Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Анастасов: Границите на свободата са там, където започва свободата на другите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Либерализмът на 21 век или кой има правото да реши пренебрежима ли е свободата във време на „война” в името на здравето?

Темата коментира в “Нашият ден“ политологът Христо Анастасов.

Христо Анастасов“Нека да напомним, че ясното разбиране за права и свободи – изконни, кодифицирани – идва през трите революции – Френската, Американската и славната Английска революция, век преди това.

И в трите войни, особено в две от тях, понятието за свобода е двуглаво – свободата на личността е пряко обвързана със свободата и това, което Френската революция ще нарече суверенитет на нацията, на общността. Двете са неразривно свързани и както гарантират личната свобода, през правата и свободите, и целия кръг от ценности, без които представителната демокрация е невъзможна, този корпус от свободи е това, което ние живеем като свобода, но то отново е неразривно свързано с понятието за нацията като суверен.

Нацията като такава е суверен и това е достатъчно ясно изразено в Декларацията за правата на човека от Френската революция или в Декларацията за независимост на САЩ.

Поради същността на понятието ни за свобода – свободата е немислима, когато застрашаваш живота и свободата на другите, което означава автоматично, че правилата, осигуряващи правата и свободата на всички животоносители, е нещо, което се гарантира от някакъв правов ред и от това, което наричаме държава.

В този смисъл – да – свободата е условна, тя не може да бъде безусловна и границите на свободата са там, където започва свободата и правата на другите."

Свободата

"Схващането за свободата като абсолютен произвол и свободата да правиш каквото ти хрумва е изкушение. В Източна Европа обаче и особено в България свободата е комбинация от отхвърлянето на всякакви авторитети, от отхвърлянето на концепцията за общност като такава и от пълното пренебрежение на връзката между индивидите в едно социално тяло. Говорим за готовността за подчиняване на санитарните мерки, или за готовността да се ваксинираш, да приемеш за нужно нещо, което не е непременно твоя избор, а е нужно за предпазването на живота и спасението на тези около теб.

Ваксините

Ако сега във всички събития от 1990-а насам сме можели да се оправдаем с мизерията и с бедността си, сега с отказа да защитим себе си, ближните си и нацията си днес ние нямаме такова оправдание, защото сме част от най-привилегирования кръг – тези, които могат да си позволят да се защитят – Европейския съюз. Ние се отказваме да го правим, бракувайки средство за защита на човешкия живот, което е ваксината, в момент, в който в редица места по света хората се молят да имат такава защита. И това е грях, за мен, граничещ с престъпление."

Чуйте Христо Анастасов в звуковия файл.

Снимки – ЕПА/БГНЕС, libertarium.net


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване сме на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването бе посветена на предстоящото събитие, като гост беше поканена Таня Кръстева, главен редактор на списание „Мениджър“. Кръстева подчерта важността на..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач, БДЖ, обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49