Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът Moving Body очертава нови маршрути във Варна

Moving Body Festival и аудиоразходка Crossing views във Варна

Започва шестото издание на варненския фестивал за съвременен танц и пърформанс "Движещо се тяло". Аудиоразходката Crossing views – едно интердисциплинарно представление, което се случва на живо на 23 и 24 октомври (и онлайн), ще предшества Moving Body Festival 6 и ще даде нови перспективи, преосмисляйки градското пространство. Централна тема на разходката заема пренаселеността и урбанистичните проблеми от днес, но и възможностите за съвместното наше градско живеене утре. Широката аудитория става съавтор. Водещо е активирането на човека да се почувства отговорен за пространството.

В продължение на 2 уикенда, между 29 октомври и 7 ноември (29-31.10 и 5-7.11), Moving Body Festival предлага вълнуващи срещи из градското пространство на Варна, изпълнени с работни процеси, ателиета, представления, инсталации, изложба и представяне на фотокнига, прожекции на късометражни видео арттворби от международна конкурсна програма, дискусии, аудиоразходка и парти ситуации.

През първия фестивален уикенд на 29.10 (петък) от 19:30 ч. в уютното пространство на The Bookstore (ул. "Преслав" 12) с представянето на фотокнига Невъзможни действия на визуалния артист Мартин Атанасов. В нея той документира работния процес, свързан с физическото соло "Нутрикула" и колективния пърформанс "Невъзможни действия" с автор Ясен Василев, драматург и критик в сферата на съвременния танц и пърформанс, в който десет изпълнители активират солото едновременно и така създават негови вариации. След представяния в Шанхай, Лисабон, Барселона, София и много други градове, с различни артисти и в различни формати, колективният пърформанс 'Невъзможни действия / NUTRICULA' пристига във Варна и ще се подготвя цели 10 дни. 

"Критичните зони, които ще предложим на вашето внимание, възприемаме като благодатна територия, в която да се разходим и и да изследваме, да стоим и да наблюдаваме, да се провокираме, да отстояваме и настояваме затова да бъде важно – Как се движим? Какво ни задвижва? Накъде се движим? Как се преминаваме от индивидуално към колективно тяло, оформящо бъдещата история? Как се движим по време на катастрофа?"

Вторият маршрут на движещото се тяло представя какъв би бил краят на света. Задават се апокалиптични въпроси в компанията на Ива Свещарова и Вили Прагер, автори на проекта "Откровения за преди началото на края" – инсталация, включваща 300 вехнещи цветя, видеопрожекция и фотокомикс.


На 6.11, в Социалната чайна от 13 ч., фестивалната програма предлага едно различно, но важно събитие – кръгла маса под мотото на фестивала The Way We Move Matters, на която ще бъдат очертани предизвикателствата в сектора на съвременните изпълнителски изкуства в град Варна и обсъдени възможностите за тяхното превъзмогване.

Последният ден от програмата, неделя, 7.11, завършва ударно с цели две представления. Първо, от 18 ч. в Градска художествена галерия, можете да видите наградения с ИКАР през 2021 г. пърформанс WO MAN по идея на Марион Дърова, в който заедно с Мартина Апостолова, анализират и разколебават понятията, с които мислим за мъжкото и женското в социален план. Мартина Апостолова

След това, от 19.30 ч., на сцената на Куклен театър Варна, ще се изследва апокалиптичната култура от различни гледни точки с пърформанса Преди края ... (на света),  в който Ива Свещарова, Вили Прагер, Мирослава Захова и Нейтън Купър се гмуркат в текста на хърватската драматуржка Ивана Ивкович и с 3D фигури на собствените си тела, изследват диорами на катастрофата. 

"Временното колективно тяло, което образуваме всяка година, е с все по-мощен заряд на енергия. То търси, провокира, души наоколо, иска да види, да говори и да чуе. То картографира маршрути, по които артисти, медии и публика се движат, докосвайки се до изкуство със силна концептуална и хореографска чувствителност. Изданието се разгръща в богата програма, която крие входове и изходи към разнообразни контексти и теми, и която ни среща с работни процеси, ателиета, представления, инсталации, изложба, прожекции, дискусии, и парти ситуации."

Участват Ясен Василев, Марион Дърова, Мартина Апостолова, Ива Свещарова, Вили Прагер, Мирослава Захова, Нейтън Купър, Мартин Атанасов, пърформанси на живо, артинсталация, безплатни танцови ателиета, изложба и представяне на фотокнига, международна програма за късометражни скрийн денс филми, курирана от Искра Проданова, артистичен директор на фестивала, аудиоразходка, дискусия-брънч и др.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и индивидуални дарения. Аудио-разходката се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", програма "Социално ангажирано изкуство".

Светлозара Христова, идея и концепция на аудиоразходката Crossing views, и Искра Проданова, артистичен директор на Moving body, представят в "Артефир" предстоящите събития.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки –  Moving Body Festival
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР