Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 18 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 16 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
• Метаморфози срещу понеделник
Гости: Марта Лафер и Крум Сираков
Заедно представят концепцията и идеята на Туристическо дружество „Сдружение Устремени“
За тези които помнят старите детски книжки това ще прилича на Патиланско царство, но в нов, разбира се, по-съвременен  вариант. Марта Лафер и Крум Сираков организират летни планински лагери и походи, подходящи за деца. Какво е трудно днес в работата с децата, как децата приемат планината и природата, остава ли надежда за родителите реалността да надвие над виртуалния свята? Освен активностите с деца сдружение Устремени имат интересен годишен календар, в който съчетават планината, културно-историческото наследство и доброволчеството. Каква е мисията на туристическите дружества днес, имат ли тя особена обществена функция и как тя може да бъде насърчена и използвана? Възможно ли е да мислим туризма като култура за опазване на природата и културното наследство.
• Въведение в  понеделник
Какво да очакваме от седмицата, през погледа на гостите в студиото.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Рецитал на Бертран Шамаю – пиано, запис от Международния фестивал на музиката и танца в Гранада - Испания, от 25 юли 2020 г. В програмата: пиеси за пиано от Клод Дебюси, Морис Равел, Ференц Лист.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодии и ритми от Алжир

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Надя Казакова, Румен Родопски, Гергана Дачинова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Бадикан и Хан-Боху“, по арменска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Бамби“ от Феликс Залтен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 40 години от откриването на Античния театър в гр. Пловдив. Разговор с Мая Мартинова – археолог, участвал в разкриването на Амфитеатъра и ръководител отдел в Общински институт Старинен Пловдив
Кога и как е открит, от кого е извършено археологическото проучване, какви консервационно- реставрационни дейности са извършени, продължава ли проучването – новите разкрития, кой го стопанисва?
• Какви са актуалните проблеми, свързани с опазването и управлението на недвижимото културно наследство в България и какви законодателни промени в тази сфера ще инициират Координационният съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор, съвместно с  Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Разговор с арх Петър Петров – директор на НИНКН и проф Борислав Борисов – зам. председател на КАБ и ротационен председател на Координационният съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор
• Главен герой: На празника на художниците главен герой е стрийт арт художника Станислав Трифонов, известен под псевдонима  Насимо  
• Минути на редактора: На Световния ден за мониторинг на водата – свършват ли бавно и постепенно водните ресурси на Земята и какъв е начинът да ги запазим - коментар на Филип Пенчев, WWF – България.
• Непознатите будители: поредицата продължава до 1 ноември – Денят на народните будители:
Епизод 6: Делото на Захарий Княжески за поставянето на основите на модерното образование в България, библиотечното дело, фолклористиката и като преводач и автор на редица практични трудове със съвременен отзвук, които рисуват реалната и за мнозина непозната картина на живота на българина през Възраждането – с д-р Андриана Спасова от Института за литература при БАН;
В търсене на съвременния отзвук на личността и наследството на Захарий Княжески в местната общност на Стара Загора и как се пази неговата памет днес – разговор с директора на Радио Стара Загора на БНР Здравко Георгиев.
• Стокова борса

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Нови продукции:
• „SuperBlue” на вокалиста и автор Кърт Елинг.
• „Love For Sale” на Тони Бенет и Лейди Гага.
• Нови записи на Давид Линкс, Патриша Барбър, Силие Нергор и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Международно бианале „Изкуството на миниатюрите“ в Художествената галерия в Русе. Разговор с организатор.
• „Nedrama“ - театрален фестивал в София. Шесто издание на фестивала за Фестивал за документален театър и съвременна драматургия. Разговор с организатора и режисьор Благой Бойчев.
• „Облаците се разотиват последни“. Премиера на сборник с разкази и албум с картини на Диляна Николова в Столичната библиотека. Разговор с авторката.
• „Когато аз бях ти“ - театрален минисериал. Разговор с режисьора - доц. Възкресия Вихърова.
• Лауреатите от Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“. Разговор с организатора на конкурса Жанет Борлакова.
• „Полувековна България“ - еднотомната енциклопедия на Евгения Марс. Разговор с журналистиката Елиана Митова.
• Азербайджанската национална Библиотека в сътрудничество с Българската националната библиотека. Разговор за библиотеките като пространства в Азербайджан с директора на Азербайджанската библиотека - Карим Тахиров.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед Музикален момент
Днешната среща в музикалния салон на програма „Христо Ботев“ е посветена на един от вечните въпрос в историята на човечеството: „ЗАЩО“. Задаваме го с помощта на световноизвестни музиканти: , Рамон Варгас, Алфред Брендел, Ани Ленъкс, „Бийтълс“, „Манхатън Трансфър“, Жанет, Селин Дион и др.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Различните измерения на бедността и човешкото достойнство
За скритите измерения на бедността и усилията на гражданското общество за изкореняването и преодоляването й разговаряме с  Росица Кратункова от Сдружение „Лекари на света“,  Диана Тодорова от АТД Четвърти Свят - заедно за достоен живот,  Йоана Колева от фондация „Сошъл Фючър“ и Дилиян Манолов – психолог, съосновател на Фондация „Визионер“, която подпомага  личностното развитие и професионална реализация на хората с увредено зрение.
• Живот за разказване: среща с Надя Иванова – поетеса от Плевен, чието стихотворение „Размисъл“ ѝ донесе трета награда в тазгодишния конкурс „Зрящи сърца“

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Цикъл: „Класици на психоанализата“
Епизод 3

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Истории от времето на Цариброд – разговор със Зденка Тодорова, журналист , правозащитник и автор на книгата „Към Цариброд и за него“.
• Моята история, моята тема: д-р Станимир Куюмджиев, стоматолог и майстор на чанове и дърворезба, чиито работи ще вземат участие в предстоящата изложба на „Шипка“ 6
• Дати от световната история: 51 години от смъртта на Джими Хендрикс

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
• Перкусионистът Петър Йорданов-Бъни представя аудио-визуалния проект „Свързване с корена”.
• От доц. д-р Катя Кайрякова получаваме покана за концерт на ансамбъл „Шумен”, а с певицата Калинка Вълчева разказваме за песенния конкурс „С песните на Калинка Вълчева”.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от Лос Анджелис, от 2 февруари 2019 г. Свири Филхармонията на Лос Анджелис с диригент Симоне Йънг и солисти Майкъл Слатъри – тенор и Андрю Бейн - валдхорна. В програмата: Бенджамин Бритън – Четири морски интерлюдии из операта „Питър Граймз“, опус 33а; Серенада за тенор, валдхорна и струнен оркестър, опус 31; Рихард Щраус – „Тъй рече Заратустра“, опус 30, симфонична поема по Ницше.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Организацията „Паник бутон театър”, която допринася за повишаването на емпатията и толерантността у човека и обществото чрез създаване и разпространяване на качествено, социално ангажирано изкуство. Ще разберем за техните настоящи проекти и как изследват и популяризират в България световни артистични практики с хуманитарна, социална, обучителна и екологична насоченост.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
Клавирна среща на върха - четирима от най-големите френски джазови пианисти във Филхармонията на Париж: Ерик Ленини, Батист Тротиньон, Боян Зулфикарпашич и Пиер дьо Бетман.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10