Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Имало едно бъдеще" – уъркшоп с Диана Петрова

Снимка: ekf-writing-center.org

Вълшебните приказки винаги са били предпочитан формат за четене както от деца, така и от възрастни. Те разкриват най-разнообразни модели на поведение и разказват както за живота, така и за вътрешния свят на хората. На 5 ноември стартира приказната работилница “Имало едно бъдеще“.

Кои са основните модели за писане и редактиране на приказки, можете да научите в “Нашият ден“ от Диана Петрова.

Приказките могат да бъдат започвани по най-различни начини. Във всяка страна има приказки, които си приличат с приказките от друга. Въпреки че според учените има около 100 вида приказки или по-скоро толкова вида приказни сюжета, по които можем да създадем приказки.

Една от целите на  “Приказната работилница“ е да покажем едни от най-използваните модели за създаване на приказки."

Към кого е насочен проектът

"Той е насочен към деца, но в по-висока възраст. Може би от около 11 до към 14-годишна възраст. За мое голямо учудване имаше такива, които се включиха и бяха на около 16-17 години. Може би защото приказките са вечни и са подходящи както за деца, така и за възрастни."

Светът след изолацията

"Темата е лесна, защото участниците живеят в тази среда и е много лесно да си представят какво е да живееш в пандемия. От друга гледна точка добре си спомнят и света преди пандемията."

Четенето

"Писането е и един от начините да се запалиш по четеното. При много от децата това става, след като са се докоснали до писането.

През произведенията на децата можем да разберем много от начина, по който те чувстват нещата. Този вътрешен живот се променя и през писането, защото знаем, че по един начин бихме разказали една история, когато я разказваме устно и по съвсем различен, когато решим да я напишем."

Настоящето

"В проекта се получава така, че настоящето се превръща в минало. Идеята е да си представят по какъв начин би се възвърнал светът такъв, какъвто беше. Много от тях използват онова, което е било в миналото, като апликация към бъдещето, но си прибавят фентъзи елементи."

Чуйте Диана Петрова в звуковия файл.

Снимка: ekf-writing-center.org

Диана Петрова  е автор на четири книги с приказки за деца и възрастни, две от които са бестселъри на българския пазар. Това са: „Мъдри приказки за деца и родители" и „Приказки за цялото семейство". Освен в прозата за деца, тя се изявява и на полето на романовата литература със своите пет романа. Диана Петрова е бивш участник в Созополския семинар по творческо писане, провежда семинари и уъркшопи за деца във формацията „Заешката дупка" и е била жури в продължение на две години в конкурса за подрастващи „Петя Дубарова" и този на фондация „Тебешир". Печели награда „Бисерче вълшебно" и номинация в конкурса на корпорация „Развитие" за български роман.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екип на

Проф. Сава Димитров за програмата Класическа музика на "Аполония"

Как обединени хората на изкуството могат да създават енергия, която да кара публиката да идва вече 40 години в Созопол?  "Аполония" има своята публика, по думите на Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на фондацията за изкуство "Аполония". "Ние сме отгледали и възпитали едни висококултурни и ценящи изкуството хора." "Да създадеш не просто..

публикувано на 29.08.24 в 18:00

Аполония на 40

Празниците на изкуствата "Аполония" започнаха в Созопол за четирсети път. Беше издадена специално за годишнината книга със снимки и текстове, подбрани от Панайот Денев, която проследява случилото се в различните изкуства през тези години.  В нея четем написаното от проф. Пламен Джуров за списание ЛИК през 2022 година: "Артистичната среда,..

публикувано на 29.08.24 в 11:45

Започва 66-ото издание на "Яворови дни" в Поморие

Пейо Яворов, един от най-значимите български поети-символисти, напуска Анхиало, днешно Поморие, през 1898 г., но не преди да сподели със сестра си Екатерина пророческите думи: "Ти помни, че брат ти ще стане голям поет". Именно на п оморийския бряг  Яворов осъзнава своето поетическо призвание и прави истинския си дебют с поемата "Калиопа" в списание..

публикувано на 29.08.24 в 09:20

Павел Койчев – "Той и Тя" на крайбрежната алея на Созопол

Две внушителни 4-метрови фигури – мъжка и женска – изпълват окото на крайбрежната алея на Созопол. Созопол – който вече е Аполония и посреща за 40-и път Празниците на изкуствата. Тези фигури са замислени и направени в умален мащаб преди няколко години – още тогава за море.  Фигурите са от стиропор, облечени са с полиестерна смола. Цветът е сребърен..

публикувано на 28.08.24 в 16:25
Греди Асса

Виталният дух на срещата на водата и въздуха – Греди Асса на "Аполония"

Художникът Греди Асса представя на "Аполония" в Созопол своята нова изложба "Пътувания: острови, морета". Това е 40-ото издание на Празниците на изкуствата.  Творбите в експозицията са създадени специално за събитието. Подборът е специален. Тематиката е морска, а от творбите лъха ефирност и почти акварелност в маслените бои. Ето какво споделя творецът..

публикувано на 28.08.24 в 15:45