Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цитаделата „Урвич“

Крепостта Урвич
Снимка: НИМ

Късноантичната и средновековна крепост Урвич все по-често привлича погледите както на археолозите, така и на любителите на туристическите преходи, на ценителите на богатото ни културно наследство. Тя е била изградена в местността, намираща се в съседство с днешното село Кокаляне, близо до София, където са разкрити нейните руини. Ръководители на най-новите проучвания на този археологически обект са Виолина Кирякова и Филип Петрунов.

Филип Петрунов е млад, но вече известен български археолог от Националния археологически институт с музей към БАН. Той за втори път е гост в предаването, за да разкаже за най-новите открития на Цитаделата Урвич“.

Филип Петрунов в студиото на програма „Христо Ботев“
През 2017 г. Филип Петрунов е определен за „Археолог на годината“, във връзка с Националната кампания на в. „Стандарт“ за опазване на културно-историческото наследство. Посветена на резултати от проучванията на археологическия обект, в началото на тази година излезе от печат и книгата „Крепостта Кокалянски Урвич и късносредновековния манастир в нея“, съвместен труд на Филип Петрунов и проф. Николай Овчаров.

Виолина Кирякова и Филип Петрунов на обекта Урвич
Малко преди да влезе в студиото, Филип Петрунов разказа интересна легенда – легендата за Ведена. „Тя била млада майка и все още кърмела своята рожба. Често пасяла стадото си край Урвич. При един от османските набези срещу крепостта, Ведена попаднала в плен. Османлиите поискали от нея да им каже къде се намира тайният вход към крепостта. Дълго време младата майка издържала на мъченията, но я заплашили, че ще хвърлят детето ѝ в река Искър, ако мълчи – и тя посочила тайния вход. Но когато по-късно видяла какво се случва с жителите на Урвич, Ведена и нейното дете се вкаменили от ужас. И днес все още се вижда скалата, близо до крепостта Урвич, със силует много приличащ на майка, прегърнала своето бебе“

Крепостта Урвич

Снимки: НИМ, Божидар Любенов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Левски е този, който учи българите да пишат с дела

Ден след 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски в "Нашият ден" разговаряме с писателката Здравка Евтимова – за необходимостта от светлия облик на Дякона. Дядото на Евтимова кръщава баща ѝ с името на Левски, за да расте в бедната му къща един смел, свестен човек – такъв, който държи на дома, на родната земя и на думата си. "..

публикувано на 19.07.24 в 10:27