Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вотът на недоверие срещу Заев се провали – какво да очакваме

Възможно ли е решение на спора България – Северна Македония на срещата на върха на ЕС

Снимка: БГНЕС

Вотът на недоверие срещу правителството на Зоран Заев в Северна Македония се провали поради липса на кворум за дебат и гласуване, съобщиха македонските медии. Каква е актуалната политическа ситуация в Република Северна Македония?

Коментира в “Нашият ден“ Райна Асенова, журналист и балканист.

“Снощи стана ясно, че не може да бъде събран кворум за гласуване на дневния ред на парламента. Председателят на парламента го разпусна и обяви, че на практика не се е състоял вот на недоверие, правителството е оцеляло и продължава да работи в пълен състав.

Райна Асенова, балканист-журналист от БТА

Малко преди полунощ и депутатите от опозицията напуснаха парламента, тъй като видяха, че няма как да бъде събран кворум.

Всичко започна от това, че в парламента не се яви депутатът от БЕСА Кастриот Реджепи, за който опозицията дори предположи, че е отвлечен. Имаше и предположение, че той е отвлечен в България, или пък в централата на Демократичния съюз за интеграция в Мала речица, за да не дойде.

Днес ще има заседание на органите на повечето от политическите партии в РСМ. Очаква се една пресконференция на опозиционната албанска партия “Алтернатива“ лидерът, на която обяви, че партията е обърната към европейското бъдеще на РСМ. По думите му става ясно, че “Алтернатива“ ще се присъедини към управляващото мнозинство.

Повече за възможно решение на спора с България по време на последната за годината среща на върха на ЕС на 14 декември можете да чуете от коментара в звуковия файл.

Чуйте Райна Асенова в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социално включване в действие

Проектът "Социално включване в действие" събра доброволци от петнадесет страни, сред които Полша, Словения, Словакия, Чехия, Румъния, Португалия, Турция и др. Организацията, стояща зад проекта, е Си Ви Ес България.  Идеята обхваща различни дейности и граждански инициативи, които да приобщават различни социални групи. Хора в неравностойно положение,..

публикувано на 20.05.22 в 17:39
Правосъдният министър Надежда Йорданова и водещата Анелия Торошанова (от ляво надясно)

Предизвикателствата пред съдебната реформа в България

Специализираното правосъдие вече е в историята. НС прие окончателно разработените от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Това е първа стъпка в България да има един закон за всички...

публикувано на 20.05.22 в 12:30

Covid добавката влиза в пенсиите. Да, скокът ще е 20%

Вече е ясна формулата, по която ще се преизчисляват пенсиите от 1 юли. Процентът няма да е еднакъв за всички възрастни, а ще зависи от пенсията. В интервю за NOVA социалният министър Георги Гьоков разясни какво точно ще се случи с пенсиите от юли. Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20% “До този момент Covid добавката не..

публикувано на 20.05.22 в 12:00

Ще се превърне ли Турция в космическа сила?

Турция има амбициозни планове да се превърне в космическа сила. Тя прие десетгодишната си космическа програма и още догодина планира да изпрати в космоса първия си космонавт. Турция планира активно усвояване на Космоса с руска помощ Турция с успешен тест на хибриден двигател за лунарна мисия Темата коментира в “Нашият ден“ Мина..

публикувано на 20.05.22 в 11:04
Щерьо Ножаров

Антиинфлационните мерки са грешно разчетени

Партиите в Народното събрание очаквано не показаха единомислие спрямо пакета от антиинфлационни мерки, които правителството представи на брифинг в Министерския съвет. Без изненада опозицията намери кусури в представените предложения, определяйки мерките като “закъснели“, “проинфлационни“ и “популистки“. От коментарите на представители на..

публикувано на 20.05.22 в 11:00