Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на качеството

Снимка: Pixabay

11 ноември е Световен ден на качеството. Отбелязва се от 1989 година през втория четвъртък на ноември по инициатива на Европейската организация по качеството и други сродни организации от САЩ, Япония и Латинска Америка с подкрепата на ООН. 

Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

“Дали е символно, или не, но от почти същия момент, от който се чества 10 ноември в България, се отбелязва и Денят на качеството, който придобива символно значение по отношение на потребителските стоки.

Качеството е степента, до която една съвкупност от присъщи характеристики на продуктите удовлетворява изискванията на клиентите. Именно това е ключовата формула и най-важният критерий за това дали една стока или услуга е качествена – удовлетвореността от страна на онези, които я получават.

Това е голямото предизвикателство пред онези, които произвеждат и предоставят тези стоки на пазара и от друга страна към институциите, които отговарят за контрола на качеството в една държава или в една общност."

Българският потребител

"Поради не особено голямата покупателна способност българският потребител понякога несъзнателно е склонен да направи компромис с качеството на определени стоки и услуги, които са му необходими, понякога и жизнено.

Тук големият въпрос е доколко компромисът, който съзнателно би могъл да бъде направен от потребителите, влияе и в каква степен на индекс потребителско доверие например."

Чия отговорност е контролът на качеството у нас

"Нашата комисия има определени функции и най-важната от тях е, че ние сме контактна точка по за наличието на европейския пазар на т.нар. “опасни стоки“, защото това е един много важен аспект, когато говорим за качество. Това е и аспектът – безопасност. Ако ние сме склонни по обективни причини да правим определени компромиси с качеството на стоките, когато навлезем в територията “опасни стоки“, компромисът става невъзможен.“

Чуйте Димитър Маргаритов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цар Борис III

Избрано: Кой имаше полза от смъртта на царя?

В лятната поредица на "Terra Култура" припомняме едни от най-интересните интервюта, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с журналистката Сима Владимирова, която говори за последните дни на цар Борис Трети. Разговорът представя последните дни от живота на цар Борис III и разглежда възможните причини за неговата смърт през август 1943..

обновено на 26.08.24 в 09:24
Никола Даскалов

Отзвук от Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими

В края на миналата седмица отбелязахме Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими, чието официално име в България с решение на парламента ни от 2009 г. е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им . Когато говорим за Пол Пот и..

публикувано на 26.08.24 в 09:09

Избрано: Творчески портрети в аудиоформат: Запознайте се с подкаста "Контури"

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин  за подкаста "Контури", които те водят, разкриващ живота на известни български художници от XX век. Трите водещи представят историите на творците не само с биографична..

обновено на 26.08.24 в 09:05
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07