Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ФНФ и стартиращите предприятия – възможности за подкрепа

Лазар Петров
Снимка: www.fmfib.bg

Какви са възможностите за финансиране и подкрепа на стартиращи малки и средни предприятия от българския Фонд на фондовете?

Фондът на фондовете (ФНФ) е структура за целево разпределение на публични средства чрез специализирана схеми за финансиране, която работи с посредници.

Темата коментира в “Нашият ден“ Лазар Петров, директор управление „Финансови инструменти и оперативни програми“ във ФНФ.

Инструменти за стартиращи бизнес начинания

“Ако говорим за стартиращите бизнес начинания с голям потенциал, изискващи финансиране, което не биха могли да набавят чрез банково кредитиране. Ние работим директно, предоставяйки финансиране, но към тази част от нашите инструменти сме избрали четири, работещи към момента, финансови посредници. Създадени са четири инвестиционни фонда, напът е да заработи и пети, които търсят именно такъв тип перспективни бизнес начинания и им предоставят високорисков капитал, като придобият миноритарен дял от компаниите, които се създават, т.нар. "стартъпи".

Тези инвестиционни фондове таргетират да получат възвращаемост, като придобият дялове от такива стартъпи – предоставят им т.нар. "менторски услуги", разполагат с мрежа от контакти, за да допринесат въпросните стартъпи да намерят реализиране на своите продукти и услуги извън България и след време търсят възможност да реализират участието в тази компания.

Повече за това за какви таргет групи е предназначен всеки един от инструментите и какви са начините на връзка с ФНФ, можете да чуете от интервюто в звуковия файл.

Снимка: www.fmfib.bg
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

40 години HIV

Първите случаи на СПИН са през 1981 г. За първи път 1 декември е отбелязан като Световен ден за борба със СПИН през 1988 година. В момента над 43 216 000 души по света живеят с HIV, като само тази година над 1 540 000 са починали вследствие на усложненията на СПИН . На Световния ден за борба със СПИН в "Аларма" от 21.30 ч.:  Какво се промени в..

публикувано на 01.12.21 в 13:17

Георги Маринов: Няма такова нещо като самоунищожаващ се вирус

Никой освен Китай не прави нищо срещу разпространението на вируса. Много малко други държави правят нещо сериозно, за да се спре разпространението. Постоянно ни се говори как ще спре разпространението на вируса – казва в “Нашият ден“ Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд...

публикувано на 01.12.21 в 12:50

Фотографска изложба показва окаяния вид на детските отделения у нас

“Светулка” е най-новият проект на Фондация “За доброто”, който ще се опита да превърне плашещата болнична среда в жизнерадостно пространство . „Светулка“ е: Детско обособено пространство в болничното отделение извън болничните стаи. В него детето отива, за да се забавлява и да учи чрез играта, да остане социално активно и да се..

публикувано на 01.12.21 в 12:46

1 декември – Световен ден за борба с HIV

Всяка година на 1 декември светът отбелязва Деня на борбата с HIV/СПИН .  За първи път този ден е отбелязан през 1988 година . Тогава Световната здравна организация в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на HIV/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с HIV, обявява 1 декември за..

публикувано на 01.12.21 в 11:03
Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Демографията не е въпрос само на количество, а и на качество

Демографията не е въпрос на това колко, а на това какво, какви и какво е качеството – каза в “Нашият ден“ доц. Григор Сарийски , финансист и икономист от БАН. "В някои страни за тези неща се говори, обсъжда се, провеждат се такива глобални форуми, а в други страни не се говори, а се предприемат конкретни действия. За да предприемете такива..

публикувано на 01.12.21 в 10:11