е песента на Маргарита Радинска „Кукла на конци“, а на „Златният Орфей“ първа награда взима песента „Двама шопа из Европа“, Бийтълс издават своя „Бял албум“, основани са групите „Лед Цепелин“, „Джетро Тъл“ и „Дийп Пърпъл“. През май студентите във Франция започват серия от стачки и окупации. В София през лятото се провежда Световен фестивал на младежта и студентите под лозунга „За солидарност, мир и дружба“.

На 16 август 1968 година Политбюро на ЦК на КПСС взема решение за военно нахлуване в Чехословакия на войските от Варшавския договор. Два дена по-късно лидерите на останалите „малки“ социалистически държави, сред които Тодор Живков, приемат решението. На 20 срещу 21 август започва операция „Дунав“, в която участва и България. Трима български студенти: Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев написват и разпространяват позиви срещу участието на армията ни в тази операция: „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!“ Държавна сигурност прави оперативна разработка под името „Марионетките“ и ги арестува. Изключени са от университета, осъдени и попадат в затвора.

Художникът Веселин Праматаров създава комикс за действителната история на тримата студенти Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, в който с рисунки и текст описва „как в условията на тоталитарното общество все пак оцелява гражданското чувство за справедливост“. Както отбелязва Сотир Гелев на корицата на книгата, „Веселин Праматаров въвежда нов жанр в нашия литературен живот документален графичен роман.“ А Антон Стайков пише: „Погледът на художника е на височината на героите, деликатните метафори и философските диалози надскачат политическите клишета и превръщат комикса в истинско събитие за жанра в България.“

Потърсете графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“. Повече за нея от Веселин Праматаров.

Снимки – Чешки център София
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32