Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив събра скулптор, живописец и график в съвместна изложба

Надежда Шекерова (вляво), Марин Подмолов и Сейфетин Шекеров - Сефо
Снимка: art.gallery.artistica

Съвместна изложба на Сейфетин Шекеров - Сефо, Марин Подмолов и Надежда Шекерова ще продължи есенния сезон в галерия „Артистика“ в Пловдив. Тя събира три поколения художници – скулптор, живописец и график от Сливен.Пластичната изразителност на Сейфетин Шекеров - Сефо ни пренася в един емоционален и прекрасен свят с цикъла си от ефирни и извънземни „Риби“. Патините са в черно, зелено и жълтокафяво, а полираният месинг им придава златист цвят. Освен това Сефо представя 12-те зодии под формата на ритони.

Марин Подмолов е бивш директор на Художествената гимназия в Сливен и ментор на Сейфетин. От него той се учи как да мисли за изкуството.

В живописта пък търсенията на Марин Подмолов варират от абстракция до поетичен реализъм и ортодоксални сюжети, творчеството му е много лично и лесно се разпознава.

Той рисува едни модерни Мадони като икони. Все по-ярки са цветовете, които можем да видим в неговите картини.


А Надежда Шекерова е график и илюстратор. Тя представя 3 графики, едната композиция е наречена „Ябълка“, също африкански и индиански маски – офорт и абстрактна живопис. Повече за съвместната им изложба чуйте в интервюто със Сейфетин Шекеров - Сефо.Снимки: art.gallery.artistica
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32

Деян Донков: В трудното време се справяме с вяра и любов

Моноспектакълът „Камбаната” на Деян Донков е специалното събитие в програмата на тазгодишната „Киномания”. Първата среща с публиката беше през септември в Античния театър в Пловдив, а с офийската премиера ще се състои на 8 декември от 19 часа в Зала 1 на НДК . „Камбаната” е първа театрална постановка по едноименния роман на Недялко Славов,..

публикувано на 26.11.21 в 14:05
Маргарита Петкова

“Шест етажа без асансьор“ от Маргарита Петкова с предстояща премиера

“Любовта е нещото, което в нашия живот можем да управляваме по някакъв начин сами. Раждаме се, без да взимаме участие и да правим избор, така си и отиваме. Тиренцето, което остава между тези две дати, трябва да пълним сами и с колкото повече любов, толкова по-добре. Ако не изкачваш всяко стъпало в любовта и понякога не се срутваш надолу –..

публикувано на 26.11.21 в 13:08