Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 28 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 24 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощта е млада
„Нощта е млада”, спортът – вечен”, гостува ни Румен Пайташев. Спортен журналист и публицист, многократен победител в телевизионната игра „Минута е много”, с когото ще „обиколим” стадионите по света. Акценти: срещи с великите във футбола /Пеле, Марадона, Роналдо, Меси/, с Йохан Кройф и сър Алекс Фергюсън, книгите, които е посветил на спортистите...И още: съвременният футбол у нас, в Европа и по света, пари и морал. Анкета с награда: кой ще бъде шампион на България и носител на купата?

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Концертна версия
Концертната продукция „All The Way Live” на създадената от кийбордиста и автор Дейвид Гарфийлд формация „Karizma”.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционни мелодии от Прибалтика – Литва и Латвия. Сред участниците – ФГ ‚Навицкиене“, Закарис Закаревичус, ансамбъл „Видрага“, формация „Угунтиня“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения Радостина Кънева, Сорина Богомилова, Нели Андреева, Тодар Кожухаров и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как се е появила супата“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„И отново Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ от Ено Рауд – част 1

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: годишнина от рождението на политика Драган Цанков. Лесно ли е било в началото на Третата българска държава да бъдеш три пъти министър-председател, и то в едни от най-бурните времена за страната ни? Материали от Златния фонд на БНР.
• Либерализмът на 21 век или кой има правото да реши пренебрежима ли е свободата във време на „война” в името на здравето - разговор с политолога Христо Анастасов.
Гледната точка на хумористите на програма „Христо Ботев” - Георги Гълов.
• Какво ни чака
• Истории в ефира: Радиото и будителите, с които ви среща. Разговор с Ива Дойчинова за инициативата „Будител на годината”, а с Мария Мира Христова и Гавраил Гавраилов – за „Непознатите будители”, издирени от програма „Христо Ботев”.
• Минути на редактора: Преработката и дигитализирането на стария филмов епос „Хан Аспарух” в новото произведение „Ханът и империята”. Защо се наложи не само техническо, но и текстово, и режисьорско осъвременяване на трилогията, с участието на акад. Людмил Стайков? Разговор с един от дигиталните „автори” на „Ханът и империята” – Добромир Чочев.
• На какво се дължи засиленият интерес към професионалното обучение според Националната агенция за професионално образование и обучение? С колко е нараснал броят на обучените лица през тази година в сравнение с предишната? Какъв е ефектът за бизнеса от това според Българската стопанска камара?
И още: какви и кои са участниците в конкурса за студенти предприемачи, организиран от Катедрата и Института по предприемачество на УНСС? Каква ще бъде наградата за победителите? Какъв е смисълът и ефектът от подобни формати?
• Сигурни всеки ден

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Албумът Symphonic Bossa Nova от 1994 г. на италианския диригент и продуцент Еторе Страта.
Съдържа композиции на бразилските музиканти Антонио Карлос Жобим, Дори Каими, Франсис Хайми, Баден Пауел, Винисиус ди Морайс, Сезар Камарго Мариано, Жилберто Жил, Иван Линс, Ари Барозу.
Акомпанира Кралският филхармоничен оркестър и ритъм секция: Хорхе Каландрели (пиано, кийборди и синтезатори), Дейв Карпентър (електрически бас и контрабас), Майк Шапиро (барабани и перкусии), Кени О'Брайън (перкусии), Карлос Вега (барабани).
Със специалното участие на гост солистите: Майк Рензи (пиано), Оскар Кастро-Невес (китара), Гари Бъртън (вибрафон), Том Скот (сопрано и тенор саксофон), Клаудио Родити (флюгелхорн и тромпет), Хюбърт Лоус (флейта и алто флейта), Ал Жаро и Дори Каими (вокали).
Оркестрации: Хорхе Каландрели.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Анюта Качева с Орден за заслуги към Кралство Норвегия за представяне на съвременната литература, норвежкия език и култура у нас
• Стефан Иванов за новото издание на „Актьори срещу поети“ в ТР Сфумато
• Цочо Бояджиев за книгата си със събрани стихотворения „Апотеоз на меланхолията“
• Стефка Цанева за тридневния аудио пърформанс „Между театъра и музея. Опакован аудиогид“ в изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ в СГХГ
• Преводачката Росица Цветанова за „Свръхестественото. Наръчник на чудатостите и тайнствените явления“ от финландския детски писател и илюстратор Маури Кунас.
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Сопраното Сена Юринац

