Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Арх. Тодор Булев: Културните аспекти на архитектурата да се обхванат в специален закон

| обновено на 22.10.21 в 13:47
архитект Тодор Булев
Снимка: Ани Петрова

Проблемите на културните аспекти на архитектурата трябва да бъдат обхванати в специален закон за архитектурата. В този специален закон архитектурата ще се разглежда като културна ценност.

Защо е необходим закон за архитектурата?

Темата коментира в “Законът и Темида“ арх. Тодор Булев, председател на САБ.

“Архитектурата е една много сложна и много странна материя. Като характер и дейност е насочена преди всичко към създаване на определени природни, социални и човешки качества в сградите, които правим и селищата, в които живеем.

Може да се каже, че тя обединява философия, техника, изкуство, технически умения и познания за човека най-вече.

Именно тази сложност на архитектурата прави така, че тя трудно да може да се осмисли, да се овладее и разбере като едно специфично явление. Тази специфичност води до това, че нейната обществена регулация е разпиляна в множество актове и в различни закони, всеки от които третира някакви елементи от нея, но нито един не я третира като една комплексна същност."

Права и задължения на архитекта – има ли яснота

"Една от темите тук е общественият статут на архитекта. Смисълът на понятието архитект като един водач в целия оркестър от хора, участващи в проектирането и строителството, в момента е доста на заден план.

Ако сега се обърнем към начина, по който се одобряват проектите, знаем, че там действа принципът на законосъобразността. Това, което е описано в Закона за устройство на територията, това е важното в случая и по него се гледат проектите. Понятията като социална и естетическа ценност не спадат към тази законова рамка. Този Закон регулира по-скоро имуществените отношения и правата по отношения на използването на пространството."

Повече за потребността от специален Закон за архитектурата можете да чуете от арх. Тодор Булев в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валентин Янев: Клиничните картини на Covid-19 и грип са много сходни

Дори лекарите невинаги успяват да направят разлика между Covid-19 и грип. Клиничната картина е много сходна и се припокрива,  казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Валентин Янев , общопрактикуващ лекар. "Даже характерните симптоми – като изчезване на обонянието и промяна на вкуса  –виждаме все по-рядко при новите мутации. Това..

публикувано на 08.12.21 в 13:04
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Очакват се резултатите за съмнителни проби за Омикрон у нас

В петък излиза първата група съмнителни за варианта на коронавирус Омикрон проби в нашата страна. Това са проби на хора, върнали се от чужбина, които са дали на първия скринингов тест с PCR насока, че може да е Омикрон, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР проф. Тодор Кантарджиев . Вариантът Омикрон "Това е нещо, което казах..

публикувано на 08.12.21 в 11:17

8 декември: Очаква се около 26 000 български студенти да празнуват по родните хотели

Първите резервации, които постъпиха много отдавна, бяха точно за къщи за гости. Те свършиха като места възможно най-рано. Имаше интерес към зимните курорти, естествено Банско беше на първо място от тях. Имаше и инетрес и към градовете, които са близо до студентските кампуси. Тази година очакваме да празнуват като брой около 26 000 български..

публикувано на 08.12.21 в 10:48
Джо Байдън (вляво) и Владимир Путин

Д-р Искрен Иванов: Конфликтът за Украйна има дълбока предистория

Обикновено, когато американският и руският президент обсъждат конкретен конфликт по телефона или във видеовръзка, това означава, че положението е доста сериозно. Този конфликт има дълбока предистория, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д - р Искрен Иванов , политолог и преподавател в СУ “Кл. Охридски“. Без пробив на разговора..

публикувано на 08.12.21 в 09:11

Остава дилемата за класовете, в които няма съгласие за 50% тестване на учениците

“Огромната дилема е какво ще правим с онези класове, при които няма нужното съгласие от 50% за тестване на учениците. И онези ученици, които искат да бъдат в училище и родителите им са съгласни на тестване, но ще си останат по домовете", казва в “Нашият ден“ Магдалена Абаджиева , инициатор на Гражданското обединение „Да запазим училището като..

публикувано на 07.12.21 в 12:21
Подкасти от БНР