Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционните права – дискриминация и защита

д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова
Снимка: БНР

Кои са правата ни по Конституция и как да ги защитим? От кого и как се търси отговорност, когато е нарушена Конституцията? Застрашени ли са правото ни за свободен живот и върховенството на Закона в европейски мащаб? 

Д-р Орлин Колев, преподавател по конституционно право в ЮФ на СУ, член на Комисията за защита от дискриминация и консултант на „Законът и Темида“, коментира в предаването:

Знаем ли правата си като български граждани

"Основните ни права са уредени в Конституцията. Вярно е, че у нас обучението във връзка с основните права не е застъпено в средното образование. Не би било лошо да се даде една обща картина на подрастващите за основните им права и как те да бъдат защитени. Не можем да вменим задължение на гражданите да са запознати с правата си. Държавата е установила механизъм, по който гражданите – запознати и незапознати – да потърсят правата си. Един от тези организационни модели за търсене на правата е чрез Комисията за защита от дискриминация – гражданите винаги могат да подадат жалба. Важно е гражданите да не се притесняват, че не знаят точно правата си и по кой признак точно са дискриминирани. В самото производство по защита от дискриминация, в първоначалния преглед на жалбата, ние съответно изпращаме писмо до жалбоподателя за отстраняване на пороците, където посочваме какво да се посочи в допълнителната жалба." 

"Всички хора се раждат свободни и равни по достойнства и права"* – как това се съвместява със "зеления сертификат" и задължителното ваксиниране

"В тази пандемична ситуация следва да знаем, като общество, че всеки от нас трябва да поеме известни ограничения на своите права, с оглед борбата ни срещу основния враг – коронавирусната инфекция. С оглед заповедта на министъра на образованието, с която се наложиха определени ограничителни мерки, КЗД цели да подпомогне управляващите, натоварени с тази задача, при преценката си за ограничителни мерки да не стигат до нарушаване на принципа на равенството на гражданите.

Не сме в извънредно положение по смисъла на Конституцията и не би следвало да се поставя градация в правата. Но с оглед на конкретната цел, за преодоляване на създалата се обстановка може и е допустимо някои от правата да бъдат ограничени."

Казусът с двойното гражданство

"По този случай Конституционният съд се произнесе наскоро с решение, получило широк обществен отзвук, и следва да бъде изпълнено. С оглед на решението, мога да кажа, че Конституционният съд за пореден път потвърди безусловната и невнасяща двусмислие забранителна разпоредба на Конституцията – те са две – 110 и чл. 65 – непозволяващи друго гражданство за заемането на поста министър, респективно – народен представител

Конституционният съд не е прокуратура и не може да се самосезира, той не е в съдебната власт. Той може да постанови свое решение само когато бъде сезиран от онези субекти, по смисъла на чл. 150 от Конституцията. 

Много мнения се изказаха по темата дали са нищожни актовете на определено лице с двойно гражданство, взети по време на неговото управление като министър. Трябва ясно да разграничим процедурата пред Конституционния съд и тази, която ще следва във Върховния административен или в Административния съд. Не следва да приравняваме."

Д-р Орлин Колев подчерта, че от президента може да се търси отговорност на основание нарушаване на Конституцията само тогава, когато нарушаването на Конституцията е съществено.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Снимки –  БГНЕС, КЗД

*чл. 6 от Конституцията на Република България



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Еразъм+" обединява България и Гърция в проект за жени, жертви на насилие

Проектът "Нови възможности за жени, жертви на насилие, чрез изкуство", реализиран по програмата "Еразъм+", е резултат от партньорство между сдружение и неправителствена организация в България и Гърция. Основната цел на проекта е да демонстрира как различни видове изкуство и арт терапия могат да окажат положително въздействие като част от формалната..

обновено на 30.07.24 в 09:28

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37

"Академия за младежко участие", или какво е важно в политиката

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, съвместно с Национален младежки форум, обсъждаме какви са резултатите от двугодишния проект "Академия за младежко участие". Проектът "Академия за младежко участие", финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, завърши с кръгла..

обновено на 29.07.24 в 10:14
Стефания Колева

Рожден ден с ретроспекция: Стефания Колева за личното и професионалното израстване

Днес, на 29 юли, честитим рождения ден на талантливата актриса Стефания Колева. За нея този период е изпълнен с летни турнета и нови професионални предизвикателства. Заедно с актьора Деян Ангелов, тя участва в множество представления на открито в големите градове на страната, а през август и септември ще я видим и на сцената на "Маймунарника" в..

обновено на 29.07.24 в 09:00