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
Измества ли изкуственият интелект човека от професиите – разговор със Стивън Донт, научен координатор на проекта Beyond 4.0, който беше в България по повод на научна конференция, организирана от Института по философия и социология към БАН.
• Ще станат ли преводачите като коминочистачите? – Багрян Маламин разказва за изследване на нагласите на заклетите преводачи относно навлизането на програмите за автоматичен превод.
• Как дигитализацията променя работата на университетските преподаватели – коментира Мария Иванчева, социолог и антрополог, изследовател на обществените и образователни неравенства.
• Зелени минути: разговор на Ася Чанева с Деница Петрова, изпълнителен директор на „Грийнпийс“ за отвореното писмо до всички институции за създаване на специален пост вицепремиер по енергиен преход.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Митологични образи“.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Може ли дарителството да бъде средство за промяна на живота около нас и какъв е ключът към „създаването” на отговорни дарители.
Разговор с Боряна Петкова от Български дарителски форум и Милена Петкова - изпълнителен директор и член на УС на Фондация Карол Знание.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на странджанските изпълнители – певеца Манол Михайлов по повод новия му албум „Фолклорна Странджа“ и младия гайдар Петко Янгьозов.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
Записи от Първо студио на БНР
Предаването включва студийни премиери на нови камерни композиции: Велислав Заимов – Соната за кларинет и виола в интерпретацията на Павел Ваклинов и Раиса Запрянова, Атанас Атанасов – Квартет за цигулка, виола, виолончело и пиано (изпълнение на Йордан Димитров, Огнян Константинов, Георгита Бояджиева, Атанас Атанасов), Васил Казанджиев – „Четирите темперамента“, представени от Ансамбъл Силуети. Другите две български творби от студийната селекция са „Метаморфози“ от Пламен Джуров ,изсвирени от Камерен ансамбъл Софийски солисти под диригентството на автора и „Колекция от неформални звукови групи за кларинет, лента и лайфелектроника от Михаил Големинов със солист Росен Идеалов.
Ще слушаме популярното камерно дуо Петър Македонски – тромпет и Надежда Цанова – пиано с Легенда от Джордже Енеску. Отделяме място за клавирния цикъл „Мъгли от Леош Яначек“ в изпълнение на младия пианист Симеон Гошев. Предлагаме ви и една интересна адаптация на прочутата цигулкова Шакона от Йохан Себастиан Бах. Тя е за четири флейти и е от Широ Надайра, а интерпретаторите в нашия студиен запис са Георги Спасов, Кремена Ачева, Явор Желев, Яна Михайлова . Очаквайте и един френски шедьовър - Соната за виолончело и пиано от Клод Дебюси  в изпълнение на Атанас Кръстев и Маргарита Илиева.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• 20 години от създаването на Националния клуб за фентъзи и хорор „Цитаделата“ – разговор с Александър Драганов – председател на клуба за историята и бъдещето на „Цитаделата“
• Тридесет и третото издание на Международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ започва днес и може да бъде видян в Националния студентски дом до 30 октомври. Разговор с Росен Петков от организаторите.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
Документален запис от последния концерт на Биг бенда на БНР за сезон 2020 - 2021 година, озаглавен „Вечер с музиката на Филип Хензи“.
По покана на диригента Антони Дончев за първи път в България гостува виртуозният пианист, кийбордист, композитор и аранжор Филип Хензи. Специален гост бе Николай Карагеоргиев – един от най-добрите китаристи в съвременната българска музика. Филип Хензи предостави на оркестъра свои авторски композиции и аранжименти: Urban Nomads, Promenade, Snail Rail, Dolce Cabana, Madonna, Amber Gambler, Jolán's Kräutergarten, Gizmo, For Henny.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10