Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Юбилейни награди „Златният будилник“ на програма „Христо Ботев“

| обновено на 05.11.21 в 13:06
25
Снимка: Ани Петрова

Наградите „Златният будилник“ се връчват традиционно около Деня на народните будители, който „Христо Ботев“ – националната програма за култура, образование и музика на БНР избира за свой празник през 2002 г.

Оттогава съществува и наградата „Златният будилник“, а нейните носители биват отличавани за будителски дух, висок професионализъм и отдаденост към програмата.

Церемонията по връчването на юбилейните 20-и награди „Златният будилник“ се състоя на 3 ноември, а останалите наградени слушайте в „Аларма“ на 9 ноември от 21.30 часа.


Наградените са:

• Специална награда за особени заслуги към програмата
Боряна Георгиева – водеща на предаванията „Какво се случва“ и „Артефир“

• За журналистика
Венета Гаврилова – автор и водещ на предаванията „За думите“ и „Радиоенциклопедия“


• За музикално предаване или оформление
Диляна Трачева – автор на предаването „Трезор“ и музикален редактор на предаванията: „Артефир“, „Радиоенциклопедия“, „Кино с думи“, „А сега накъде“, „Фотофабрика“, „За здравето“, „Семейно радио“, „Нощен блок“ на програма „Христо Ботев“ и др., и един от водещите на класацията на БНР Топ 20.


Два технически екипа получават златни будилници в категорията:

• Творческа реализация на ефирна продукция:
музикален звукозапис към Музикална къща
сектор „Мобилна база“ при Дирекция „Техника“

• За ярко дългогодишно творческо присъствие в програма „Христо Ботев“ златен будилник получи Силвия Тихова – автор и водещ на предаването „Студио музика“.


Тази година Редколегията на програмата връчи и две специални награди за:

• Ярък принос в музикалното разнообразие на програмата
Екип „Фолклор“ в направление „Музика“

• Висок професионализъм и всеотдайност към програма „Христо Ботев“
инж. Михаела Маджарова, аналитик „Компютърни системи и мрежи“

Наградата „Златният будилник“ се присъжда чрез пряко гласуване от всички работещи в програмата на журналисти, музикални редактори, технически експерти – звукооператри, звукорежисьори или инженери – хора, свързали с програма „Христо Ботев“ професионалния си път.

Интервю на Георги Марков с Митко Новков, директор на програма "Христо Ботев", в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" можете да чуете от звуковия файл


Снимки: Ани Петрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пловдив е домакин на Международния фестивал на камерната музика за 57-и път

Международният фестивал на камерната музика в Пловдив е най-старият фестивал за камерна музика в Европа и най-дългогодишният фестивален форум в Пловдив. От основаването му през 1964 г. до днес не е прекъсвал нито веднъж. Провежда се ежегодно през месец юни сред живописната атмосфера на един от най-емблематичните архитектурни паметници в Старинен Пловдив..

публикувано на 26.05.22 в 17:15

Обща изложба на артистичното семейство Силвана и Иво Тодорови в галерия "Сердика"

"Фотони в цвят“ е симбиоза между живопис и светлина. Акрилните платна на Силвана Тодорова носят щастие, уют и вълшебство, а светлинните инсталации на Иво Тодоров от осветителни тела и стари предмети, са необичайни и магични, напомняйки ни за изчезнали светове и непреходността на времето. Тя е ученичка на художника Димчо Павлов – Джиджо, нейни картини..

публикувано на 26.05.22 в 17:00

Премиера на новия роман на Здравка Евтимова

"Здравка Евтимова е невероятен автор! В нейните разкази и романи странна магия прегръща героите ѝ. В словата ѝ има поезия и грапавина. Докато прелистваш страниците, от тях изскача със зловеща усмивка нещо, което наподобява Чеширския котарак, но пък Алиса е повече от една. Да, в романите на Евтимова има и по една Алиса, която пораства и открива, че..

публикувано на 26.05.22 в 15:36

Callipoesis – среща на поезията и калиграфията

С изложба в Avrtikl завършва първото издание на проекта Callipoesis , който  изследва взаимодействието между поезията и калиграфията като артистични  форми на писане със сърцето и душата. Творците зад Callipoesis използват  езика и буквите с техните естетически и стимулиращи емоциите свойства, като  въздействат на сетивата през една..

публикувано на 26.05.22 в 12:20

Спомен за Григор Вачков: 90 години от рождението на големия актьор

На 26 май е роден един от най-обичаните български актьори – Григор Вачков. Днес той щеше да навърши 90 години. "Роден съм в село Трънчовица и ако трябва отново да се родя, пак там искам да стане това…“ Това е признанието на обичания от цяла България артист за родното му място. Той е български театрален и киноактьор, носител на..

публикувано на 26.05.22 в 08:45