Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три етажа за тайните

Ешкол Нево: Чувствам се като диригент, когато пиша

Снимка: изд. Колибри

В рамките на Кино-литературния фестивал "Синелибри" 2021 гостува израелският писател Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на филма на режисьора Нани Морети „Три етажа“. 

Ето какво сподели Ешкол Нево в "Артефир":

Предчувствие за Covid

"За първи път съм в България – всичко изглежда много очарователно. Заради филма книгата "Три етажа" (написана преди 6 години) има нов живот сега – напълно нов. Направих вече едно турне заради нея в Италия. Сега, когато имам перспективата на времето, откривам защо я написах и гледам с нови очи. По време на Covid кризата всички сме самотни – всички герои на книгата се опитват да се свържат с някого по нови начини. Книгата е написана преди това, но по някакъв начин се вписва в Covid ситуацията."

Роман, три новели или експеримент със структурата на романа

"Съдбите на трите етажа се преплитат и тогава получавате усещането за структурата на роман – тя е там през цялото време, съдбите на героите са преплетени. Между другото, във филма историите са много по-свързани. В романа монологът е много голяма сила – енергията на изповедта. Представете си църковната изповед и тайните, които можете да разкриете. Използвах силата на изповедта и потока на съзнанието, които Нани Морети нямаше как да използва, но можеше да използва вътрешния свят на героите. Но той имаше на разположение музиката, страхотните актьори, и разбира се, Рим. И ритъма. За мен романът е музикално произведение. Чувствам се като диригент, когато пиша роман. Понякога вземам решения, които са изцяло музикални."

Три етажа за надеждата, за разочарованията, три етажа за покрив, който не е дом

"Когато сме деца, приказките ни завършват с "И те живяха щастливо"... Когато обаче партньорството се сблъска с родителството в един дом, те катастрофират, Това е универсална тема. Читателите ми в Русия, в България, в Италия разпознават в това човешкото. Винаги имаш трите етажа на душата – това се случва навсякъде."

Израел – рай за разказвачите на истории

"Интензитет е думата. Има нещо израелско в диалога на романа "Три етажа". Израел е много интензивно място. Ние свършихме с Covid и започнахме война. Когато войната свърши, започваме нов Covid. Реалността е по-силна от измислицата в Израел. Това е рай за разказвачите на истории – пълен с конфликти и много истории."

"Желание, нега, мечтателност – на тази енергия са базирани моите книги, както колите се движат на бензин", казва писателят и допълва, че "Три етажа" е най-личната му книга.

От 19.00 до 20.00 ч. в кино „Люмиер“ се провежда литературна среща и дискусия с писателя Ешкол Нево. 
В 20.00 ч. в кино "Люмиер" е премиерата на филма „Три етажа“ на италианския режисьор Нани Морети „Три етажа“, получил "Златна палма" на кинофестивала в Кан.

Чуйте разговора с писателя в звуковия файл.

Снимки – изд. Колибри

Ешкол Нево, един от най-популярните съвременни израелски автори, е роден в Йерусалим през 1971 г. и прекарва детството си в Израел и в Детройт. Неговите романи са бестселъри в Израел и са публикувани на много езици. "Симетрията на желанията", "Невидими съдби", "Последното интервю" – са предишните му заглавия, от кои личи познавач на човешките отношения.
"Три етажа" (2015) е избрана от читателите в Тел Авив за най-добра книга на 2015 година, печели израелската награда Platinum и награда Wizo във Франция, превръща се в абсолютен хит в Италия и е определена като "хипнотичен роман" от "Ню Йорк Таймс". 
Книгата е адаптирана за големия екран от известния италиански режисьор Нани Морети и получава "Златна палма" на фестивала в Кан.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истина или лъжа

"Фалшификациите съпътстват цялата история на човечеството, мотивите са много и различни и няма нищо ново под слънцето" – казва Иглика Мишкова, куратор от българска страна на изложбата "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите", която може да се разгледа в Етнографския музей в София. Тя е дело на Дома на европейската история, музеят..

публикувано на 17.07.24 в 14:25

Днес е Световният ден на емотиконите и емоджитата

Днес (17 юли) е Световният ден на емотиконите и емоджитата – средства, с които допълваме писменото си общуване в интернет, за да компенсираме поне частично дефицита в комуникацията, породен от липсата на гласа и физическия ни образ. Човек би сметнал, че емоджи, както и емотикон, е дума, свързана с емоции, но всъщност не е така – японска е и..

публикувано на 17.07.24 в 12:46
Марин Георгиев

"Заговорът на мъртвите" – нова мемоарна книга на Марин Георгиев

"От 80-те години на миналия век, когато започнах мемоарите си, до днес са изтекли четири десетилетия, в които се опитвам да побера шест. С всяко от тях растеше и възможността което е било , да бъде казано както е било  – нещо, от което се боим. Позволих си да го направя както предците ни, които наистина са били свободни хора и в свободно, и в..

публикувано на 17.07.24 в 12:10

Деветте слона, които превръщат София в артистична сцена

В разгара на лятната програма за изкуство в града "Девет слона", която продължава до 21 юли в София, в "Нашият ден" разговаряме с нейния куратор Виктория Драганова от пространството Swimming Pool. Английският израз "слонът в стаята" се отнася до онези очевидни неща, за които не говорим – такова е може би изкуството в градска среда. Ето как..

публикувано на 17.07.24 в 11:30

Национална награда "Георги Джагаров" за Боян Ангелов

Съюзът на българските писатели връчи националната литературна награда за патриотична поезия "Георги Джагаров" за 2024 г. на Боян Ангелов. Дни преди рождения ден на поета Георги Джагаров – 14 юли, в писателския клуб "Парнас" се проведе официална церемония за 21-ви път. Началото на тази традиция бе поставено през 2004 г., когато за първи носител  на..

публикувано на 17.07.24 в 11:15