Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

143 години от основаването на първото дружество на Червения кръст у нас

| обновено на 25.10.21 в 09:50
Снимка: Български червен кръст

Началото на първото българско дружество на Червения кръст се поставя на днешни 25 октомври 1878 г. в Сливен.

По-късно се създава болницата “Червен кръст“, училището за милосърдни сестри. Още първите организации участват активно в подпомагане на пострадали от различни бедствия, но изпращат и мисии за оказване на медицинска помощ по време на войните.

През тази година се навършват 100 години от младежката организация към БЧК.

Първите дружества са учредени още след Освобождението на България през 1878 година. Тяхната цел е подпомагане на болните и ранените от войната. Местните организации възникват както в Княжество България, така и в Източна Румелия.

Популярността им и осъзнатата нужда от съществуването им бързо се разрастват. Започват да получават подкрепата и доброволческия труд на много видни българи. Софийското областно дружество, оглавявано от митрополит Мелетий Софийски, получава подкрепата на областния губернатор Пьотър Алабин.

Уставът на Сливенското дружество, основано на 25 октомври 1878 година, начело с митрополит Серафим Сливенски, е утвърден от генерал-губернатора на Източна Румелия Аркадий Столипин.

На 20 септември 1885 година, след Съединението на България, утвърдена с указ на княз Александър Батенберг, е създадена Националната организация на Българския червен кръст. Само месец по-късно, на 20 октомври БЧК получава писмено признание от Международния комитет на Червения кръст в Женева. Създава се обширна мрежа сред окръзите в страната.

В следващите десетилетия организацията има важна роля за развитието на страната. Поради тази причина царската власт обича да покровителства Червения кръст. Основни фигури на благодеяние са царица Елеонора – втората съпруга на цар Фердинанд, и царица Йоанна – съпруга на цар Борис III. Н. В. Борис III е върховен патрон на Българския червен кръст от 1918 до 1943 година.

Първата изява на Червенокръсткото дружество е по време на Сръбско-българската война (1885 – 1886 г.), където оказва помощ на ранените и спомага за размяната на военнопленници. През 1894 г. оказва помощ на пострадалите от Пожара в Котел. За първи път оказва помощ зад граница на Гръцкия червен кръст през 1897 г.

Български медицински сестри на изложението на дружествата на ЧК в Кьолн, 1916 г. Източник: ДА „Архиви“

За основаването и дейността на БЧК у нас разказва в “Нашият ден“ Славита Джамбазова.

“Наистина тази 143-годишна разпознаваема голяма хуманитарна организация служи всеотдайно през всичките тези години на своя народ.

При всички случаи това е организация, която спомогнала не просто и само да бъде помогнато на страдащите и общностите и обществото, но е подпомагала и развитието на държавността в Третата българска държава.

Бидейки такава, през четири войни е подпомагала войните и войниците с подкрепа на ранените и болниците. У нас се прилага Женевската конвенция за размяна на военнопленници по времето на Сръбско-българската война. Неотменно е участието в борбите с опасните заболявания в страната, изпращането на санитарни мисии.

Онова, което прави много силно впечатление, е дейността в самата страна – подпомагането на българите бежанци от Тракия и Македония, от Сърбия, западните покрайнини и особено пострадалите в различни природни бедствия.

Организацията има своето значимо място и в създаването на Съюза за закрила на децата, на Бързата помощ у нас, на организирането на кръводаряването, на масовото обучение на населението по първа помощ.

Чуйте повече за настоящите кампании на БЧК от Славита Джамбазова в звуковия файл.

Уикипедия

Снимка: Уикипедия, БЧК

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валентин Янев: Клиничните картини на Covid-19 и грип са много сходни

Дори лекарите невинаги успяват да направят разлика между Covid-19 и грип. Клиничната картина е много сходна и се припокрива,  казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Валентин Янев , общопрактикуващ лекар. "Даже характерните симптоми – като изчезване на обонянието и промяна на вкуса  –виждаме все по-рядко при новите мутации. Това..

публикувано на 08.12.21 в 13:04
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Очакват се резултатите за съмнителни проби за Омикрон у нас

В петък излиза първата група съмнителни за варианта на коронавирус Омикрон проби в нашата страна. Това са проби на хора, върнали се от чужбина, които са дали на първия скринингов тест с PCR насока, че може да е Омикрон, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР проф. Тодор Кантарджиев . Вариантът Омикрон "Това е нещо, което казах..

публикувано на 08.12.21 в 11:17

8 декември: Очаква се около 26 000 български студенти да празнуват по родните хотели

Първите резервации, които постъпиха много отдавна, бяха точно за къщи за гости. Те свършиха като места възможно най-рано. Имаше интерес към зимните курорти, естествено Банско беше на първо място от тях. Имаше и инетрес и към градовете, които са близо до студентските кампуси. Тази година очакваме да празнуват като брой около 26 000 български..

публикувано на 08.12.21 в 10:48
Джо Байдън (вляво) и Владимир Путин

Д-р Искрен Иванов: Конфликтът за Украйна има дълбока предистория

Обикновено, когато американският и руският президент обсъждат конкретен конфликт по телефона или във видеовръзка, това означава, че положението е доста сериозно. Този конфликт има дълбока предистория, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д - р Искрен Иванов , политолог и преподавател в СУ “Кл. Охридски“. Без пробив на разговора..

публикувано на 08.12.21 в 09:11

Остава дилемата за класовете, в които няма съгласие за 50% тестване на учениците

“Огромната дилема е какво ще правим с онези класове, при които няма нужното съгласие от 50% за тестване на учениците. И онези ученици, които искат да бъдат в училище и родителите им са съгласни на тестване, но ще си останат по домовете", казва в “Нашият ден“ Магдалена Абаджиева , инициатор на Гражданското обединение „Да запазим училището като..

публикувано на 07.12.21 в 12:21
Подкасти от БНР