Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

65-годишни българи изкачиха Килиманджаро

Албена и Павел Благеви твърдят, че веганството им помогнало да преодолеят височинната болест

7
Снимка: личен архив на семейство Благеви

Албена и Павел Благеви изкачиха Килиманджаро навръх Голяма Богородица, а после бродиха из резервата Серенгети в Танзания. На онези, които ще си кажат e, млади хора, какво им пречи, ще издам, че и двамата са на 65. Вегани при това.

Но да ви ги представя. Те са инженер-химици, а Албена дори е кандидат на науките. След 28-годишна успешна кариера в една от най-големите компании на САЩ, Павел с гордост може да се похвали, че е участвал в разработването на зелена технология, а за последния им проект, под ръководството на Албена, получават най-високата корпоративна награда. Но от звуковия файл ще научите за изкачването на „Покрива на Африка“ – 5895 метра.

Семейство Албена и Павел Благеви
Това е единственото място на Черния континент, където целогодишно има сняг, затова при изкачването Албена и Павел са сменили по няколко различни ката дрехи, но се оказва, че да не ядеш месо си има предимства при преодоляването на височинната болест.

Според някои източници едва 45% от хората, запътили се към Килиманджаро успяват да помахат от заветния хълм. Семейство Благеви, родители на две дъщери, баба и дядо на трима внуци, по гостигат. Логичната почивка след екстремното изкачване, при това Павел е със сменена колянна става, е фотосафарите в Серенгети.

На езика на масаите името означава безкрайни равнини. В танзанийския резерват посетителите най-лесно могат да направят Голямата петорка. Т.е. да видят лъв, слон, носорог, леопард и кафърски бивол.


Толкова са сладкодумни Албена и Павел Благеви, че се надявам скоро да ни разкажат и за Солт лейк сити в САЩ, където живеят в момента.


Снимки: личен архив на семейство Благеви

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мутирали тигри бродят из пустинята Негев

Неотдавна в „Покана за пътуване“ кореспондентите на националното радио в Тел Авив Искра и Феня Декало разказаха за кратера Рамон на пустинята Негев, мястото, където американски и израелски астронавти тренират за мисия до Марс. А в древни времена е имало набатейски хан по пътя на благовонията от византийско време. Там е минавало най-краткото..

публикувано на 28.11.21 в 08:45

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20

Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време..

публикувано на 26.11.21 в 08:45

Излезе книгата „Българските азбуки“

Научната истина за предглаголическата писмена култура по нашите земи, за създаването на глаголицата и кирилицата и българската принадлежност на първия славянски писмен език, за култа към светите Кирил и Методий в православния и католическия свят и решаващата роля на българската държава за съхраняването и развитието на делото им, предадена в ясен,..

публикувано на 26.11.21 в 08:20

Личните имена като знак за културна идентичност

Личното име е „етикетът“, който носим цял живот и с който се обозначаваме пред останалите. Имената, които избираме за децата си, са резултат и свидетелство за родовата и националната ни принадлежност, религията, обществените норми и личните ни предпочитания. Кой от тези фактори преобладава в избора на благоевградчани в началото на ХХI век,..

публикувано на 25.11.21 в 12:56