Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вера Немирова поставя „Дон Карлос“ в Дрезден

7
Снимка: Semperoper Dresden

Тази вечер (22 октомври) във великолепната „Земпер“ опера в Дрезден ще се състои премиерата на операта „Дон Карлос“ на Верди. За първи път след пандемичните забрани театърът, който има 2000 места, ще може да посрещне 800 зрители. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която само преди две седмици постави операта „Кармен“ в Нюрнберг, а веднага след Дрезден пристига в София за българската премиера на операта „Ариадна на Наксос“ на Рихард Щраус на сцената на националната опера.

Спектаклите в Дрезден ще бъдат на 22, 24 октомври и на 7 ноември. Премиерата е била предвидена за месец март със световен състав – диригент Кристиан Тилеман, Анна Нетребко, Юсиф Айвазов и Илдар Абдразаков. „Ние сме много, много свързани с тях. Те ни стискат палци, тъй като не могат да бъдат с нас“.

Вера Немирова е във възторг от певците, с които работи. Родриго ще бъде младият баритон Андрей Бондаренко, който според нея е откритие. Крал Филип II е Виталий Ковальов, който си е спечелил славата на един от добрите интерпретатори на Вотан. Заглавната роля ще представи италианецът Рикардо Маси. Елизабет ще бъде солистката на Болшой театър Динара Алиева, а Еболи ще е Анна Смирнова, която е представяла тази партия в Метрополитен опера, Ню йорк и в Дойче опер, Берлин.

Вера Немирова„Ще бъде една изключително необичайна и интересна вечер, защото ще започне с премиера на един от най-известните съвременни композитори Манфред Тройян, който е писал и опери“ – споделя Вера Немирова. Кристиан Тилеман искал да направят обичайната италианска версия на опера, но същевременно решил, че публиката трябва да узнае как са се запознали Дон Карлос и Елизабет. Затова поръчал на Тройян да напише 13 минутно встъпление използвайки темата на Верди от картината във Фонтенбло.

„Ние обогатихме тази идея и освен с този прелюдиум ще прозвучи и интерлюдия за соло виолончело също от Манфред Тройян с средата на операта, която ни трябваше за един преход“.

На фона на встъплението двама абсолвенти от известното балетно училище „Палука“ ще представят срещата на Дон Карлос и Елизабет.

В звуковия файл чуйте какво още сподели Вера Немирова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Григор Паликаров – многостранен талант

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално..

публикувано на 30.11.21 в 08:40

Програмата на еврокласик ноктюрно от 1 до 15 декември 2021

1 декември 3.00 часа – Жорж Орик (1899-1983), Трио за обой, кларинет и фагот. Изпълнява ансамбъл Мидвест (Дания). 3.14 часа – Бенджамин Бритън (1913-1976), Пан из „Шест метаморфози по Овидий“, оп. 49. Изпълнява Петер Кирщайн (обой). 3.16 часа – Ребека Кларк (1886-1979), Думка - дуо кончертанте за цигулка, виола и пиано. Изпълнява ансамбъл Мидвест..

публикувано на 30.11.21 в 08:15
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Гиорги Гигашвили

Диригентът Георги Димитров и пианистът Гиорги Гигашвили водят радиосимфониците от Моцарт към Шуберт

Изискана австрийска програма предлага този петък на своите почитатели Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Под диригентството на Георги Димитров, срещите с когото винаги са празник не само за публиката, но и за самите музиканти от радиооркестъра, ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, KV 466 от Волфганг Амадеус..

публикувано на 25.11.21 в 10:07
Подкасти от БНР