Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един проект, посветен на смъртта като продължение на живота

"Сълзи без тъга" в галерия „Структура“

Валентина Шарра: Не съществува общо време, валидно за всички

Проектът на Валентина Шарра "Сълзи без тъга", създаден специално за галерия „Структура“, е посветен на смъртта като продължение на живота. Този странен проект отива в различни посоки и изследва един проблем от различни ъгли, а може би ни помага да се страхуваме по-малко от смъртта. Неудовлетворена от нейното отричане, неприемане и неразбиране, авторката се опитва да възстанови връзката между отделните елементи на космическия цикъл, такава каквато е съществувала още в древните култури.

Шарра базира изследването си на исторически позовавания, които доказват мъдростта по отношение на възприемането на смъртта. Изградените системи от вярвания и ритуали подпомагат процеса на дълбоко и спокойно проникване в смисъла на съществуването на земята и пътешествието на душата отвъд границите на телесното.

В днешно време жизненото дихание, психе, е загубило водещата си роля да съживява грубата материя. Духовният принцип е отстъпил място на тялото като поддържащо живота, а душата е само негов гост. Смъртта се отнася единствено до машината-тяло и неговото счупване.

Разкъсаната връзка душа-тяло не само превръща приемането на края в невъзможна мисия, но и се отразява върху живота на земята, подчинен единствено на нагоните на тялото. Валентина Шарра е убедена, че за да променим това и да „вдъхнем живот“ на съвременната култура, трябва да започнем от точката, от която няма връщане назад – смъртта.

В изложбата са представени: надгробия (нова естетическа концепция за западните надгробия и опит за преформулиране на техните канони чрез концепцията за „окачената скулптура“, като елемент между живота и смъртта), домашни олтари (съживяване на практиката на притежаване в дома на символични обекти, като места за съхраняване на молитви), машина на времето (показваща непрекъснатия цикъл между живота и смъртта) и книга-игра (написана от Валентина Шарра и придружена от графики, създадени от Виктория Стайкова по авторските първоначални рисунки към проекта; направена като сложен обект, книгата олицетворява вярванията на Шарра, че играта е ключов елемент в приемането на концепцията за смъртта).

Художничката акцентира върху смисъла и красотата на загубените ритуали, празнуващи смъртта. Дългият път към отвъдното е важен, като част от дихотомията минало-бъдеще и в противовес на днешния презентизъм, според който не съществува нищо друго освен Тук и Сега. Обектите на Валентина Шарра са произведения на изкуството, но могат да имат и утилитарен характер – да се използват във всекидневието като част от разбирането ѝ за взаимосвързаността на процесите.

Изложбата "Сълзи без тъга" може да бъде видяна от 5 ноември до 4 декември 2021 г. в галерия "Структура"

Снимки – галерия „Структура“

Чуйте повече от звуковия файл.

Валентина Шарра е родена през 1983 г. в Рим. След магистърска степен по право и множество специализирани курсове по фотография тя получава дипломата си с отличие през 2013 г. в Академията за изящни изкуства в Рим с дипломна работа на тема „Les espaces en friches“ („Пустеещи земи в градското пространство“), написана по време на програмата за обучение във Villa Arson, Ecole nationale supérieure d’art в Ница, Франция. Понастоящем живее и работи в София, където през 2018 г. завършва магистърска степен по скулптура в Националната художествена академия.

Нейните творби са интервенции на място, които преминават от фотография към инсталация, от скулптура към звук; някои от тях са постоянни творби в публични пространства или в природни обекти, включително “Acqua Non Potabile”, пластмасов фонтан за конкретно място, поръчан от Българския фонд за жените за Европейска столица на културата Пловдив 2019; „Пътеката на трептящите камъни“, наземно художествено произведение в скалите край Струпаница, Луковит; “Vita” в Националния парк Мурджия, Италия; “Entre terre et ciel”, постоянна инсталация на входа на болница Арше в Ница, Франция.

От 2016 г. насам тя провежда специфично изследване за каменната скулптура, при което начинът на действие не е насочен към оформяне-лепене-придаване на форма на камъка, а фокусът е върху израстването-изграждането или трансфигурирането на потенциала на самия камък. Скулптурите й са пряко следствие от първоначалната форма или от геоложкия строеж на камъните. Всеки камък е избран заради способността му да внушава и заради способността му да се превръща.

През 2019 и 2018 г. Валентина Шарра е подкрепена от Програмата за подкрепа на наградата „Гауденц Б. Руф“. През 2020 г. получава стипендия в Akademie Schloss Solitude, Щутгарт в рамките на Източноевропейската програма за обмен.

Работи в областта на фотографията, инсталацията, скулптурата и звука. Много често работите ѝ са намеси в конкретно място. От 2016 се занимава главно със скулптура в камък, но без да го моделира, а като акцентира на потенциала на материала. Работите й са директно следствие от оригиналната форма на камъка. Всеки камък се избира заради собствените му дадености и възможности да се превърне в нещо друго. В момента живее и работи в София.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва седмото издание на "MOST" за подкрепа на новаторството в българското изкуство

На днешния 15 април започва седмото издание на конкурса "MOST" в галерия Vivacom Art Hall "Оборище" 5. Този конкурс е посветен на подкрепата към българското съвременно изкуство и насърчава новаторството в изкуството. Събитието предоставя възможност за изява на български артисти както от страната, така и от чужбина, и поддържа творческата им..

обновено на 15.04.24 в 10:28
Академия за таланти, село Розово

Академия за таланти в село Розово

Село Розово е на няколко километра от Казанлък и вече има своя Академия за таланти. Това е най-новата академия в страната, която ще отвори врати през учебната 2024/2025 г. за извънучилищни дейности и пълноценно личностно и социално развитие на деца и младежи от общината и от цялата страна с изявен интерес в областите на науката, изкуствата и спорта...

публикувано на 15.04.24 в 10:26

Ден на Българския всеучилищен химн

С решение на Общински съвет - Русе днес (15 април) ще бъде честван за първи път Денят на Българския всеучилищен химн . Събитието е в рамките на Седмицата на Стоян Михайловски , която ще се проведе в Русе между 15 и 19 април по повод честването на 132-рата годишнина от написването на химна "Върви, народе възродени". В "Нашият ден" Таня Нахабедян..

публикувано на 15.04.24 в 09:44

Хартиеното изкуство – за отпечатъка на новия изразен език и модерните технологии

Хартията е част от нашето битие, но тя е   естествено продължение на традиции и занаяти, които препращат към съвременна форма на визуалните изкуства. Артистите, които работят с хартия, изграждат своеобразен мост между минало и иновации, като експериментират в търсения на нови възможности. Посветен на тази концепция е София хартиен арт фест ...

публикувано на 15.04.24 в 08:05

Да живеят бабите!

Кремена Димитрова е съставител и участник в сборника "Баба", заедно с Ангел Иванов, Йорданка Белева, Владислав Христов, Жюстин Томс, Васил Христов, Ина Иванова, Иван Тотев, Димитър Стефанов, Яна Монева, Момчил Николов, Руси Чанев, Ива Колева, Боян Боев, Анастасия Събева и Силвия Недкова. Тези 16 автори, които имат различни професии,..

публикувано на 14.04.24 в 09:30