Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три етажа за тайните

Ешкол Нево: Чувствам се като диригент, когато пиша

Снимка: изд. Колибри

В рамките на Кино-литературния фестивал "Синелибри" 2021 гостува израелският писател Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на филма на режисьора Нани Морети „Три етажа“. 

Ето какво сподели Ешкол Нево в "Артефир":

Предчувствие за Covid

"За първи път съм в България – всичко изглежда много очарователно. Заради филма книгата "Три етажа" (написана преди 6 години) има нов живот сега – напълно нов. Направих вече едно турне заради нея в Италия. Сега, когато имам перспективата на времето, откривам защо я написах и гледам с нови очи. По време на Covid кризата всички сме самотни – всички герои на книгата се опитват да се свържат с някого по нови начини. Книгата е написана преди това, но по някакъв начин се вписва в Covid ситуацията."

Роман, три новели или експеримент със структурата на романа

"Съдбите на трите етажа се преплитат и тогава получавате усещането за структурата на роман – тя е там през цялото време, съдбите на героите са преплетени. Между другото, във филма историите са много по-свързани. В романа монологът е много голяма сила – енергията на изповедта. Представете си църковната изповед и тайните, които можете да разкриете. Използвах силата на изповедта и потока на съзнанието, които Нани Морети нямаше как да използва, но можеше да използва вътрешния свят на героите. Но той имаше на разположение музиката, страхотните актьори, и разбира се, Рим. И ритъма. За мен романът е музикално произведение. Чувствам се като диригент, когато пиша роман. Понякога вземам решения, които са изцяло музикални."

Три етажа за надеждата, за разочарованията, три етажа за покрив, който не е дом

"Когато сме деца, приказките ни завършват с "И те живяха щастливо"... Когато обаче партньорството се сблъска с родителството в един дом, те катастрофират, Това е универсална тема. Читателите ми в Русия, в България, в Италия разпознават в това човешкото. Винаги имаш трите етажа на душата – това се случва навсякъде."

Израел – рай за разказвачите на истории

"Интензитет е думата. Има нещо израелско в диалога на романа "Три етажа". Израел е много интензивно място. Ние свършихме с Covid и започнахме война. Когато войната свърши, започваме нов Covid. Реалността е по-силна от измислицата в Израел. Това е рай за разказвачите на истории – пълен с конфликти и много истории."

"Желание, нега, мечтателност – на тази енергия са базирани моите книги, както колите се движат на бензин", казва писателят и допълва, че "Три етажа" е най-личната му книга.

От 19.00 до 20.00 ч. в кино „Люмиер“ се провежда литературна среща и дискусия с писателя Ешкол Нево. 
В 20.00 ч. в кино "Люмиер" е премиерата на филма „Три етажа“ на италианския режисьор Нани Морети „Три етажа“, получил "Златна палма" на кинофестивала в Кан.

Чуйте разговора с писателя в звуковия файл.

Снимки – изд. Колибри

Ешкол Нево, един от най-популярните съвременни израелски автори, е роден в Йерусалим през 1971 г. и прекарва детството си в Израел и в Детройт. Неговите романи са бестселъри в Израел и са публикувани на много езици. "Симетрията на желанията", "Невидими съдби", "Последното интервю" – са предишните му заглавия, от кои личи познавач на човешките отношения.
"Три етажа" (2015) е избрана от читателите в Тел Авив за най-добра книга на 2015 година, печели израелската награда Platinum и награда Wizo във Франция, превръща се в абсолютен хит в Италия и е определена като "хипнотичен роман" от "Ню Йорк Таймс". 
Книгата е адаптирана за големия екран от известния италиански режисьор Нани Морети и получава "Златна палма" на фестивала в Кан.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Воев днес

„Трийсет години след смъртта му неговото недостигнало зрелостта си бъдеще  е наше настояще “ – пише Доротея Монова в предговора си към книгата „Непрочетено“ на Димитър Воев.  Стихотворения, снимки, факсимилета от краткия му живот.  Групата „Нова генерация“, от която той беше част, има все още хиляди фенове, но се оказва, че поезията на Воев не е..

публикувано на 02.12.21 в 16:35

Porn Flakes – картички от дигиталната реалност

Илюстраторката и преподавателка по керамика в НБУ Алина Папазова събра в колекционерско издание 170-те си картички,  "отразяващи най-доброто от социалните и масови медии през последната година".  Картичките преработват и увековечават в нов формат поредицата от кризи, сензации, политически сътресения, фалшиви новини и масови психози, с които всеки..

публикувано на 02.12.21 в 14:45

Мартина Апостолова за живота в театъра и отвъд

Мартина Апостолова – звездата ѝ изгря на небосвода на голямото европейско кино с първата ѝ роля във филма „Ирина“. Филмът получи над 20 награди от фестивали по целия свят и беше номиниран за Европейско откритие на Европейските филмови награди 2019 година, а самата Мартина е първата българка с награда „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале...

публикувано на 02.12.21 в 13:09
Сцена от постановката „Иванов-Барабанов“

НАТФИЗ посреща празничния декември с три премиери

Този сезон предстоят три премиери на голямата сцена на Учебен театър „НАТФИЗ“. „Доброто на страната ни“ от Тимбърлейк Уъртънбейкър, с режисьор Тодор Димитров, ще зададе въпроса за това ще бъде ли спасено човешкото в човека?  Сюжетът на постановката по текст на Чехов – „Иванов-Барабанов“ поставя на фокус Чеховия тезис, че „живеенето е най-големият враг..

публикувано на 01.12.21 в 12:50

Новият албум на Димитър Карамфилов – завръщане към любовта

Джазовото звучене и търсенето на спасение чрез музиката са в симбиоза в новия албум на Димитър Карамфилов. Темата за голямата и чистата любов e в основата на първото парче, което Димитър подготвя за албума – "Turn to Love". За записите на "Turn to Love" Карамфилов избира двама превъзходни инструменталисти от различни поколения и с различен бекграунд –..

публикувано на 01.12.21 в 12:45
Подкасти от БНР